Cercetașii au avut parte de o vară activă

Deși a fost vacanță de vară, cercetașii au arătat că sunt Gata oricând! de a se implica în comunitățile din care fac parte, prin diverse activități, care au ca scop identificarea problemelor și găsirea de soluții durabile care pot duce la diminuarea sau rezolvarea acestor probleme.

Astfel, timp de o lună, cercetași cu vârste cuprinse între 15-24 de ani au participat la ateliere de scriere de proiecte și educație pentru dezvoltare durabilă. Caravana atelierelor de scriere de proiecte a avut opriri în 10 localități: Constanța, Tulcea, Gîrleni, Arad, Drobeta-Turnu Severin, București, Drăgășani, Râmnicu-Vâlcea, Craiova, Câmpia Turzii. În cadrul atelierelor, participanții au aflat mai multe despre principiile dezvoltării durabile, identificarea nevoilor din comunitate, găsirea de soluții sustenabile pentru problemele identificate, planificarea resurselor necesare implementării soluției, dar și despre ce presupune managementul de proiect și cum se scrie o cerere de proiect pentru a obține finanțare.

Și dacă tot am menționat mai sus de „soluții durabile”, în cadrul atelierelor, o sesiune a fost dedicată Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă care i-a făcut pe participanți să înțeleagă mai bine contextul în care se desfășoară acest proiect și cum pot ei contribui la atingerea acestor obiective.

Atelierele au fost organizate în cadrul concursului <Acționează> care face parte din programul Implicat în comunitate, desfășurat de Organizația Națională Cercetașii României și finanțat prin programul de granturi Împreună cu Lidl pentru un viitor mai bun. Prin intermediul acestui program patrulele de cercetași eXploratori și seniori (tineri cu vârste cuprinse între 15 și 19, respectiv 19 și 24 de ani) își pot pune în practică ideile de soluții durabile pentru provocările întâlnite în comunitățile din care fac parte, obținând granturi de 1000 sau 2000 RON.

Cea mai mare satisfacție în urma acestei activități a fost să vedem că tinerii sunt interesați de problemele actuale, sunt implicați și au o atitudine responsabilă față de mediul înconjurător și totodată, față de semenii lor.

Participarea la ateliere a reprezentat pentru unii dintre ei, un prim pas în obținerea granturilor. Pe parcursul atelierelor, participanții au lucrat concret la ideea lor de proiect și au completat cererea cu care au aplicat la concursul <Acționează>.

În urma concursului, 23 de proiecte de intervenție în comunitate urmează a fi implementate în această toamnă. Proiectele provin din toate colțurile țării și îi felicităm pentru munca depusă și creativitatea de care au dat dovadă!

Urmează o toamnă frumoasă pentru ei, în care vor pune în practică activitățile descrise în proiect, vor ajuta comunitatea din jurul lor și vor lega noi prietenii. Le urăm succes!