La soare, în Grecia

Soare, căldură, distracție, Grecia – Cea de-a 56-a Jamboree a șefilor de patrulă.

Toată lumea a auzit de cercetașii din Grecia. Puțini știu însă despre campul național al șefilor de patrulă ce se desfășoară în fiecare an la baza scout Hortiatis, situată pe muntele cu același nume, din apropierea orașului Salonic, camp care a avut în acest an cea de a 56-a ediție. Ce a avut special acest camp? A fost prima ediție la care au fost invitați și cercetași de alte naționalități, printre care și români, care au descoperit cultura țărilor balcanice și noi moduri de abordare a cercetășiei, în cele 7 zile petrecute împreună între 20 și 27 august.

 

Fiecare țară invitată a putut trimite câte o patrula de 5 participanți, cu vârste  cuprinse între 13 și 16 ani, însoțiți de un lider. De la noi au plecat 5 cercetași: Klus Natalia, Pantelimon Sorina, Pinzaru Madalina, Buraga-Rizea Marina și Siminiceanu Magda însoțite de o „lideriță”, Rasca Sinziana, ca să reprezinte, cu succes după cum s-a dovedit, România și ONCR. Și-au plecat, cu mic cu mare, cu trenul că așa ne place nouă, ca să ajungă în însorita Grecie, unde temperaturile nu prea coborau sub 30 de grade, și să se bucure de activități interesante alături de cercetași din Bulgaria, Muntenegru, Albania și normal, Grecia.

 

Primele trei zile au fost petrecute la baza Sea Scout din Calamaria, Salonic, de pe malul Mării Egee, unde s-au legat primele prietenii și s-au gustat primele mâncăruri internaționale. Binenteles, nu puteau să lipsească activitățile de apă și vizitele în oraș, dar mai ales jocurile și… viața într-o patrulă internațională. În cea de-a patra zi toată lumea a plecat spre Hortiatis unde alți 150 de cercetași greci așteptau să cunoască „musafirii” și să-i facă să se simtă ca acasă sau de ce nu, chiar mai bine! În cele patru zile ale tradiționalei Jamboretto, cercetașii împărțiți în patrule mixte cu nume mitologice cum ar fi Hercule, Pegas ș.a., și-au instalat corturile, au făcut construcții de camp, au participat la ateliere și activități de aventură, jocuri, dar și activități pe apă, reprezentându-și țările.

 

În cea de-a doua seară internațională, Mădălina, Natalia, Sorina, Magda(CL Suceava) și Marina (CL Oradea) au făcut tocinei ca să-i impresioneze pe ceilalți participanți și au dansat tradițional românesc. Putem să spunem cu mâna pe inimă că tocineii au fost foarte apreciați, la fel ca și costumul tradițional românesc care a fost prezentat. Ultima zi a campului a fost una de evaluare a activităților și de discutare a problemelor existente în sistemul patrulelor, și chiar găsirea de rezolvări la aceste probleme.

 

Cum toate lucrurile frumoase au și ele un sfârșit și Jamboretto s-a terminat, urmând ca la anul, la cea de a 57-a ediție, să ne revedem cu prietenii făcuți anul acesta. Sperăm că atunci contingentul românesc să se prezinte și mai bine decât anul acesta și lista de prieteni internaționali pe care o avem acum să se mărească și mai mult.

 

Rasca Sinziana