130 de tari în acest an la JOTA/JOTI

Publicat pe de scout.ro

Weekend-ul 20-21 octombrie a aniversat cea de-a 50-a Jamboree prin Unde (JOTA) şi cea de-a 11-a Jamboree pe Internet (JOTI), cel mai mare eveniment mondial cercetăşesc anual. În acest an, beneficiind de un nou sistem de înregistrare disponibil în 13 limbi, numărul participanţilor a crescut implicând cercetaşi din 130 de ţări.

 

Având tema „În jurul lumii în 50 de ore”, în timpul Jamboreei pe Internet de anul acesta, Preşedintele Comitetului Mondial al Mişcării Scout şi Secretarul General au ţinut un discurs din Japonia, fiind amândoi prezenţi la Tokio cu ocazia Conferinţei Regionale din Asia şi Pacific.

 

Sediul clubului de radioamatori din Japonia a organizat o staţie demonstrativă JOTA la Conferinţă. Aflaţi în legătură directă cu sediul din Australia şi în faţa principalei săli de conferinţă, postul radio 8J100S a transmis lumii mesajul ambilor lideri de Cercetaşi. În Australia mesajele au fost transmise în direct, cu ajutorul unui emiţător de unde scurte, pe teritoriul întregii ţări. Alte câteva ţări au fost conectate direct prin intermediul Echolink.

 

În timp ce-şi făceau prieteni online în diferitele colţuri ale lumii, un subiect de interes pentru participanţii la JOTI a fost recentul parteneriat dintre OMMS şi World Community Grid. Misiunea acestora din urmă este să creeze cea mai mare reţea globală publică de calculatoare pentru a aborda proiecte în folosul omenirii, iar în timpul acestei Jamboreei cercetaşii au fost încurajaţi să ia parte la această iniţiativă. Chiar şi în timpul folosirii calculatorului poţi contribui la crearea unei lumi mai bune prin capacitatea de calcul nefolosită a procesorului. (www.worldcommunitygrid.org )

 

De asemenea, un element de noutate apărut în cadrul evenimentului din acest an a fost posibilitatea ca grupurile de cercetaşi să-şi aleagă locaţia staţiei JOTA/JOTI de pe o hartă online şi să afişeze locaţia tuturor staţiilor cu care au intrat în contact.

 

Articol preluat de pe www.scout.org şi tradus de Mircea Ciobanu