Drumul Tunului a făcut ravagii la Gala Tineretului din România!

Implicarea și dăruirea tinerilor din Centrul Local Baden-Powell a fost răsplătită la Gala Tineretului din România 2018 cu Premiul de popularitate și locul II la secțiunea Mediu.

„Drumul tunului” – marcarea tematică a traseului turistic Azuga – Clăbucetul Taurului – zona tranșeelor din Primul Război Mondial (masivul Gârbova din Munții Baiului), în anul Centenarului Marii Uniri este un proiect implementat în cadrul programului Implicat în comunitate, finanțat prin programul de granturi <Împreună cu Lidl pentru un viitor mai bun>.

Tinerii constataseră în campul din această vară că un loc cu puternică importanță istorică (zonă cu tranșee și adăposturi ale ostașilor români din Primul Război Mondial), aflat într-o zonă montană foarte vizitată (Clăbucet – Azuga/ Predeal), cunoscut în comunitatea locală, era, totuși, cvasinecunoscut în rândul turiștilor care frecventează traseele turistice din arealul respectiv și, în consecință, aproape deloc popularizat ca și zonă ecoturistică.

Soluțiile găsite de ei sunt concentrate în jurul ideii de promovare, dezvoltare și practicare a unui turism durabil, cu conștientizarea valorilor culturale și istorice a locurilor. Semnalizarea „Drumului tunului” și a zonei tranșeelor contribuie la dezvoltarea unui turism durabil prin popularizarea unui traseu ecoturistic, tematic. Totodată, acest proiect este unul valoros prin prisma valorii culturale și exersarea gesturilor de recunoștință, arătând că sacrificiul total al tinerilor de acum 100 de ani din vreme de război nu este uitat și e încă prețuit de tinerii de azi. Astfel, unul dintre punctele forte ale acestui proiect este faptul că inițiativa a pornit de la tineri, care au identificat o nevoie a comunității, au propus o soluție și s-au angajat cu responsabilitate să o implementeze.

Metodele utilizate în implementarea proiectului au fost cele care stau la baza cercetășiei, ca mișcare de tineret globală, ce vizează dezvoltarea sentimentului apartenenţei la comunitate, a preocupării faţă de ceilalţi si față de sine. Concret, rezultatele acestui proiect s-au materializat în: panouri informative și indicatoare turistice către zona din munții Baiului unde se păstrează urme ale luptelor de la Predeal, pliante, afișe, informări despre traseul tematic pe mai multe site-uri și pagini Facebook, un eveniment de popularizare a zonei de turism durabil care a avut un foarte bun impact în presa locală, dar cu ecouri și în presa de nivel național. În rândul persoanelor informate despre proiect sunt și turiștii care parcurg traseul tematic „Drumul tunului” dinspre Azuga sau traseul dinspre Predeal, zone din Valea Prahovei cu un foarte mare aflux de turiști.

Practicarea unui turism durabil produce efecte în comunitatea locală, iar rezultatele în cazul proiectului cercetașilor sunt vizibile și orientate pe termen lung: schimbarea esențială produsă în comunitatea vizată în urma implementării proiectului este, în primul rând, una de percepție pozitivă asupra nivelului de implicare a tinerilor în dezvoltarea durabilă a comunității.

„Ce ne-a motivat în acest proiect a fost dorința noastră de a da un semnal comunității, tinerilor în special, că lucrurile chiar pot fi îmbunătățite de fiecare dintre noi, și că nu trebuie să așteptăm neapărat ca această schimbare să vină din partea altcuiva, că putem noi înșine să fim un exemplu, o motivare, pe care cei din preajma noastră să le urmeze, aprecieze și chiar să le continue sau să le dezvolte. Un proiect care a fost la început al doar câtorva tineri și care a sfârșit prin a deveni al întregii comunități locale și al multor cercetași de vârste diferite.”

„Rolul meu în acest proiect a fost promovarea proiectului pe rețele de socializare. După părerea mea, proiectul a avut o importanță mare nu doar pentru echipa mea, ci și pentru organizațiile implicate și asociațiile partenere. Reacția comunității a fost peste așteptările mele. Când am văzut, în ziua evenimentului, toți oamenii care urcă cu noi pe vârf am rămas profund uimit. Să fac parte din proiectul asta a fost o experiență foarte mișto din care am învățat multe lucruri. Unul dintre lucrurile învățate este legată de comunicare, ce este foarte importantă și esențială în realizarea unui demers de genul ăsta. În final, mă bucur de reușita realizării proiectului și sunt recunoscător față de echipa mea și față de toate organizațiile și asociațiile pentru implicarea lor.”

Felicitări echipei (Silviu Grecu (coordonator proiect), Silviu Ghinea, Roxana Munteanu, Antonio Eduard Mihai și Diana Joița (lider mentor în cadrul proiectului) pentru exemplu pozitiv de valorificare a mediului înconjurător și mulțumim Lidl Romania pentru sprijin!

Live-urile pline de emoții de la decernarea premiilor le găsiți pe pagina de facebook Organizația Națională Cercetașii României.