Prioritățile tinerilor pentru viitorul Guvern, stabilite la Timișoara

15086829_1264603293612547_1294919156_n

Reprezentanții celor mai importante organizații de tineret din România s-au întâlnit, au discutat și adoptat la Timișoara Rezoluția Tinerilor, prin care cer Președintelui României, președinților camerelor parlamentului, premierului și președinților partidelor politice o abordare strategică a măsurilor în domeniul tineretului, în acest moment împărțite între prea multe ministere și autorități, necorelate și având de multe ori la bază legislație incompletă sau care nu produce efecte reale. Rezoluția rezumă prioritățile organizațiilor semnatare și concluziile din cadrul Summitului Tinerilor, desfășurat în perioada 11 – 16 noiembrie 2016 și coordonat de Consiliul Tineretului din România.

Inițiatorii (structuri neguvernamentale, sindicale și patronale de tineret) au împreună peste 80.000 de membri, desfășoară activități care au impact direct asupra altor câteva sute de mii anual și luptă pentru interesele a peste 3 milioane de tineri români. Acestea cer măsuri mai curajoase pentru stimularea natalității și ameliorarea declinului demografic actual, un sistem de educație formal adaptat la realitățile secolului XXI, precum și susținerea extinderii și recunoașterii educației nonformale și a voluntariatului, încurajarea antreprenoriatului și asigurarea de condiții de muncă decente pentru tineri, prevenția problemelor de sănătate și dezvoltarea sportului școlar și universitar, un mediu mai curat, facilitarea integrării persoanelor cu dizabilități în societate și, nu în ultimul rând, combaterea discursului instigator la ură și a măsurilor împotriva unor minorități etnice, sexuale sau religioase și altor categorii sociale. Rezoluția atrage atenția și asupra faptului că e important ca unul dintre miniștrii viitorului guvern să răspundă în mod real de integrarea politicilor de tineret aflate în competența mai multor ministere care nu comunică în mod adecvat între ele. De asemenea, semnatarii cer ca modul în care Guvernul și autoritățile locale iau decizii și implementează măsuri cu impact asupra tinerilor să fie mai clar reglementat, transparent și să descurajeze corupția.

Inițiatorii vor lansa în cursul săptămânii următoare și un plan de guvernare pentru tineret care detaliază fiecare domeniu abordat în rezoluție, după integrarea propunerilor făcute de tineri activi în proiecte și organizații de tineret din toată țara și care au participat la atelierele din cadrul Summitului Tinerilor. De asemenea, aceștia cer întâlniri cu Președintele României, președinții camerelor parlamentului, Prim-ministrul și președinții partidelor politice, înainte de alegeri, pentru discutarea acestor propuneri.

„Prin această rezoluție și colaborare depășim limitarea fiecărei organizații de tineret la nișa ei și începem să lucrăm împreună, să ne înțelegem și armonizăm punctele de vedere și să ne susținem reciproc în inițiativele noastre. Ne-am dat seama că așa putem fi mult mai puternici, dar și că atât timp cât fiecare minister trage în altă direcție atunci când vine vorba de măsuri cu impact asupra tinerilor și nu există o coerență generală la nivelul Guvernului nu putem să asigurăm o îmbunătățire semnificativă a situației în care se află generația noastră de la an la an. Principalele instituții în stat și partidele politice trebuie să înceapă să gândească strategic atunci când vine vorba de noi. Mai vreau să le spun tinerilor că șansele ca decidenții să acorde atenție nevoilor noastre sunt direct proporționale cu participarea la vot! Din păcate, decidenții țin de multe ori cont mai mult de calculul electoral decât de impactul unor măsuri pentru societate…” – Mihai Dragoș, Președintele Consiliului Tineretului din România.

“Ne-am alăturat cu încredere la acest demers, contribuind în baza expertizei organizaționale, la elaborarea planului de guvernare pentru tineret – domeniile educație nonformală și voluntariat. Credem cu tărie că o abordare unitară a sectorului de tineret ar conduce la creșterea impactului măsurilor implementate și totodată la sustenabilitatea acțiunilor derulate pentru dezvoltarea sectorului de tineret. În mod specific, propunem crearea unei infrastructuri optime – legislație armonizată, standarde de calitate, programe de formare acreditate, resurse adecvate – care să asigure recunoașterea învățării nonformale și a voluntariatului…” – a declarat Mihaela Gîrleanu, Director Executiv al Organizației Naționale “Cercetașii României”.

Summitul Tinerilor, Ediția I – „Scrie Povestea Generațiilor Tale” este un eveniment organizat de guvernanța Capitalei Tineretului din România, program aflat sub Înaltul Patronaj al Președintelui României, domnul Klaus Werner Iohannis – Consiliul Tineretului din România, Federația Share Cluj Napoca, Grupul PONT și Banca Comercială Română, în parteneriat cu Ministerul Tineretului și Sportului și Fundația Județeană pentru Tineret Timiș. Acesta a cuprins o serie de ateliere facilitate de liderii celor mai importante organizații de tineret din România, dezbateri cu lideri ai organizațiilor de tineret ale partidelor politice parlamentare, sesiuni de formare și a inclus Gala Tineretului din România, eveniment în cadrul căruia au fost premiate cele mai bune proiecte de tineret și a fost anunțat orașul care va avea titlul de Capitală a Tineretului din România după Timișoara, începând cu 2 mai 2017.

Rezoluția Tinerilor poate fi accesată aici: https://goo.gl/LsjFAu.

Inițiatorii rezoluției sunt:

  • Consiliul Tineretului din România (CTR);
  • Consiliul Național al Elevilor (CNE);
  • Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR);
  • Patronatul Tinerilor Întreprinzători din România (PTIR);
  • Organizația de Tineret a Blocului Național Sindical (OTBNS);
  • CNS Cartel-Alfa – Comisia Națională de Tineret;
  • Organizația Națională „Cercetașii României” (ONCR);
  • Consiliul Tinerilor Instituționalizați (CTI);
  • Filiala de Tineret a Asociației Naționale a Surzilor din România (ANSR-Tineret);
  • Uniunea Liceenilor Maghiari (ULM);
  • Federația VOLUM;
  • Asociația Student Sport;
  • Fundația World Vision Romania (WVR);
  • Fundația Județeană pentru Tineret Timiș (FITT);
  • Federația Share – Cluj-Napoca;
  • Let’s Do It – Romania;
  • Asociații de elevi – Asociația Elevilor din Bacău (AEBC), Asociația Elevilor din Constanța (AEC).