Cercetasia – o lectie de viata

Scouting at its best sau Cercetăşia – o lecţie de viaţă…
(din relatările unui cercetaş la a 21-a Jamboree Mondială Scout, UK, 2007)

 

„Da, probabil că ea va rămâne la departamentul de World Villages” au fost cuvintele care mi-au rămas în minte la prima întâlnire cu un vis- Jamboreea Mondială Cercetăşească din Hylands Park, Essex, Marea Britanie.

 

Luna mai de anul acesta mi-a adus această certitudine- certitudinea că, alături de alţi 17 oameni, voi reprezenta România şi cercetăşia românească în cadrul celui mai prestigios eveniment scout al ultimei sute de ani: Jamboreea Mondială Scout şi Răsăritul Cercetăşiei. Alături de alţi… 40 000 de cercetaşi din lumea întreagă; 155 de ţări, un spaţiu de 300 de hectare plin ochi de cercetaşi, un loc în care lumea te salută, zâmbind, înapoi. Un loc al numerelor impresionante**, al lucrurilor impresionante, al activităţilor bogate*, al energiei, al prieteniei, al încrederii.

 

Locul în care dacă ţi-e dor de casă, e întotdeauna acolo cineva să-ţi aducă aminte că nu eşti singur. Că mai sunt alţi aproape 40 de mii, 9 000 din International Service Team alături de cei 32 de mii de participanţi în zonă. Că poţi mereu zâmbi fără vreun motiv anume, că poţi fi ajutat fără ca nimeni să te cunoască, că poţi începe ziua cu un zâmbet şi cu încredere în oameni, în cercetăşie şi în viaţă.

 
În 1907, Lordul Baden Powell sufla din cornul lui Kudu pentru a deschide experimentul Brownsea. 100 de ani mai târziu, cercetaşi din toată lumea şi-au reînnoit promisiunea. Pentru mulţi poate existăm doar în cifre (28 de milioane de cercetaşi de-a lungul şi latul mapamondului) sau în clişee. Dar nu, nu suntem statistici. Suntem oameni. Oameni care se străduiesc să ajute alţi oameni, să înveţe despre ei înşişi. Să cercetăşească pentru o lume mai bună.

 
La WSJ am învăţat să am încredere în mine şi în alţii, mi-am amintit ce minunată e cercetăşia… şi cât de mult contează să faci primul pas spre schimbare. Să nu te dai bătut. Să crezi în pace şi în valorile cercetăşeşti. Mi-am promis ca, o dată ajunsă acasă, să le aduc aminte şi altora de frumuseţea cercetăşiei. Acesta e doar primul pas.

 

A voastră în cercetăşie,
Ioana

 

**Jamboreea Mondială 2007 în statistici
– 102 tone de carne
– 20 tone de cartofi
– 84 000 de franzele
– 400 000 de chifle
– 270 000 de sandwichuri gata preparate
– 17 tone de salată de legume
– 2 700 lăzi de portocale
– 170 000 litri de lapte
– 170 000 litri suc de fructe
– 38 400 saci de gunoi menajeri
– 48 km cablu de reţea
– 7000 mese, 18000 scaune, 610 duşuri

 

* Programul variat al participanţilor s-a desfăşurat pe parcursul a 8 zile, în cadrul unor arii specifice de activităţi: fie că era vorba de specificul cultural (World Villages), interactiv (Energise), spiritual (Faiths and Beliefs Zone), ştiinţific ( Elements), social şi comunitar (Starburst), dezvoltarea globală (Global Development Village şi Global Development Boulevard), aventură (Gilwell Adventure, Splash – activităţi acvatice), participanţii au putut experimenta lucruri şi momente unice.

 

Un articol de Ioana Sandu

Foto: Cercetaşi la standul de activităţi tradiţionale româneşti (Cristi Moldovan)