Sarbatoarea Muntelui, la prima editie

Publicat pe de scout.ro

De curând, la Râmnicu Vâlcea a avut loc prima ediţie a „Sărbătoarii Muntelui”, organizată la iniţiativa cercetaşului senior Mihnea Prundeanu, şi realizată cu sprijinul Centrului local Mircea cel Bătrân Râmnicu Vâlcea şi ai mai multor împătimiţi ai muntelui, membri ai familiei cât şi prieteni, care au contribuit financiar sau cu logistică la derularea activităţilor din cele 3 zile ale reuniunii.

 

Vineri şi sâmbătă au fost prezentate filme şi proiecţii de diapozitive cu tematică montană,  apreciate de asistenţa alcătuita în cea mai mare parte din cercetaşi. Serile de proiecţii au durat fiecare câte 3 ore şi jumătate.

 

În prima seară au fost prezentate proiecţii de către Ştefan Tembea de la Clubul de Turism Alpin Vânturăriţa din Râmnicu Vâlcea (două diasonuri cu titluri foarte inspirate: Simfonia norilor şi Lupta pentru supravieţuire) şi Mihnea Prundeanu care a prezentat o proiecţie despre Expediţia în Mont Blanc efectuată împreună cu prietenii săi Călin Floare şi Alex Dima.

 

A urmat apoi, ca într-un regal, prezentarea filmului Primei expediţii cu componenţă integral românească în Himalaia, ce a avut loc, timp de 2 luni şi jumătate, în anul 2003. Prezentarea a fost făcută de Teodor Tulpan (Fane), unul dintre membrii expediţiei care a ajuns în ziua de 22 mai 2003, pe vârful Everest (8.848 metri) alături de alţi trei membri ai expediţiei: Marius Gane, Lucian Bogdan şi Gică Dijmărescu. Filmul a fost vizionat cu răsuflarea tăiată, şi douăzeci de secunde după terminarea proiecţiei, după ce s-a aprins lumina în sală, nu s-a auzit un sunet.

 

Cei prezenţi au considerat că filmul trebuie văzut de fiecare cercetaş, pentru învăţămintele desprinse din experienţa acestor oameni atât de curajoşi. Pentru acest material amintesc doar două, se pare că sunt spusele unor mari exploratori-alpinişti, – De ce urcăm înălţimile?!… – Pur şi simplu pentru că ele există… şi Nu ne întrecem cu muntele, ne întrecem întotdeauna cu noi înşine… poate mai trebuie adăugat şi În viaţă trebuie să ştii, cunoscându-ţi limitele, când trebuie să renunţi, aşa cum au renunţat cei mai mulţi dintre membrii expediţiei, unii doar la 350 metri de vârf.

 

În ziua  a doua a reuniunii cercetaşii din Râmnicu Vâlcea au prezentat proiecţii de fotografii, munţii Lotrului, Şureanu şi Parâng, Mihnea Prundeanu a prezentat proiecţia prof.univ.dr. Dinu Mititeanu intitulată Fascinaţia Dolomiţilor şi Flaviu Zapca de la Clubul Alpin Universitar Cluj proiecţia Expediţia din Caucaz, ascensiune pe vf. Elbrus (5.642 metri).

 

Au fost două seri extraordinare iar participanţii, protagoniştii proiecţiilor şi spectatorii, au vorbit în final deja despre…ediţia a II-a a Sărbătorii Muntelui…

 


Un articol de Nicu Almaşi