Mergi la

Pentru copii și tineri

De ce să te alături ONCR?

Cercetășia este locul în care ești ascultat, în care nu există idei greșite, în care imaginația și creativitatea sunt cultivate la fiecare pas. Aici vei găsi oameni care să te accepte, să te înțeleagă și care să te sprijine. Vei face parte dintr-un colectiv unic și frumos.

Cercetășia scoate tot ce este mai bun din membrii organizației sale prin educație non-formală. Activitățile și jocurile sunt menite să te ajute să te descoperi pe tine ca persoană: care sunt cele mai importante valori ale tale, care sunt punctele tale forte și ce poți face cu aceste abilități, să îți dai seama ce îți dorești cu adevărat și cum să obții acel ceva. Vei avea sprijinul adulților și al celorlalți membri pe tot parcursul călătoriei tale și, cel mai important, nu te va judeca nimeni. Cercetășia este un spațiu sigur pentru a face greșeli. 

Cum se pune totul în aplicare? Prin activități recurente, drumeții și campuri (tabere), vei avea ocazia să participi la ateliere interactive și să-ți faci noi prieteni. Cercetășia reprezintă o experiență multiculturală, întrucât ai posibilitatea să cunoști persoane de toate vârstele, atât din România, dar și din alte țări. Cercetașii sunt îndrumați și motivați să participe la campuri naționale, regionale și internaționale, unde au contact direct cu alți cercetași. Avem multe de învățat de la alții, de la alte culturi, tradiții, obiceiuri religioase și spirituale; putem să citim despre ele, dar la cercetași se pune accentul pe practică, deci întâlnirea față în față cu persoane care te pot învăța direct tot ce vrei să știi este varianta preferată în organizație.

Cercetășia folosește o metodă specifică, testată în decursul celor mai mult de 100 de ani de existență, care are rezultate minunate în dezvoltarea armonioasă a membrilor ei. Lucrul în grupuri mici (numite patrule), accentul pe învățarea prin acțiune și urmărirea progresului individual al fiecărui cercetaș, realizarea activităților într-un cadru imaginar în care învățarea este distractivă și transferul competențelor dobândite în viața de zi cu zi, petrecerea timpului în natură, implicarea directă în comunitățile locale și asumarea unui set de valori (definite prin Legile și Promisiunea Cercetașului), toate astea cu sprijinul adulților, fac ca Cercetășia să fie un mediu minunat de creștere și dezvoltare personală.

Cât costă? 

Deoarece suntem o organizaţie non-profit, bazată doar pe voluntariat, plătim cotizaţia anuală de membru al ONCR, în valoare de 50-100/cercetaş. Acești bani se împart între nivelul naţional și local, la ONCR, la OMMS și la centrul local. Banii care se strâng sunt folosiţi pentru a achiziţiona echipamente şi materiale necesare bunei desfăşurări a activităților.

Alte costuri individuale sunt: taxele de participare la evenimentele organizate la nivel internațional, național, regional sau local. Aceste costuri includ transport, mese, cazare, materiale etc. 

Costurile pot varia de la grup la grup (între 50-100 lei/cercetaș), în funcție de posibilitățile locale de atragere de resurse, și există reduceri pentru frați sau cazuri sociale. 

Ramuri de vârstă

Lupișori

7 – 10 ani

Lupișorii învață să stăpânească noi abilități și încearcă lucruri noi. Se distrează și merg în aventuri. Își fac noi prieteni și sunt curioși de lumea din jurul lor. Vor să-i ajute pe ceilalți și să fie activi în propriile lor comunități. În fiecare săptămână, lupișorii se adună în Haitic pentru a lua parte alături de Mowgli și prietenii lui din Junglă la o mulțime de activități interesante și provocatoare, realizând orice și-au propus și distrându-se mult pe parcurs.


Exploratori

15 – 18 ani

Exploratorii sunt tineri cu iniţiativă, doritori de a ajuta, de a participa active în comunitate. Cadrul simbolic este cetatea. Comunitatea reprezentată simbolic prin cetate, este locul unde, pas cu pas, descoperă că trăiesc în chiar interiorul ei, că au de învăţat de la tot ce oferă ea şi mai departe vor ajunge să fie activi prin a se implica şi a realiza diferite proiecte astfel încât, atunci când ei vor fi pregătiţi să îşi vadă rezultatele şi să meargă mai departe, să facă acest lucru prin organizarea unui mare eveniment – unul de neuitat pentru ei.

Temerari

11 – 14 ani

Temerarii pornesc într-o aventură în care explorarea şi descoperirea sunt extrem de importante, cu orizonturi mai largi, care să le permită să-şi exprime noile şi măreţele abilităţi. Nimic nu le face mai multă plăcere la această vârstă decât să descopere noi lucruri şi să fie surprinşi de imprevizibil, așa că explorarea diferitelor forme de relief (câmpie, podiș, deal, munte) le oferă spațiul și mediu propice de explorare și dezvoltare.


Seniori

19 – 24 ani

Seniorul este un călător pornit pe drumul propriu de dezvoltare personală, spre maturitate. Se află într-o continuă căutare a propriului EU, în definirea propriului caracter, în crearea unui sistem de valori propriu, în descoperirea propriului loc în cadrul societăţii. Călătoria reprezintă practic drumul propriu de dezvoltare personală, un drum presărat de provocări, un drum care îndeamnă la autodepăşire. Aceasta este formată din trei etape, fiecare reprezentând un stadiu specific de dezvoltare a cercetaşului, şi anume: hoinarul, ucenicul şi călăuza.

Găsește cel mai apropiat grup de cercetași

Vrei să fii cercetaș/ă? Caută pe hartă cel mai apropiat centru local, și contactează persoana de contact pentru detalii despre înscriere.

Pornește propriul tău grup de cercetași

Vrei sa fii cercetaș, dar nu există nici un centru aproape de tine? Înființează chiar tu un centru local!

Pentru a înfiinţa un centru local este necesară existenţa unui grup candidat format din  minim 5 adulţi şi 20 de copii/tineri, care îşi exprimă dorinţa de a deveni cercetaşi, completând un proces-verbal, pe care îl trimit Consiliului Director. Pe baza acestuia, grupul primește o autorizaţie provizorie de funcţionare, valabilă până la prima Adunare Generală, dar nu mai puţin de şase luni.

Noul grup are următoarele obligaţii:

a) Să organizeze activităţi conforme cu metoda şi principiile cercetăşeşti
b) Să trimită Consiliului Director evaluări asupra activităţilor desfăşurate
c) Să plăteasca cotizaţia

După trecerea acestei etape, la prima Adunare Generală a organizaţiei grupul este propus spre înfiinţare, urmând să primească decizia de înfiinţare ca Centru Local cu drepturi depline în ONCR.

Din punct de vedere financiar cotizația pe care o persoană o plăteşte pentru a fi membru în Organizaţia Naţională “Cercetaşii României” variază între 50 şi 100 lei/an, în funcţie de grup.

Documentele ce trebuie completate pentru înfiinţarea unui grup candidat le puteţi descărca de aici.

Documente de înființare

Pentru orice alte întrebări sau informații ne poți contacta pe email la adresa