Național

ScoutFest – o altfel de deschidere a anului Cercetășesc

Deschiderea noului an cercetășesc a fost marcată într-un mod grandios anul acesta, printr-un eveniment special numit ScoutFest, organizat de Centrul Local Nord Cluj, împreună cu Centrul Local Vest Cluj și Centrul Local Dej. Festivalul a adunat numeroși cercetași din Transilvania și le-a oferit o experiență excepțională și educativă. Ca prim eveniment de acest gen organizat post-pandemie, acesta a reunit peste 250 de copii și tineri din 15 Centre Locale din țară cu scopul de a sărbători reîntâlnirea lor într-un mediu captivant din perspectiva cercetășească.

La începutul evenimentului participanții s-au înregistrat și au primit brățări de festival. Prima zi a fost dedicată teatrului, unde momentul culminant a fost reprezentat de spectacolul „Van Dan – 10 ani de sânge murdar,” care a stârnit multă emoție printre cei prezenți. Un “One man show” care a ilustrat povestea remarcabilă a unui fost consumator de droguri care a reușit să se elibereze de dependență după 9 ani. Spectacolul a transmis un mesaj puternic, inspirând tinerii să evite capcanele dependenței și să aleagă o viață mai echilibrată și mai sănătoasă.

A doua zi a festivalului a debutat cu o sesiune de înviorare plină de energie, în spiritul autentic cercetășesc, care a pregătit participanții pentru o serie de peste 10 ateliere educative. Tinerii au avut o oportunitate unică de a se aventura în domenii noi, precum pictura murală și teatrul de improvizație, demonstrându-și creativitatea și exprimarea artistică.

Prin intermediul atelierelor de diversitate și incluziune, cercetașii au învățat să fie deschiși și toleranți față de diferențele dintre ei. Discuțiile despre securitatea cibernetică și prevenirea cyberbullyingului au avut ca scop protejarea participanților în mediul online, asigurându-se că aceștia înțeleg și gestionează riscurile asociate tehnologiei. În plus, disciplinele STEM au fost incluse în program pentru a le dezvolta abilitățile tehnologice necesare în viitor.

Cercetașii au învățat, de asemenea, despre sănătate și prim ajutor, dobândind cunoștințe esențiale pentru a avea grijă de starea lor de bine și pentru a interveni în caz de urgență. Ziua a continuat cu activități sportive captivante, cum ar fi frisbee și „capture the flag,” oferind o oportunitate perfectă pentru a-și exersa abilitățile fizice și spiritul competitiv prin provocări fizice și strategice.

Ziua a continuat cu un „wide game,” un joc competitiv care a pus la încercare nu doar abilitățile lor sportive, ci și abilitățile de coordonare și de lucru în echipă. Acest joc a avut ca scop aplicarea cât mai multor abilități cercetășești și a implicat organizarea unui festival tematic de către fiecare echipă. A fost o oportunitate perfectă pentru testarea intuiției și demonstrarea capacității de colaborare și eficiență.

Pentru a face experiența festivalului autentică, ne-am asigurat să includem delicii culinare oferite de David Topor’s Food Truck și băuturi răcoritoare de la Atelier Café, oferind cercetașilor ocazia perfectă de a socializa și sărbători împreună.

Muzica și dansul au fost parte integrantă a ScoutFest, promovând exprimarea artistică și creativitatea. Cercetașii au urcat pe scenă pentru a-și demonstra talentele și pasiunea pentru artă, primind aplauze și încurajări din partea unui public entuziast.

Ultima zi a ScoutFest a început cu un „city quest,” oferind participanților șansa de a explora orașul într-un mod inedit. S-au aventurat în misiuni amuzante pentru a descoperi frumusețea Clujului într-un mod activ și distractiv. Ziua s-a încheiat cu o ceremonie specială, creând amintiri și prietenii noi pentru cercetași, care privesc cu optimism către întâlnirile viitoare.

Toate aceste experiențe deosebite au fost posibile datorită parteneriatelor solide cu instituții precum Teatrul Național Aureliu Manea Turda, SMURD Cluj-Napoca, Organizația Studenților Mediciniști, Improbabilii – teatru de improvizație, Simplon România – educație digitală și Școala gimnazială Nicolae Titulescu, care au contribuit semnificativ la succesul evenimentului.

ScoutFest a demonstrat încă o dată puterea cercetașilor de a aduce comunități împreună și de a promova schimbări pozitive prin educație, artă și cultură. Festivalul a creat un impact durabil asupra tuturor participanților, ajutându-i să dezvolte noi abilități, să-și facă noi prieteni și să îmbrățișeze noi perspective.

Articol scris de : Teo Comșa (CL Axente Sever, Alba Iulia)

Poze@scoutfest2023


„Hai în camp! În fața naturii suntem cu toții egali” – un proiect de succes

Suntem încântați să anunțăm că Proiectul „Hai în camp! În fața naturii suntem cu toții egali”, o inițiativă desfășurată în parteneriat cu Pepco de Organizația Națională a Cercetașilor din România, a fost un real succes. În acest articol o să îți povestim pe scurt scopul acestui proiect, câteva dintre activitățile educaționale organizate și o să poți citi câteva testimoniale pe care ni le-au transmit participanții după experiențele frumoase trăite în campurile de vară. Poze de la activități găsești aici.

Prin aceast parteneriat, ne-am propus să împuternicim beneficiarii să crească ca cetățeni responsabili, empatici și conștienți de importanța protejării mediului înconjurător. Scop principal a fost crearea unui mediu favorabil pentru integrarea copiilor și tinerilor din grupurile vulnerabile într-un proces educațional etic, ecologic și echitabil, mai exact în taberele noastre educaționale de  vară.

A fost o experiență în care am putut să cunosc lupișorii mai mult și împreună să ne bucurăm de toate activitățile, mai ales că pentru mine este primul camp la lupișori. Mi-au plăcut foarte mult toate activitățile pe care le-am făcut. A fost foarte tare. Mi-am regăsit prieteni, ne-am jucat, am râs, am stat la focul de tabără, ba chiar am și plâns uneori. Mă bucur că am putut vedea ce fac cei mai mari, cât de interesant este și la ei. Abia aștept următorul camp! – Pătrășcan Maria Sofia, lupișor

Ce am reușit? Să finanțăm participarea a 115 copii, cu vârsta între 7 și 18 ani, în 15 campuri organizate de 13 Centre Locale din țară. Această inițiativă a oferit o oportunitate unică copiilor și tinerilor de a-și dezvolta potențialul și abilitățile într-un cadru educațional incluziv. Prin aceast parteneriat, ne-am propus să împuternicim beneficiarii să crească ca cetățeni responsabili, empatici și conștienți de importanța protejării mediului înconjurător.

Ce activități am avut? Au fost organizate 15 campuri de 4-7 zile, pe parcursul a 3 luni, în locații diverse din Delta Dunării, Vulcanii Noroioși, Iezer, Durău, Pârâul Rece, Nemțișor, Nocrich, până în Romos-Hunedoara. 

Mi-a plăcut mult comunicarea cu ceilalți cercetași, atelierele făcute împreună, focul de tabără, urcarea pe munte, entuziasmul de a descoperi lucruri noi, toate provocările, cunoștința cu oamenii zonei, invitații la festivalul luminii, experiența de a dormi în cort și toate celelalte activități. Sunt foarte mulțumitor liderilor și aștept următoarea ieșire. Și îmi cer scuze pentru micile pozne făcute.” – cercetaș CL Sfântu Nicolae, București

Cercetașii au învățat despre Virtuți și morale pentru viață cu accent pe  toleranță, responsabilitate, onestitate, curaj, dragoste, respect și empatie.  Au aflat care sunt nevoile de bază ale formării caracterului și dezvoltării personalității. 

Sunt foarte fericită că am putut participa și ajuta la organizarea și susținerea campului de Centru Local din anul acesta. A fost o experiență super, plină de distracție, învățare și muncă (de-aia care ne place). Mă bucur mult și că am putut petrece timp cu ceilalți cercetași. – Eli

Au participat la ateliere de Storytelling, Fun with Science, Meșteșuguri din gunoi reciclat, Evitați activitățile de plastic – reutilizarea hârtiei – ecologizare, Enter Dignity Land – un joc de societate realizat de Consiliul Europei.

Mie unul mi-a plăcut foarte mult în camp, m-am bucurat de natură și de aerul curat. Mi-a plăcut în mare parte faptul ca am putut ajuta la unele activități. În concluzie mi s-a părut un camp reușit. – Giorgio

Au discutat despre valoarea economiilor, despre politica Safe from Harm – protocol pentru toate grupele de vârstă, au exersat scrierea creativă la atelierul de exprimare liberă folosind cuvinte tăiate din ziare și reviste și au confecționat lumânări la Atelierul de confecționare de lumânări de ceară în borcane de sticlă.

Mie mi-au plăcut toate activitățile organizate. Dormitul în cort a fost o experienta noua. A fost pentru prima data când merg in tabăra. Organizatorii au fost foarte grijulii. Am învățat foarte multe lucruri pe care nu le știam. Vă mulțumesc! – David

Au dezvoltat abilități de supraviețuire de bază – aprinderea focului în pădure, tipuri de adăposturi – soluții pentru a construi adăposturi din lemn, frânghii și prelate, semnalizare. Au făcut Birdwatching – identificarea și cunoașterea păsărilor din zonă. Au descoperit viața din râu, descoperind lumea acvatică. 

Mie mi-a plăcut așezarea campului, ideile activităților, mâncarea pregătită, locul și lacul Zetea. Desigur că  mi-a mai plăcut și că am învățat să fac praștie, să tai lemne corect, să fac nodul de suport de ceaun și că am învățat să” supraviețuiesc” în natură atâtea zile împreună cu voi toți. – Luca

Au practicat Alpine Caving Techniques (TSA) – tehnica de cățărare pe o frânghie folosind blocante (mână și piept) cu o pedală; Slackline – atelier de mers pe o linie de slackline întinsă între doi copaci, cu accent pe echilibru și concentrare; Tir cu arcul – tragere la țintă; Golf – introducere în golf și Noduri – atelier de noduri și verigi pentru construcții și cățărare.

Mi-a placut foarte mult în camp, am petrecut mult timp cu patrula, cu jocuri și tot felul de activități. Am reușit și să strângem 2 saci de gunoaie de plastic în timpul hike-ului, lucru care mi-a plăcut pentru că am lucrat în echipă toți temerarii, dar care m-a întristat puțin, fiind atăt de multe. Am învățat ce trebuie să facem în caz că ne pierdem pe munte, cum să atenționăm ursul că suntem pe traseu, și că niciodată nu lăsăm pe nimeni în urmă pe hike. Mi-a plăcut și că am cântat la chitară seara împreună. – Răzvan Groza, temerar

Ne dorim să le mulțumim partenerilor noștri Pepco, care au făcut posibilă realizarea acestui program și celor 13 centre locale implicate: CL Axente Sever – Alba Iulia, CL Steaua Polara – București, CL Prietenii Exploratori Bălan – Harghita, CL Nord Cluj, CL Cercetașii Franciscani București, CL Licuricii Buzău, CL Orizont Brașov, CL Scout Sfânta Tereza București, CL Stejarii Ialomiteni Slobozia, CL Nicolae Bălcescu – Bacău, CL Sfântul Nicolae București, CL Vest Cluj, Centrul Cercetășesc Nocrich. Împreună, Gata Oricând, să oferim educație non formală în stil cercetășesc.


Academia de Supereroi – o școală urbană în stil cercetășesc, ediția 1

Odată un supererou, mereu un supererou!

Simți că ești special și că se petrec schimbări în interiorul tău? Nu-ți face griji, este complet firesc. Superputerile tale încearcă să iasă la suprafață și încă nu știi cum să le controlezi. Dar asta nu e o problemă! Există mulți copii ca tine în întreaga lume, care trec prin aceeași experiență și pot avea nevoie de puțin ajutor.

Academia de Supereroi este locul perfect pentru tine! Aici poți învăța să-ți pui în valoare superputerile și să-ți faci prieteni noi, care, la fel ca tine, doresc să contribuie la crearea unei lumi mai bune. 

Academia de supereroi, o academie educațională, are o programă gândită pe parcursul a 5 zile (L-V, 09:00-17:00), în perioada 30 octombrie – 3 noiembrie, cu ateliere atât afară cât și înăuntru, cu activități diverse care vor pune în valoare copiii. Academia ajută orice copil să devină un supererou. Este deschisă pentru toții copiii care vor să-și cunoască valorile, punctele forte, ce anume le place să facă și la ce se pricep, cum să fie responsabili, cum să-și construiască mediul dorit prin joc, activități experiențiale, reflecție și prin expunere la contexte noi.

*Mai multe detalii despre program și înscrierea se găsesc în formular (termen completare 16 octombrie).

** Dacă vii cu frățiorul sau surioara vei beneficia de 10% reducere. 

Loc de desfășurare Academie: Scout Edu Hub (str. Vigilenței 7, sector 5, București; 8 minute de la metrou Izvor; 10 min de la metrou Piața Unirii)

Alegeți un nume de supererou și vino cu noi pentru o super aventură!


Școala Abilităților de Viață: un spațiu sigur pentru educație non-formală – ediția #1

Salutare cercetași și prieteni ai cercetășiei! Revenim pentru a vă povesti, și pentru a sărbători încă un proiect de success, cu experiențe de neuitat și zâmbete largi. „Școala Abilităților de Viață”, organizată la Scout Edu Hub, între 1 iunie și 31 august 2023, a însemnat un proiect nou și ambițios pentru organizația noastră, iar rezultatele au fost pe măsură. 🌿🌍✨

Ne-am propus să oferim acces la un spațiu sigur și un program educațional nonformal pentru copiii și tinerii cu vârste cuprinse între 7 și 14 ani din comunitatea de refugiați, indiferent de gen, religie sau orientare sexuală. 

Programul nostru a oferit o varietate de activități educaționale și ludice, menite să contribuie la echilibrarea efectelor negative ale conflictului din Ucraina asupra bunăstării emoționale și a dezvoltării lor. 

Am organizat 17 ateliere pentru 1227 de copii. Printre tematici se regăsesc activități creative –  lucru cu 3D pen, pictură, confecționare de carpete; ateliere de gătit sănătos; activități de dezvoltare socio-emoțională – confecționarea unor păpuși tradiționale ucrainene; activități cognitive și de dezvoltare motorie – lucru cu plastilină; activități sportive – yoga în Parcul Izvor, jocuri cercetășești și 2 ieșiri în natură – la Grădina Botanică și la Zoo, alături de 65 de copii români. 

Am organizat și 5 cursuri pentru părinți, cu tematici diverse, la care 121 de adulți și-au îmbogățit cunoștințele și abilitățile. Iar în sistem Open Acces@Scout Edu Hub, 1080 de părinți au trecut pragurile centrului. Aceștia au avut acces la internet, un spațiu de recreere confortabil și gustări și băuturi gratuite, inițiativă care a facilitat socializarea și conexiunile între diverși membrii ai comunității ucrainene și române. 

Am angajat 3 persoane din comunitatea de refugiați ucraineni ca lucrători de tineret și translatori. 

Am lansat un manual de jocuri și activități pentru copii, atât în limba engleză cât și în limba ucraineană

 ©Edupedu

Astfel, proiectul „Școala Abilităților de Viață” a ajuns la final, iar noi ne dorim să le mulțumim partenerilor noștri de încredere: Fundația Bosch România și United Way, pentru susținerea lor. Împreună am reușit să oferim un spațiu sigur pentru educație non-formală comunității de refugiați ucraineni. 

Privind înapoi spre această experiență incredibilă de vară, nu putem să nu simțim o împlinire, bucurie și mândrie imense pentru legăturile create, viețile pe care le-am atins și momentele pe care le-am împărtășit alături de cei care au ajuns la Scout Edu Hub. Angajamentul nostru de a crea un spațiu sigur de învățare, de a dezvolta mințile copiilor și tinerilor, și de a aduce un plus în comunitatea noastră rămâne neschimbat. Gata Oricând!

Scout Edu Hub rămâne deschis atât oamenilor, cât și oportunităților. Suntem dedicați oferirii unui spațiu educațional sigur și inclusiv pentru grupuri și comunități diverse. Ușile noastre sunt întotdeauna deschise și așteptăm cu nerăbdare șansa de a explora noi oportunități de implicare și de a continua să oferim un spațiu sigur pentru învățare tuturor. Credem în puterea colaborării și căutăm activ parteneriate și proiecte care pot să susțină misiunea noastră.

*Toate informațiile, datele și resursele prezentate pe acest site aparțin ONCR (Organizația Națională Cercetașii României). Opiniile exprimate aici aparțin exclusiv autorilor și colaboratorilor originali.


Proiectul „Hai în Camp”, în parteneriat cu Pepco

Suntem încântați să anunțăm Proiectul „Hai în camp! În fața naturii suntem cu toții egali.”, o inițiativă desfășurată în parteneriat cu Pepco de Organizația Națională a Cercetașilor din România, având ca scop principal crearea unui mediu favorabil pentru integrarea copiilor și tinerilor din grupurile vulnerabile într-un proces educațional etic, ecologic și echitabil, mai exact în taberele noastre educaționale din această vară.

Scopul principal al acestei inițiative este de a oferi o oportunitate unică copiilor și tinerilor cu vârste cuprinse între 7 și 24 de ani de a-și dezvolta potențialul și abilitățile într-un cadru educațional incluziv. Prin această parteneriat, ne-am propus să împuternicim beneficiarii să crească ca cetățeni responsabili, empatici și conștienți de importanța protejării mediului înconjurător.

Proiectul se va desfășura în natură, în locații diferite de campare la cort, astfel încât participanții să se bucure de frumusețea naturală a României. De la munte la pădure și râuri, participanții se vor lăsa cuprinși de frumusețea naturală a României, dezvoltând în același timp o apreciere profundă pentru mediul înconjurător.

Prin intermediul unei serii de activități pline de distracție și provocări, Proiectul ”Hai în camp” va insufla beneficiarilor abilități de viață valoroase și camaraderie. Scopul nostru este să-i îndrumăm să devină lideri empatici, cetățeni responsabili, pregătiți să aibă un impact pozitiv în comunitățile lor și în societatea în ansamblu.

De asemenea, proiectul își propune să abordeze problemele majore cu care se confruntă tinerii în România, precum interesul scăzut pentru educație și activități civice și lipsa de motivație. Folosind metoda cercetășească, ne dorim să oferim un cadru pentru dezvoltarea de abilități practice ale tinerilor și să-i pregătim  pentru piața muncii, precum și pentru implicarea activă în comunități.

Această inițiativă reprezintă o oportunitate unică pentru tineri de a-și construi un viitor mai bun, bazat pe valori precum încrederea, prietenia și aventura, și de a contribui la dezvoltarea lor fizică, mentală, intelectuală, socială și spirituală. Proiectul „Hai în camp! În fața naturii suntem cu toții egali.” are potențialul de a aduce o schimbare pozitivă în viața tinerilor și de a contribui la bunăstarea comunităților din care aceștia fac parte.

Peste 115 copii și tineri din categorii vulnerabile, alături de alții 300+ participanți vor avea o vară plină de amintiri, și vor reveni din taberele educaționale / campurile cercetășești cu o bogăție nemăsurabilă: iubirea față de natură.

Ne dorim să le mulțumim partenerilor noștri Pepco, care au făcut posibilă realizarea acestui program. Împreună, Gata Oricând, să oferim educație non formală în stil cercetășesc.


Un Viitor mai Sustenabil prin Acțiune

Tu ești motorul schimbării și împreună Creăm o lume mai bună.

În anul 2023 am continuat parteneriatul cu Asociația A.R.T. Fusion și Fundația Noi Orizonturi prin intermediul căruia ne dorim să contribuim la atingerea Obiectivelor pentru Dezvoltare Durabilă și la buna implementare a Agendei 2030.

O nouă etapă a proiectului Viitor prin Acțiune, menit să crească nivelul competenţelor de cetăţenie globală și implicare în rândul tinerilor/tinerelor din organizație, a vizat îmbunătățirea indicatorilor de dezvoltare durabilă, implementarea Ghidului de activități sustenabile la cercetași și o componentă de advocacy.

Am pornit la drum pentru a Crea o lume mai bună, un viitor mai bun, prin acțiune!Am format ambasadori, traineri, care s-au întors în comunitățile lor cu elementele teoretice și practice necesare pentru a da mai departe, într-un mod atractiv, cunoștințe despre consumul responsabil, participarea publică și Obiectivele de Dezvoltare Durabilă, în așa fel încât să angreneze întreaga comunitate: copii, tineri, părinți, școli și instituții publice.

Pentru a contribui la transformarea centrelor și școlilor locale în instituții sustenabile, ne-am propus următoarele:

  1. Implementarea Ghidului Evenimentelor Sustenabile la Cercetași
  2. Activități de plantare
  3. Activități de ecologizare
  4. Implicarea școlilor și autorităților locale (consilii locale, primării, instituții) și alte organizații neguvernamentale

La nivel de centre locale, cele 11 grupuri participante au organizat ateliere pentru sustenabilitate, ecologizare, protecția mediului, colectare selectivă a deșerilor și plantare de copaci. Au avut loc întâlniri informative despre importanța reciclării hârtiei și protecția copacilor. Au avut loc întâliniri cu consiliile locale și cu reprezentanți ai școlilor din comunități pentru a discuta ODD și ce soluții există pentru a realiza activitatea într-un mod sustenabil. De asemenea, au fost amenajate spații verzi și s-au creat mai multe zone de colectare selectivă a hârtiei și a cartonului, au fost realizate acțiuni de plantare și ecologizare în mai multe locații din țară.

La nivel de instituții publice, personalul implicat din școli a reușit să transmită prin sedințe cu părinții obiectivele noastre în comunitate, au organizat ateliere de conștientizare a ceea ce înseamnă consumul responsabil, calculul amprentei de carbon și economia circulară. Au realizat activități de ecologizare, plantare de flori, au redus semnificativ folosirea hărtiei noi, utilizând tot mai mult instrumente online și dispozitive electronice și au îndemnat copiii să aibă grijă la consumul de energie în propriile locuințe și la școală.

Continuăm colaborarea cu autoritățile locale pentru a participa activ la implementarea Agendei 2030 în mod eficient și pentru a prioritiza dezvoltarea durabilă în comunitatea noastră. Prin implicarea tinerilor și partenerilor locali, vom amplifica vocea noastră și vom influența luarea deciziilor în direcția unei societăți mai sustenabile și mai responsabile față de mediu.

Acest program reprezintă o abordare strategică și progresivă pentru a promova schimbările durabile și pentru a dezvolta lideri și activiști ai dezvoltării durabile în rândul tinerilor. Prin educație, acțiune și advocacy, ne dorim să contribuim la construirea unui viitor mai bun, un Viitor prin acțiune!

Le mulțumim Centrelor Locale care participă la acest proiect: CL Adormirea Maicii Domnului, Pildești; CL Cercetașii Franciscani, București; CL Cetatea Nordului, Negrești-Oaș; CL Dacia Felix, Mioveni; CL Licuricii, Buzău; CL Lotus, Tulcea; CL Mircea cel Bătrân, Râmnicu Vâlcea; CL Oltea Doamna, Tecuci; CL Radu de la Afumați, Râmnicu Vâlcea; CL Roza Vânturilor, Galați și CL Sapatino, Iași.

Proiect derulat de Asociația A.R.T. Fusion în parteneriat cu Organizația Națională Cercetașii României și Fundația Noi Orizonturi cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org.


Școala de Abilități de Viață la Scout Edu Hub

Școala Abilităților de Viață: Un spațiu sigur pentru educație non-formală

Suntem încântați să vă anunțăm că la Scout Edu Hub a început Școala de Abilități de Viață – un program educațional nonformal destinat copiilor și tinerilor cu vârste cuprinse între 7 și 14 ani, din comunitatea de refugiați indiferent de gen, religie sau orientare sexuală. Misiunea noastră este de a oferi acces la un mediu sigur și de a sprijini dezvoltarea abilităților de viață necesare pentru o creștere sănătoasă și armonioasă, motiv pentru care punem accentul pe educație pentru pace, incluziune și susținere a nevoilor de dezvoltare.

Scopul programului nostru este de a contribui la integrarea în comunitate a copiilor și tinerilor refugiați ucraineni, din București și împrejurimi, printr-o serie de activități cu caracter educațional și ludic. În cadrul atelierelor, copiii vor avea ocazia să participe la programe de sport și mișcare, să exploreze creativitatea prin artă și joc, să dezvolte abilități socio-emoționale și să învețe despre gestionarea financiară de bază. Oferind acces la un spațiu sigur care încurajează diversitatea și incluziunea, privim către un mediu care contribuie la echilibrarea efectelor negative ale conflictului asupra bunăstării emoționale a beneficiarilor.

Misiunea Scout Edu Hub este de a oferi un spațiu sigur comunității de refugiați ucraineni, cât și de a facilita copiilor, adolescenților și tinerilor cadrul pentru dezvoltarea abilităților de viață, din punct de vedere fizic, psiho-emoțional și cognitiv.
“Ne bucurăm să lansăm proiectul „Școala Abilităților de Viață la Scout Edu Hub” – inițiativă ce sprijină deopotrivă dezvoltarea abilităților de viață și competențelor transversale, cât și componenta de incluziune socială prin activități mixte, desfășurate împreună cu cercetași români cu copii și tineri din comunitatea de ucraineni.” (Ana Maria Anghelescu, Coordonator centru educațional Scout Edu Hub)

Acest proiect este implementat cu sprijinul financiar al partenerilor noștri principali Fundația Bosch România și United Way, iar activitățile din centru prind culoare datorită instrumentelor de scris și colorat puse la dispoziție de BIC România. Vă mulțumim. 

Toate materialele, informațiile, datele, imaginile sau conținutul sub orice formă, disponibile pe acest site, aparțin ONCR. Opiniile exprimate (pe acest site/pagină) sunt exclusiv ale autorilor și colaboratorilor originali.


Building Hope la Scout Edu Hub

Joi, 25 mai, pe strada Vigilenței, la nr. 7, a avut loc evenimentul Building Hope, la centrul educațional Scout Edu Hub.

Alături de invitații noștri – finanțatori, prieteni, parteneri, colegi, voluntari – oameni, împreună cu care, zi de zi, facem cel puțin câte o faptă bună, am onorat eforturile tuturor celor implicați în criza umanitară, marcând și un an de la debutul eforturilor de a deschide acest centru educațional.

Building Hope a reunit perspectiva și expertiza mai multor actori implicați în demersul umanitar: instituții publice, finanțatori, organizații partenere, specialiști, lucrători de tineret și voluntari implicați, dar bineînțeles și pe cea a membrilor comunității ucrainene. Astfel, am ilustrat un model de bune practici în intervenția umanitară, bazat pe cooperare, schimb de experiență și sinergie.

“Cercetășia are misiunea de a contribui la răspândirea sentimentului de pace în lume prin promovarea toleranței și incluziunii. În fața acestei crize umanitare, tinerii și voluntarii noștri, au fost ca de fiecare dată Gata Oricând și am răspuns cu responsabilitate, oferind sprijinul necesar pentru integrarea persoanelor vulnerabile în comunitate.” (Mihaela Gîrleanu, director executiv Cercetașii României)

De-a lungul timpului, activitățile educaționale de integrare a copiilor și tinerilor refugiați au primit sprijinul partenerilor și finanțatorilor, care ne-au onorat cu prezența: CARE Franța, SERA, FONPC, UNICEF, partenerilor ANPCDEFP, JA România, JRS România, Clinica ALIAT.

Totodată a fost un context bun în care să analizăm noi oportunități de integrare a copiilor și tinerilor vulnerabili și potențialul de a ne uni eforturile pentru a duce mai departe pacea în lume.

“Misiunea Scout Edu Hub este de a oferi un spațiu sigur comunității de refugiați ucraineni, cât și de a facilita copiilor, adolescenților și tinerilor cadrul pentru dezvoltarea abilităților de viață, din punct de vedere fizic, psiho-emoțional și cognitiv. Demersul sprijină deopotrivă componenta de incluziune socială prin activități mixte, desfășurate de către lideri cercetași voluntari, care implică în activitate grupuri de copii și tineri cercetași români cu cei din comunitatea de ucraineni.” (Ana Maria Anghelescu, Coordonator centru educațional Scout Edu Hub)

Deopotrivă, suntem recunoscători reprezentanților din partea Administrației Prezidențiale, Fundația Bosch, Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, Consiliul Tineretului din România, Ambasada Sustenabilității și Radio România Cultural care au fost alături de noi.

Scout Edu Hub continuă activitatea și pe perioada verii, prin programul Școala Abilităților de Viață, oferind copiilor și tinerilor oportunitatea de a-și petrece vacanța într-un mediu plăcut, educativ și sigur!

Building Hope este o chemare către voluntariat, dezvoltare personală și comunitară, dar și o invitație deschisă către cooperare interorganizațională adresată mediului public și privat.


Președintele României, Klaus Iohannis, ne onorează astăzi cu Ordinul „Meritul pentru Promovarea Drepturilor Omului şi Angajament Social” în grad de Comandor

Astăzi de 1 iunie, primim cu bucurie și responsabilitate din partea Președintelui României, Ordinul „Meritul pentru Promovarea Drepturilor Omului şi Angajament Social” în grad de Comandor.

‘Preocuparea pentru bunăstarea și viitorul tinerilor reprezintă o responsabilitate a întregii societăți. De aceea, merită recunoscute public și promovate implicarea și dedicarea celor care obțin rezultate remarcabile în protejarea și susținerea copiilor.’

Astfel, Președintele Klaus Iohannis a decorat o serie de organizații și fundații, în semn de înaltă apreciere și recunoștință pentru profesionalismul, dăruirea și altruismul de care au dat dovadă în întreaga activitate desfășurată în beneficiul copiilor din România, precum și pentru eforturile constante depuse de-a lungul timpului pentru promovarea și apărarea drepturilor copiilor, contribuind la dezvoltarea sănătoasă și armonioasă a acestora.’ se arată în comunicatul oficial al Administrației Prezidențiale.

Primim astăzi, cu recunoștință, acest Ordin datorită eforturilor cercetașilor, liderilor cercetași, prietenilor, partenerilor și susținătorilor noștri. Suntem astăzi aici, oferind educație de calitate, datorită crezului pe care îl avem, că doar contribuind la educația copiilor și tinerilor vom putea lăsa lumea mai bună decât am gasit-o, iar sărbătoarea de astăzi este o încununare a eforturilor multor generații de lideri cercetași voluntari.

De peste 30 de ani, angajamentul cercetașilor față de comunitatea din România este anual asumat prin implicarea a 1500 de tineri și adulți voluntari în programe educaționale săptămânale și peste 5000 de copii și tineri care gustă, trăiesc și se hrănesc cu valorile cercetășești. Educația este un proces longitudinal, care necesită consecvență și monitorizare periodică pentru a putea evalua progresul. Modelul educațional cercetășesc este un model educațional sustenabil, urmărind cu tenacitate dezvoltarea copiilor și tinerilor în mod progresiv. Ne-am propus ca în 2024 să fim cea mai relevantă mișcare educațională pentru copii și tineri, iar această distincție ne onorează și ne motivează să acționăm mai departe pentru atingerea Viziunii.

Milioanele de ore de voluntariat ale liderilor cercetași nu le mai numărăm de mult timp. Cercetășia e un mod de viață și oricât ar vrea să pară cu început și sfârșit, ‘once a scout, always a scout’ (‘odată cercetaș, pentru totdeauna cercetaș’). Angajamentul ferm față de promisiunea cercetășească ne unește la toate nivelurile – local, național și mondial – într-o mișcare unitară și diversă. Tinerii, mentorați de liderii adulți, lucrează împreună, într-un parteneriat, cu mult entuziasm, pentru dezvoltarea de comportamente, valori și atitudini necesare în atingerea idealului: o societate în care trăim cu toții în libertate și în armonie, unul cu celălalt, și cu natura.

Promitem, pe cuvânt de cercetaș, să facem tot posibilul să ne îndeplinim mai departe misiunea și să construim alături de voi, comunități responsabile, cu cetățeni activi și implicați!


Cum au ajutat cercetașii refugiații ucraineni în ultimul an

Publicat pe de Flavia

Imaginează-ți că te trezești într-o zi și trebuie să lași totul în urmă – casa, prietenii, poate chiar și familia. Imaginează-ți că trebuie să îți părăsești țara și tot ce ai construit, că trebuie să fugi fără să știi unde mergi, totul pentru a scăpa cu viață dintr-un conflict care-ți pune în pericol zilnic siguranța.

Tomis, Constanța / 05.03.2022

Războiul – un cuvânt ce provoacă frisoane și teamă, un eveniment teribil care transforma oamenii în refugiați fără să-și dorească asta. Imaginează-ți, doar pentru un moment, cum ar fi să pleci de acasă și să te îndrepți către necunoscut. Aceasta este realitatea pentru milioane de refugiați din întreaga lume, inclusiv pentru mulți ucraineni care au găsit refugiu în România.


Oamenii devin refugiați nu prin alegere, ci din cauza circumstanțelor.

– António Guterres

Cu toate acestea, în mijlocul acestei suferințe, există speranță. Există organizații și oameni care se ridică în apărarea celor mai vulnerabili și oferă sprijinul necesar pentru a-i ajuta să depășească aceste vremuri dificile. Printre acești oameni se numără și cercetașii români, care au fost prezenți și-au făcut tot posibilul pentru a oferi sprijin și speranță refugiaților ucraineni.

Tomis, Constanța / 05.03.2022

Războiul în România: Cum au intervenit cercetașii pentru a ajuta refugiații afectați

În acest articol, vom explora acțiunile pe care cercetașii le-au întreprins pentru a ajuta refugiații, impactul acestor eforturi atât asupra refugiaților, cât și asupra cercetașilor și modul în care aceste acțiuni continuă să inspire.

Logistic

În primele luni ale războiului, când mii de oameni fugeau de conflictele armate din regiunea de est a Ucrainei, cercetașii s-au îndreptat spre graniță pentru a ajuta la trecerea acestora în siguranță.

CL „Sapatino” Iași

O parte dintre cercetași au oferit transport spre cazări sau locuri de tranzit cu alte țări, au identificat locuri de cazare în țară, la cercetași și prieteni ai cercetășiei, au oferit informare și consiliere la graniță și / sau un gând bun, un zâmbet sau încredere. Alți cercetași au ajutat la amenajarea locurilor în care se strângeau donații și erau cazați refugiații în tranzit și au cărat și sortat haine. Tinerii și adulții s-au mobilizat și au strâns alimente pe care le-au predat la centre de refugiați, i-au ajutat pe cei de la UNICEF cu logistica refugiaților, cu orientare și multe altele. 

Tomis, Constanța
CL „Murialdo into the wild” Roman
CL „Cutezătorii” Botoșani
Oradea

Puteți citi despre acțiunile cercetașilor la graniță în următoarele articole:

The Messengers of Peace Heroes Award

Messengers of Peace este o inițiativă a Cercetășiei Mondiale, care îi inspiră pe cercetașii din întreaga lume să ia măsuri în comunitățile lor, contribuind la obiectivele de dezvoltarea durabilă. Cercetașii din întreaga lume muncesc pentru a construi o cultură durabilă a păcii și dialogului. Din 2010, Messengers of Peace a implicat aproape toate cele 173 de organizații naționale de cercetași. A inspirat peste 16 milioane de proiecte și acțiuni, în valoare totală de peste 2 miliarde de ore de serviciu comunitar, care au contribuit la realizarea ODD.

Paul, un tânăr cercetaș, a fost recunoscut drept unul dintre Messengers of Peace Heroes 2022 pentru acțiunile sale curajoase la granița dintre România și Ucraina. În ciuda faptului că era încă la liceu în acel moment, Paul s-a oferit voluntar să meargă la graniță și să ofere asistență refugiaților care încercau să treacă în România

Acolo, el a acționat ca translator și ghid pentru a ajuta mii de refugiați să găsească adăposturi temporare, să primească mâncare și apă potabilă și să organizeze transportul pentru a se reloca în alte comunități din România și din țările vecine.

„Acțiunile mele la granița au început în 27 februarie 2022 în urma unui mesaj trimis din partea cercetașilor din Ucraina, un mesaj în care ni se cerea ajutorul la granițele dintre România și Ucraina. Am decis, împreuna cu câțiva cercetași și 3 lideri, să mergem la Sighet și să vedem cum să ne facem utili. Am avut zile în care eram prezenți și pe timpul nopții, cumva lucram in ture, ajungeam pe la 17:00 și stăteam până pe la 09:00, dormeam câteva ore și repetam. Au fost și zile în care am fost doar eu, fără alți colegi cercetași sau lideri.”

Cu toate că acțiunile sale au fost adesea epuizante, Paul a rămas hotărât să continue să ajute pe cât posibil, cu speranța că va face o diferență semnificativă în viețile celor care au fost nevoiți să părăsească casele lor din cauza războiului. Prin exemplul său de curaj și angajament față de cauzele umanitare, Paul a demonstrat că oricine poate face o diferență, indiferent de vârstă sau de resursele pe care le are la dispoziție, acest lucru demonstrându-se chiar printr-o acțiune de sprijin acordată unei persoane pe care a ajutat-o să ajungă în România.

În prima zi în care am ajuns la graniță ne-am făcut publice numerele de telefon pe un grup de facebook numit asociația vorbitorilor ucraineni din România. Nu după multă vreme a sunat cineva; era o voce feminină ce plângea. Am răspuns la telefon și am încercat să liniștesc persoana respectivă și să-i spun că o putem ajuta din România doar ca noi nu putem trece granița în Ucraina. După ce s-a mai liniștit, mi-a spus că ar vrea sa vină prin România doar că nu știe ajunge până la noi, deoarece cei din Ucraina nu aveau acces la GPS și semnele de pe drumuri erau învârtite pentru a dezorienta atacatorii. Am decis să fac o hartă cu toate orașele dintre Kiev și Sighet. I-am trimis harta și mi-a spus că o să vină în România cu trenul și să o aștept la vama. A făcut în jur de 30 de ore cu trenul, timp în care eu am stat la granița și am ajutat alți oameni. Odată ajunsă în România mi-a spus că s-a mai întâlnit cu o familie  pe tren, 2 adulți și 6 copii și a întrebat dacă îi putem ajuta și pe ei. Am vorbit cu liderii și am făcut rost de o cazare în Cluj pentru toată lumea.

Educativ

Cercetașii și-au pus resursele la dispoziția refugiaților prin oferirea de locuri de cazare, haine și alimente, dar au organizat și activități care să-i ajute pe refugiați să se adapteze la noua lor viață. În cadrul taberelor și a activităților organizate de cercetași, copiii și tinerii ucraineni au avut oportunitatea să interacționeze cu alți copii / tineri și să participe la jocuri și activități distractive și educaționale. Prin astfel de acțiuni, cercetașii au făcut un pas important în direcția construirii unui mediu de sprijin sigur și prietenos pentru refugiați.

Spre exemplu, copiii ucraineni au fost invitați într-un camp (tabără) alături de cercetașii de la grupul local Orizont Brașov, unde au avut parte de 3 zile de educație cercetășească în natură, dormind la cort, într-un mediu sigur. Această experiență i-a ajutat să dezvolte abilități importante pentru viață, cum ar fi încrederea în sine, autocontrolul, gestionarea emoțiilor și comunicarea nonviolentă.

CL „Orizont” Brașov

„Când te gândeşti la prietenie adevărată, respect sau ajutor reciproc necondiţionat, îţi aduci aminte de cei 3 mușchetari, cercetaşii din Ucraina care au însoțit cercetaşii din grupul local Aventura Piteşti la evenimentul cercetășesc Cupa Izvoarelor de anul acesta.” au postat pe pagina lor de Facebook cercetașii de la Aventura Pitești  

Foto credit: Cristian Barleanu (de la CL „Sapatino” Iași)

Într-un camp de lupișori (clasele I-IV), în care au participat 3 copii și 2 adulți ucraineni, programul a fost gândit într-o maniera în care să permită conectarea autentică între copii, fără facilitator și fără a-i obosi cu traducere continuă. Copiii au fost provocati prin activități fizice și invitați să creeze, să colaboreze și să găsească un limbaj prin care sa comunice. La început lupii erau un pic sceptici, dar curioși și au fost politicoși, manifestându-și curiozitatea cu deschidere de a învăța despre cei din jur.

CL „Vest” Cluj

Ghiduri de activități non-formale

De asemenea, Cercetașii României au creat două ghiduri de activități non-formale. Aceste ghiduri sunt destinate tuturor persoanelor interesate de facilitarea integrării refugiaților în comunitate și de îmbunătățirea vieții lor sociale.

Ghidurile au fost create de persoane cu experiență în lucrul cu tinerii și cu persoanele vulnerabile. Aceștia au lucrat împreună cu reprezentanți ai organizațiilor care sprijină refugiații, pentru a asigura că activitățile propuse sunt relevante și utile pentru nevoile specifice ale acestora.

Activitățile propuse în ghiduri sunt concepute să încurajeze interacțiunea socială, să dezvolte abilitățile de comunicare și să stimuleze creativitatea și gândirea critică. Acestea includ jocuri de rol, exerciții de grup și activități de artă și craft, precum și exerciții de dezvoltare personală.

Este important de menționat că ghidurile au fost create pentru a fi utilizate de către toate persoanele interesate de sprijinirea refugiaților în procesul de integrare. Ele sunt un instrument valoros pentru profesori, asistenți sociali, voluntari și alți membri ai comunității care doresc să contribuie la crearea unui mediu prietenos și inclusiv pentru persoanele care se confruntă cu dificultăți de

Descarcă Descarcă

Un spațiu sigur

După ce au trecut prin momente dificile, refugiații ucraineni și-au găsit o nouă casă în România – Scout Edu Hub.

Scout Edu Hub este o inițiativă a ONCR, un spațiu localizat în București, care își propune să ajute la integrarea comunității de refugiați ucraineni prin intermediul educației. Centrul educațional și-a început activitatea în octombrie 2022 și de atunci a sprijinit mai mult de 255 de copii în procesul de integrare în comunitatea locală.

Scopul principal al Scout Edu Hub este de a oferi copiilor și tinerilor refugiați acces la o formare continuă, care să le permită să se dezvolte și să învețe competențe esențiale, care să-i ajute să își construiască un viitor mai bun. De asemenea, centrul educațional oferă sprijin și pentru integrarea întregii familii în comunitate, prin activități și programe educaționale adaptate nevoilor specifice ale acestora.

În cadrul activităților Scout Edu Hub, copiii și tinerii beneficiază de o gamă largă de activități educaționale, cum ar fi dezvoltarea și stimularea exprimării creative, dezvoltare socio-emoțională, jocuri de echipă și activități de mișcare, ateliere tematice și multe altele. Toate aceste activități sunt concepute pentru a dezvolta competențe și abilități de viață necesare pentru o dezvoltare armonioasă a persoanei.

Impactul general al proiectului este acela că oferă un spațiu sigur și primitor pentru refugiații ucraineni din România, în special pentru copii și tineri, pentru a avea acces la activități educaționale și recreative care vizează dezvoltarea lor continuă și integrarea în comunitatea locală. Activitățile sunt concepute pentru a completa educația formală și se concentrează pe dezvoltarea competențelor transversale și a abilităților de viață, cum ar fi abilitățile de comunicare și relaționare, exprimarea creativă, dezvoltarea socio-emoțională, cooperarea în echipă și activitățile fizice. Proiectul sprijină, de asemenea, integrarea refugiaților adulți prin intermediul serviciilor de traducere oferite de comunitate și prin oferirea unui spațiu în care se pot întâlni unii cu alții și în care pot socializa.

Într-un moment în care războiul îi forțează pe oameni să își abandoneze tot ceea ce cunosc, speranța este elementul care poate face diferența. Oamenii care își dedică timp pentru a-i ajuta pe cei vulnerabili sunt, fără îndoială, eroi care aduc speranță și alinare în vremuri dificile, iar cercetașii se numără printre acești eroi. Și-au dedicat timpul și eforturile pentru a oferi sprijin refugiaților ucraineni, având un impact puternic asupra lor, reușind, în același timp, să demonstreze că fiecare dintre noi poate face o diferență, oricât de mică și neînsemnată ar părea.

ECARO/PCA20225620 being funded by UNICEF