Pe 24 martie stingem lumina, de Ora Pământului!

Au mai rămas 10 zile până la Ora Pământului (Earth Hour), cea mai mare mișcare voluntară de mediu din toate timpurile. Pentru a zecea oară consecutiv în România, WWF încurajează indivizi și organizații, companii, instituții publice și centre culturale din toată țara să stingă lumina timp de o oră, pe 24 martie, la ora locală 20.30. Începând cu acest an, evenimentul pune un accent și mai mare pe implicarea activă a tinerilor în construirea unui viitor în armonie cu natura.

Earth Hour a pornit în 2007, când peste 2.2 milioane de oameni și 2000 de sedii de companii din Sydney au stins luminile pentru o oră, din nevoia de a atrage atenția, la nivel global, asupra problemei schimbărilor climatice. De atunci, oameni din peste 7.000 de orașe din mai mult de 180 de țări s-au alăturat acestei mișcări de mediu, pentru a arăta că doresc mai multă determinare și acțiuni concrete din partea decidenților în adresarea problemelor din ce în ce mai acute de mediu.

Pentru prima oară, Cercetașii României se alătură în mod oficial inițiativei WWF și vă invită pe toți să stingeți lumina sâmbătă 24 martie, între orele 20:30 – 21:00. De asemenea, orice activitate de conștientizare a importanței biovidersității și naturii, care se alătură acestei acțiuni, este încurajată și apreciată. Site-ul ora-pamantului.ro oferă informații, date și idei pentru a celebra acest eveniment important, la diferite niveluri. Spre exemplu, puteți organiza o seara de lectură la lumina lumânării alături de familia voastră – dar puteți de asemenea organiza un eveniment public, la care îi provocați pe participanți să găsească soluții creative pentru problemele de mediu care îi afectează. Anul trecut, comunitățile locale au organizat concerte, discuții publice, plimbări cu bicicleta, animație stradală etc. Orice acțiune, individuală sau de grup, ar trebui înscrisă pe site-ul menționat.

Credit foto: Tică Darie

La nivel internațional, World Organization of the Scout Movement (WOSM) a întărit colaborarea cu World Wide Fund for Nature (WWF) cu scopul de a atrage atenția asupra problemelor mediului înconjurător, precum și asupra rolului important pe care tinerii îl joacă în crearea unei lumi mai bune. WWF și WOSM sprijină implementarea programului internațional World Scout Environment Programme, care țintește educația de mediu a copiilor și tinerilor. În România, acest program va fi implementat începând cu anul 2018, iar cercetașii motivați și implicați pot obține ecusonul de merit aferent, inclusiv prin organizarea unei acțiuni de Ora Pământului.

Articol elaborat de Daniela Borontiș.