ScoutHouse – proiect pentru comunitatea din Cluj

IMG_1400

„ScoutHouse este locul în care îţi pui timpul în valoare! Ce înseamnă asta? Noi îţi oferim un spaţiu în care ai la dispoziţie ceai, cafea, cărţi, internet, imprimantă şi proiector, iar tu îţi petreci timpul aici cum doreşti: poţi să socializezi, să înveți, să citești, să desenezi, să îți desfășori proiectele sau să te uiți la filme. Pe lângă toate astea poți participa la evenimentele găzduite de noi. Vom organiza cursuri, ateliere, concerte, expoziții, proiecții de filme, seri de lectură și multe altele. Poţi iniţia chiar tu o activitate pe placul tău şi al prietenilor tăi.”

Așa începe prezentarea proiectului ScoutHouse al cercetașilor clujeni. ScoutHouse este de fapt un proiect de implicare în comunitate care oferă tinerilor, și nu numai, un spațiu dedicat lor.

Ideea proiectului a pornit din nevoia de a avea un loc al cercetașilor, unde să poată să își desfășoare activitățile. Anul trecut au decis că au nevoie de o soluție practică. Așa au ajuns să caute cu sprijinul autorităților locale, a prietenilor și cunoștințelor, un loc potrivit pentru ei. Una din problemele apărute a fost nevoia unui spațiu central. Acest lucru datorită faptului că dimensiunea orașului poate incomoda deplasarea dintr-o parte în alta. Atunci au început cu adevărat să caute soluții.

Era evident că un loc central înseamnă o chirie mai mare. Însă așa au început să caute soluția care să îi ajute atât pe ei ca cercetași cât și comunitatea clujeană. Cu spijinul seniorilor și eXploratorilor, au format o echipă care a început să lucreze la acest proiect. Așa s-a născut ideea de anticafenea.

IMG_1120

Ce este anticafeneaua? E un loc unde timpul este mai valoros decât consumația. E un spațiu special amenajat care te îndeamnă la .. productivitate. Un loc de studiu, un pic mai prietenos decât o bibliotecă, un loc de întâlnire cu prietenii, mai deschis decât un bar/cafenea, un hub mai ieftin decât ce este pe piață. Până la urmă e un loc de socializare, de creat proiecte, de scris idei și de ce nu, licențe. De aceea se plătește doar timpul, pe ora, iar consumația – suc, cafea, ceai – e din partea casei.

ScoutHouse însemnă un loc dedicat comunității de tineri din Cluj-Napoca, este un spațiu dedicat lor și proiectelor lor. Este situat aproape de universități, având astfel o deschidere mare către studenți și viața lor activă. ScoutHouse, așa cum îi spune numele, va fi și Casa Cercetașilor, pentru că din când în când, după masă, cercetașii își vor desfășura activitățile acolo. Și spun din când în când pentru că cercetașilor le place să plece în natură, la munte sau la mare și oricând am oferi locul nostru din căsuță pentru un joc interactiv în parc. Însă câteodată mai țopăim și în casă, mai sărim sau cântăm la o chitară, spunem că face parte din dezvoltarea noastră personală, așă că locul acesta se potrivește ca o mănușă.

Acest proiect a venit ca o necesitate pentru cercetași și s-a transformat într-un spațiu public pentru comunitatea locală. Ajutorul și susținerea primită în ultima lună au fost în mare parte de la cercetași, părinți de cercetași și prieteni ai acestora, iar platforma unde își prezintă proiectul este o metodă de fundraising eficientă, mai ales pentru proiectele de acest gen.

Care e urmatorul pas? Scouts Cluj și Nord Cluj, centrele locale responsabile de această idee, mai au mai puțin de 3 săptămâni pentru a strânge suma necesară demarării proiectului. Iar dacă vreți să îi ajutați puteți să o faceți aici. Demararea proiectului înseamnă curățarea și amenajarea spațiului, construcția de mobilier și pornirea efectivă a anticafenelei. Planul actual presupune terminarea proiectului de amenajare și lansarea locației, în toamnă, odată cu venirea studenților la facultate.

Așa că, din toamnă, dacă sunteți prin Cluj, amintiți-vă să vizitați și casa cercetașilor, măcar pentru o oră. Ei promit relaxare și consumație din partea casei. Totul pentru voi să puteți crea o lume mai bună.