Stagiul Regional Scouting Seeds Cluj Napoca

Publicat pe de scout.ro

În weekendul ce a trecut (13-15 martie 2009) s-a desfăşurat la Cluj “Stagiul Regional Scouting Seeds", unul din cele 3 stagii regionale susţinute de Regiunea Europeană Scout din 2008. Scopul acestui proiect este de a creşte numărul de copii şi tineri care să beneficieze de Metoda Scout printr-un plan de dezvoltare organizaţională, prin crearea şi revizuirea de materiale pentru a atrage şi forma adulţi şi tineri, prin selectarea, sprijinirea şi monitorizarea centrelor locale pilot în implementarea dezvoltării organizaţionale.


Acest proiect a adunat reprezentanţi din opt centre locale precum Cluj Napoca, Bistriţa, Deva, Omega Dej, Arad Phoenix, Oradea, Licos Timişoara şi Tg. Mureş. Peste 30 de lideri din aceste centre au venit să înveţe cum ar putea construi o campanie pentru atragerea de noi voluntari, utilizând metode cu impactul, vizibilitatea şi eficienţa necesară pentru a atinge numărul propus.  

           
Pentru început s-a definit ce este cercetăşia şi cu ce se ocupă aceasta, insistându-se pe faptul că este o Mişcare menită să evolueze odată cu schimbarea necesităţilor societăţii. Astfel, deşi sunt peste 100 de ani de când s-a fixat conceptul de “scouting”, acest fenomen încă fascinează şi adună oameni la un loc, încercând, prin valorile promovate precum împlinirea individului şi rolul constructiv în societate, să contruiască o lume mai bună. 

Un obiectiv principal al stagiului a fost implementarea unor metode pentru strângerea de voluntari adaptate fiecărui centru local în parte. Concluzia a fost că nu există o reţetă ideală de campanie, acestea fiind personalizate pentru fiecare centru în parte. Grupaţi pe centre locale şi cu suportul formatorilor, participanţii au realizat diagrame gantt pentru a planifica dezvoltarea resurselor umane la nivel local pe tot parcursul proiectului şi au adunat, prin metoda de brainstorming, foarte multe posibilităţi de campanii şi activităţi.

Ceea ce toţi participanţii au înţeles este că Organizaţia Naţională “Cercetaşii României” are viziunea acestui proiect bine definită si se va dezvolta atât cantitativ cât şi calitativ pentru o cât mai bună îndeplinire a Misiunii Mişcării Scout.

Rafaela Guran si Iuliu Ursu (Speedy), via Laura Hen, redactia Infoscout