30 de soluții ale tinerilor pentru comunitate

Membrii Organizației Naționale Cercetașii României vă așteaptă cu drag la Târgul de împărtășire a acțiunilor derulate de către tineri în cadrul  proiectului Implicat în comunitate, eveniment în cadrul căruia veți avea posibilitatea de a-i cunoaște pe cercetașii care au implementat proiecte de intervenție în comunitate și de a afla mai multe despre impactul și rezultatele acțiunilor lor. De asemenea, la eveniment vor fi prezentate exemple practice despre cum noi ca cercetași, noi ca tineri, noi ca cetățeni activi putem contribui la atingerea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă. Evenimentul va avea loc sâmbătă, 8 decembrie, în București, la Școala Gimnazială Ferdinand I, începând cu ora 18.30.

Scopul proiectului Implicat în comunitate, desfășurat de Organizația Națională Cercetașii României și finanțat prin programul de granturi Împreună cu Lidl pentru un viitor mai bun a fost crearea unui cadru educațional pentru promovarea și aplicarea principiilor dezvoltării durabile ca măsură proactivă în crearea de comunități sustenabile. Astfel, în perioada septembrie – decembrie 2018, pentru peste 30 de provocări întâlnite în comunitățile din care fac parte, tineri cu vârste cuprinse între 15 – 24 ani au propus și implementat soluții astfel încât efectele negative ale problemelor cu care se confruntă să fie diminuate sau eliminate sau au realizat demersuri proactive, astfel încât prin informare și formare să contribuie la buna dezvoltare a comunităților în care trăiesc.

Activitățile desfășurate în cadrul proiectelor au constat în acțiuni directe derulate în toată țara, orientate către îndeplinirea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă. Printre rezultatele proiectelor se numără încurajarea obiceiurilor alimentare sănătoase și a mișcării în rândul copiilor și tinerilor din comunitatea tulceană, realizarea unui târg educațional care a abordat diverse tematici privind istoria țării prin ochii dezvoltării durabile, promovarea unui comportament eco-friendly și aplicații practice privind relația om-natură, informarea cu privire la SDGuri, dotarea cu pliante în Braille a Muzeului Național al Marinei Române din Constanța, colectarea deșeurilor din plastic și transformarea lor în obiecte de uz casnic, marcarea tematică a traseului turistic Azuga – Clăbucetul Taurului – zona tranșeelor din Primul Război Mondial (masivul Gârbova din Munții Baiului), în anul Centenarului Marii Uniri sau marcarea de trasee turistice pe dealul Mamut din Alba Iulia.

„Proiectul Implicat în comunitate este un mijloc prin care ne propunem să responsabilizăm tinerii și să-i încurajăm să dezvolte proiecte pentru nevoile pe care le identifică în comunitate. De asemenea, ca și organizație am început să integrăm în programele noastre educative Obiectivele de Dezvoltare Durabilă, de atingerea cărora suntem responsabili cu toți, și am dezvoltat diverse materiale educaționale în acest sens.” Mihaela Gîrleanu, director executiv Organizaţia Naţională „Cercetaşii României”.

Toate aceste proiecte au avut un impact pozitiv, atât pentru cercetași, dar mai ales pentru beneficiari, fiind un pas înainte în crearea de comunități sustenabile.