Național

Eșarfa pe Bicicletă 2024

Pe data de 6 aprilie 2024, în patru orașe din România – Iași, Brașov, București și Constanța – a avut loc un eveniment cu totul special: „Eșarfa pe Bicicletă”, o inițiativă a cercetașilor din Centrul Local Sapatino, Iași, la care s-au alăturat și cercetași din CL Valea Lupului, CL George Călinescu, CL Sfântul Anton, CL Dacia Pontica, CL Orizont Brașov, și Grupul de Inițiativă Montessano, București. Împreună, aceste grupuri s-au unit sub scopul comun de a promova siguranța bicicliștilor și de a pleda pentru condiții mai bune pentru cicliști.

În România, bicicliștii se confruntă adesea cu provocări semnificative din cauza infrastructurii inadecvate, inclusiv lipsa pistelor destinate bicicliștilor și condițiile nesigure ale drumurilor. Ca rezultat, mersul cu bicicleta, care ar trebui să fie un mod de transport durabil și sănătos, poate uneori să pună în pericol siguranța bicicliștilor și este limitat la persoanele peste 14 ani.

Prin participarea la „Eșarfa pe Bicicletă”, cercetașii au pedalat pentru schimbare. Cu mic cu mare, participanții au transmis un mesaj puternic: că este timpul ca legislația și infrastructura să susțină mijloacele de transport prietenoase cu mediul și să permită o deplasare eficientă și în siguranță pentru toți participanții la traficul rutier. Prin acest gest, ei au evidențiat importanța mișcării și au pledat pentru un stil de viață mai sănătos și mai sustenabil.

Prin evidențierea avantajelor mersului cu bicicleta atât pentru indivizi, cât și pentru mediu, participanții și-au dorit să îi inspire pe alții să opteze pentru două roți în loc de patru în deplasările lor zilnice sau în timpul activităților de agrement.

Mulțumiri speciale tuturor celor implicați în organizarea și desfășurarea evenimentului, precum și autorităților locale și voluntarilor care au sprijinit această inițiativă. Prin colaborarea lor, au demonstrat că schimbările sunt posibile atunci când comunitatea se implică și lucrează împreună pentru un scop comun.

Astfel, „Eșarfa pe Bicicletă” a fost nu doar un eveniment recreativ, ci și un moment de solidaritate și conștientizare asupra importanței protejării mediului înconjurător și promovării unor mijloace de transport mai durabile în România.

Poți vedea mai multe imagini accesând linkurile pentru Iași, București, Constanța și Brașov.


Ziua mondială a Cercetășiei – 22 februarie

Dragi cercetași,

Anul 2023 este un an în care am continuat să creăm experiențe memorabile de învățare în cadrul centrelor noastre locale, contribuind la formarea unor copii și tineri responsabili și implicați în dezvoltarea personală și a comunității lor.

Anul acesta a fost, în aceeași măsură, unul plin de provocări precum și de realizări pe care să le celebrăm. Robert Baden-Powell ne îndeamnă să „facem tot ce putem, acolo unde suntem, cu ceea ce avem.” Aceste cuvinte subliniază esența spiritului cercetășesc și a dorinței noastre de a aduce o schimbare pozitivă în comunitățile noastre.

Am desfășurat activități educative diverse, oferind cercetașilor noștri oportunitatea de a-și dezvolta abilitățile, de a învăța despre responsabilitate și de a deveni cetățeni activi și implicați în societate. Fie că a fost vorba de drumeții, ieșiri în natură, întâlniri săptămânale sau campuri, proiecte, acțiuni în comunitate, am purtat întotdeauna cu noi valorile cercetășești.

Venim cu o deosebită apreciere și recunoștință pentru implicarea activă și responsabilă a liderilor și adulților din cadrul cercetășiei. Voi, acești oameni dedicați sunteți alături de cercetași, ghidându-i spre a fi acele exemple pentru ei și pentru cei din jurul lor și încurajându-i să își descopere potențialul maxim. Voi, liderii și adulții din organizație, continuați să fiți sursa de inspirație și suportul necesar pentru a crea o atmosferă propice dezvoltării personale și a spiritului de echipă pentru cercetași.

Un moment special pentru noi toți este Ziua Cercetașilor pe 22 februarie, un moment în care reflectăm asupra valorilor și principiilor care ne definesc. Astăzi, inspirați de cuvintele lui Baden Powell, ne reafirmăm angajamentul față de dezvoltarea continuă a mișcării cercetășești și față de formarea unei generații de oameni responsabili.

Gata Oricând,

Elena Lupoaea-Petrea –  Președinte Organizația Națională Cercetașii României

Mihaela Gîrleanu – Director Executiv Organizația Națională Cercetașii României


20 pentru 20

Te invităm să faci parte din comunitatea 20 pentru 20. Prima cohortă!

Campania 20 pentru 20 a luat naștere ca un manifest de putere a comunității, în care vrem să aducem alături de noi minim 20 de oameni care aleg să doneze lunar 20 de lei către Cercetașii României în anul 2024 aici: https://scout.ro/doneaza/

Darul nostru pentru această nouă comunitate de prieteni și susținători este ceva ce ne caracterizează: oferim ghidaj și suntem gazdă în 2 ture la munte (sezonul toamnă – iarnă și sezonul primăvară – vară) pe Clăbucetul Taurului,

De ce 20 pentru 20?

Începând cu acest an, Statul român a eliminat facilitatea prin care microîntreprinderile puteau redirecționa 20% din impozit către un ONG, dar fiecare dintre noi putem alege să donăm o cafea pe lună pentru o cauză în care credem, căci puterea comunității a fost și va rămâne mereu mai puternică.

Am ales 20 de lei pentru că această idee a luat naștere la 130 de ani de la nașterea Ecaterinei Teodoroiu, prima femeie soldat care a luptat în Armata Romană, într-una din primele unităţi de cercetaşi din Bucureşti, cohorta „Păstorul Bucur”. Personalitatea ei a fost onorată prin lansarea primei bancnote – cea de 20 de lei – pe care este prezentă o personalitate feminină: Ecaterina Teodoroiu.

Poate acest fapt explică un pic din începuturile noastre ca cercetași în România, chiar dacă acum ne-am transformat și alegem dialogul ca mijloc de rezolvare a conflictelor

De ce cohortă? Pentru că ne e dor și vrem să contribuim la formarea de mici de comunități care au idealuri și valori comune. Anul acesta se va naște prima cohortă 20 pentru 20, dar ne-am dori, pe an ce trece să multiplicăm numărul acestora și să fim o masă de oameni care facem bine.

Pentru fiecare dintre noi 20 de lei poate însemna o cafea sau o sticlă de suc pe lună, dar 20 de oameni care pun împreună 20 de lei înseamnă participarea unui copil la o tabără educațională într-o lună! Fii parte din această schimbare, împreună facem și mai mult bine!

22 februarie este Ziua Mondială a Cercetășiei, așadar ne-am propus să invităm prima cohortă la aniversarea din acest an! Așadar până atunci îi vom găsi pe primii 20, dar cu cât comunitatea care face bine e mai mare, cu atât educația va fi mai prezentă la noi în comunitate.
Te invităm să fii parte din primii 20 care aleg să susțină cercetășia din România cu o donație recurentă de 20 de lei lunar aici: https://scout.ro/doneaza/.


Lumina Păcii 2023

În perioada 6-10 decembrie, o delegație de 96 de cercetași români a participat cu bucurie la ceremonia de distribuire a Luminii Păcii de la Bethleem în orașul austriac Linz. În inima orașului gazdă, catedrala catolică Mariendom i-a primit, alături de cercetași din alte 24 de tări, clerici și credincioși, pentru un eveniment plin de încărcătură spirituală. Au fost prezenți cercetași din centrele locale: Cabana Scout București, Nadino București, Baden Powell București, Ținutul Fagilor Suceava, Adormirea Maicii Domnului Pildești, Sapatino Iași, George Călinescu Iași, Insula Cercetașilor Bacău, Aventura Pitești, Orizont Brașov, bleuMarin Constanța, Lotus Tulcea și Mircea cel Bătrân Râmnicu Vâlcea. În continuare, împărtășim din trăirile și gândurilor participanților, așa cum ni le-au transmis aceștia, după întoarcerea cu bine în România:

”Acest eveniment a fost o adevărată lumină, fizică și sufletească. Să fiu în jurul Luminii Păcii împreună cu cercetași din toate colțurile țării și ale lumii a fost cu totul inedit. Rămân recunoscătoare pentru tot ce am trăit în aceste zile.”- A.A

”M-am întâlnit cu cercetași din alte centre locale, am povestit ce s-a mai întâmplat între timp de când nu ne văzuserăm și asta mi-a plăcut foarte mult. M-a impresionat cât de multe și diferite erau uniformele cercetașilor din celelalte țări prezente.” – M.R

”Lumina Păcii semnifică pentru mine iubirea reînviată din viața creștina! Consider că am ajuns cu un pas mai departe în viața mea spirituală, cât și in cea de cercetaș. Activitatea este foarte aproape de inima mea și mă bucur că am putut participa!”- A.C.

” A fost un moment unic să aud ecoul a 100 de cercetași strigând în catedrală „Gata Oricând!”, să văd bucuria celorlalți (si a mea, normal) când schimbau eșarfe, nerăbdarea tuturor să vedem când le vine rândul reprezentanților din Romania să vorbească sau sa treacă cu steagul, uimirea când vedeam fiecare uniformă diferită în felul ei. Am cunoscut și am fost acolo cu oameni frumoși și sper să pot retrăi această experiență.”- E.M.

”O experiență pe care n-am să o uit niciodată! Lumina Păcii a fost mereu pentru mine o activitate de suflet și mă bucur nespus de mult că termin  această experiență cu faptul că am reușit să o aduc din Austria. Pentru mine a fost o încărcătură spirituală de nedescris.”- M.S.

” Lumina Păcii este una din primele activități la care am luat parte când mi-am început viața de cercetaș. De fiecare dată e ceva special în distribuirea ei, întrucât mă ajută să reflectez mai bine asupra aspectelor spirituale din viața mea și să descopăr lucruri noi despre propria persoană. Anul acesta încărcătura a fost cu atât mai mare, întrucât am fost onorat să particip la ceremonia din Austria, iar mai apoi să o împărtășesc cu semenii mei. Chiar dacă flacăra se stinge fizic după un timp, lumina rămâne în suflete, reflectându-se pe chipuri, lucru care mi se pare minunat!”- D.N.

”Călătoria Lumina Păcii a fost interesantă și uimitoare.”- S.R

”În urma participării în calitate de lider însoțitor la Ceremonia Lumina Păcii am căpătat o nouă înțelegere asupra responsabilităților pe care le avem față de noi și față de ceilalți. Am simțit ce înseamnă să ai grijă de nevoile și siguranța participanților, am observat bucuria și entuziasmul cu care interacționau într-un cadru necunoscut și dorința de a învăța și a-și forma amintiri frumoase. Apogeul amintirilor frumoase, pentru mine, a fost în timpul ceremoniei de primire a luminii când, ală0turi de patrula mea și de cercetași din alte țări am cântat cântece in engleza. Am descoperit o legătură ce trece dincolo de cămașă sau eșarfă, naționalitate sau etnie, religie sau credințe, cea care ne unește pe toți: muzica. Alături de participanții la ceremonie am creat o atmosferă plăcută și primitoare pe care o voi preturi și la care mă voi gândi mult de acum încolo. Abia aștept ca anul viitor să îmi revăd noii prieteni și să retrăiesc căldura Luminii Păcii!”- D.D

”Orașul Linz este un oraș plin de viață, cu o arhitectura foarte frumoasă. Ceremonia de preluare a Lumii Păcii a fost una deosebită, deoarece s-au spus lucruri foarte interesante care ne-au amintit de ce suntem cu adevărat cercetași.”- C.O


Scout Edu Hub 2.0: Un Centru Educațional pentru toți

Într-un spirit de incluziune, continuitate și dezvoltare, Scout Edu Hub și-a extins sfera de acțiune primindu-i cu brațele deschise pe copiii, adolescenții și tinerii din comunitatea din București, curioși să afle ce este și ce poate oferi cercetășia. Sezonul de toamnă – iarnă aduce cu sine o gamă captivantă de activități noi în centru, create pentru a stimula dezvoltarea personală, implicarea comunitară și sentimentul de camaraderie.

Un Spațiu Sigur Pentru Toate Vârstele

Scout Edu Hub rămâne un refugiu sigur în care copiii, adolescenții și tinerii se pot bucura de activități de educație non-formală inspirate din cercetășie. Programul cuprinde activități desfășurate atât în interior, cât și în aer liber, ateliere de dezvoltare a abilităților de viață și inițiative cu impact social. În plus, centrul își extinde oferta și către comunitatea mai largă, invitând prietenii cercetașilor, cum ar fi colegi de liceu, de facultate sau de la locul de muncă și pe oricine altcineva este interesat de propria dezvoltare educațională, să participe la ateliere specializate susținute de formatori cu experiență.

Activități diverse pentru toți bazate pe valori cercetășești

Sprijinim copilul și tânărul în dezvoltarea sa, răspunzând și nevoilor familiei ca nucleu, prin:

  • Activități educative lunare, indoor și outdoor destinate tuturor grupelor de vârstă;
  • Ateliere zilnice / periodice pentru copii și tineri, axate pe etapele de dezvoltare, nevoile beneficiarilor și interesele lor particulare, în concordanță cu viziunea Mișcării Cercetășești, susținute de facilitatori cu experiență;
  • Ateliere pentru comunitatea extinsă

Activitățile de la Scout Edu Hub vin în completarea educației formale și vizează dezvoltarea competențelor transferabile și a abilităților de viață necesare pentru o creștere armonioasă. Acestea includ abilități de comunicare și relaționare, exprimare creativă, dezvoltare socio-emoțională, jocuri de echipă și ateliere tematice aliniate valorilor cercetășiei și curriculumului educației non-formale. Activitățile culturale și de integrare socială îmbogățesc experiența.

Valori cercetășești 

Centrul cultivă atitudini proactive și un simț al ajutorului reciproc în rândul copiilor, promovând o mentalitate sănătoasă în jurul valorilor cercetășești:

  • Sprijin și respect față de ceilalți
  • Protejarea mediului
  • Dezvoltare continuă în plan educațional
  • Responsabilizare civică
  • Participare activă în societate
  • Activități diverse pentru dezvoltare personală

Ce este Scout Edu Hub pentru comunitatea de refugiați din Ucraina?

Centrul educațional Scout Edu Hub sprijină comunitatea de refugiați ucraineni prin accesul la formare continuă a copiilor și tinerilor și integrarea întregii familii în comunitate. Oferim un spațiu propice pentru educație și socializare. Centrul oferă  activități în limba ucraineană, creând astfel 3 locuri permanente de muncă și colaborează cu diverse alte persoane din comunitate, contribuind astfel la sprijinirea integrării a copiilor și adulților în societatea românească.

În timpul atelierelor pentru tinerii participanți, părinții și rudele lor au avut parte de un spațiu sigur, cu ateliere tematice, suport psihologic și zonă de socializare și coffee break.
De la inaugurarea centrului în 13 octombrie 2022, peste 2500 de copii și adolescenți, cât și circa 1180 adulți au participat la activitatea Scout Edu Hub.

Ce este Scout Edu Hub pentru copii și tineri? 

Este centrul creativ-educativ unde copii, tineri și adulți pot găsi un spațiu sigur și primitor cu activități bazate pe valori cercetășești. Aici ne dezvoltăm fizic, emoțional și cognitiv alături de copii și tineri din comunitatea Organizației Naționale Cercetașii României!

De la inaugurarea centrului în 13 octombrie 2022, peste 300 de cercetași au venit la Scout Edu Hub și au implementat ateliere de prim-ajutor, cursuri de formare, workshop-uri tematice, activități ludice, artistice și recreaționale: târguri, evenimente culturale, vizite și seri cu muzică live! 

Cercetașii au fost prezenți încă de la început prin activități de voluntariat în centru, contribuind la amenajarea spațiului! 

Vino și tu la Scout Edu Hub!

Fie că ești părinte, tânăr dornic să învețe sau cercetaș interesat de dezvoltare personală, centrul Scout Edu Hub își deschide porțile pentru tine! Participă la ateliere și fă parte dintr-o comunitate care pune preț pe învățare, incluziune și prietenie.

Pentru a participa la ateliere și a deveni parte a comunității Scout Edu Hub, vizitează contul Facebook, verifică programul în calendarul cu activități și paginile de evenimente sau scrie-ne un mesaj la scouteduhub@scout.ro. Ne vedem la ateliere!

_______________________________________________________________________

Link-uri utile 

Cont Facebook 

Pagină Web

Email

Adresa 

Str. Vigilenței 7, sector 5, Bucharest, Romania


ScoutFest – o altfel de deschidere a anului Cercetășesc

Deschiderea noului an cercetășesc a fost marcată într-un mod grandios anul acesta, printr-un eveniment special numit ScoutFest, organizat de Centrul Local Nord Cluj, împreună cu Centrul Local Vest Cluj și Centrul Local Dej. Festivalul a adunat numeroși cercetași din Transilvania și le-a oferit o experiență excepțională și educativă. Ca prim eveniment de acest gen organizat post-pandemie, acesta a reunit peste 250 de copii și tineri din 15 Centre Locale din țară cu scopul de a sărbători reîntâlnirea lor într-un mediu captivant din perspectiva cercetășească.

La începutul evenimentului participanții s-au înregistrat și au primit brățări de festival. Prima zi a fost dedicată teatrului, unde momentul culminant a fost reprezentat de spectacolul „Van Dan – 10 ani de sânge murdar,” care a stârnit multă emoție printre cei prezenți. Un “One man show” care a ilustrat povestea remarcabilă a unui fost consumator de droguri care a reușit să se elibereze de dependență după 9 ani. Spectacolul a transmis un mesaj puternic, inspirând tinerii să evite capcanele dependenței și să aleagă o viață mai echilibrată și mai sănătoasă.

A doua zi a festivalului a debutat cu o sesiune de înviorare plină de energie, în spiritul autentic cercetășesc, care a pregătit participanții pentru o serie de peste 10 ateliere educative. Tinerii au avut o oportunitate unică de a se aventura în domenii noi, precum pictura murală și teatrul de improvizație, demonstrându-și creativitatea și exprimarea artistică.

Prin intermediul atelierelor de diversitate și incluziune, cercetașii au învățat să fie deschiși și toleranți față de diferențele dintre ei. Discuțiile despre securitatea cibernetică și prevenirea cyberbullyingului au avut ca scop protejarea participanților în mediul online, asigurându-se că aceștia înțeleg și gestionează riscurile asociate tehnologiei. În plus, disciplinele STEM au fost incluse în program pentru a le dezvolta abilitățile tehnologice necesare în viitor.

Cercetașii au învățat, de asemenea, despre sănătate și prim ajutor, dobândind cunoștințe esențiale pentru a avea grijă de starea lor de bine și pentru a interveni în caz de urgență. Ziua a continuat cu activități sportive captivante, cum ar fi frisbee și „capture the flag,” oferind o oportunitate perfectă pentru a-și exersa abilitățile fizice și spiritul competitiv prin provocări fizice și strategice.

Ziua a continuat cu un „wide game,” un joc competitiv care a pus la încercare nu doar abilitățile lor sportive, ci și abilitățile de coordonare și de lucru în echipă. Acest joc a avut ca scop aplicarea cât mai multor abilități cercetășești și a implicat organizarea unui festival tematic de către fiecare echipă. A fost o oportunitate perfectă pentru testarea intuiției și demonstrarea capacității de colaborare și eficiență.

Pentru a face experiența festivalului autentică, ne-am asigurat să includem delicii culinare oferite de David Topor’s Food Truck și băuturi răcoritoare de la Atelier Café, oferind cercetașilor ocazia perfectă de a socializa și sărbători împreună.

Muzica și dansul au fost parte integrantă a ScoutFest, promovând exprimarea artistică și creativitatea. Cercetașii au urcat pe scenă pentru a-și demonstra talentele și pasiunea pentru artă, primind aplauze și încurajări din partea unui public entuziast.

Ultima zi a ScoutFest a început cu un „city quest,” oferind participanților șansa de a explora orașul într-un mod inedit. S-au aventurat în misiuni amuzante pentru a descoperi frumusețea Clujului într-un mod activ și distractiv. Ziua s-a încheiat cu o ceremonie specială, creând amintiri și prietenii noi pentru cercetași, care privesc cu optimism către întâlnirile viitoare.

Toate aceste experiențe deosebite au fost posibile datorită parteneriatelor solide cu instituții precum Teatrul Național Aureliu Manea Turda, SMURD Cluj-Napoca, Organizația Studenților Mediciniști, Improbabilii – teatru de improvizație, Simplon România – educație digitală și Școala gimnazială Nicolae Titulescu, care au contribuit semnificativ la succesul evenimentului.

ScoutFest a demonstrat încă o dată puterea cercetașilor de a aduce comunități împreună și de a promova schimbări pozitive prin educație, artă și cultură. Festivalul a creat un impact durabil asupra tuturor participanților, ajutându-i să dezvolte noi abilități, să-și facă noi prieteni și să îmbrățișeze noi perspective.

Articol scris de : Teo Comșa (CL Axente Sever, Alba Iulia)

Poze@scoutfest2023


„Hai în camp! În fața naturii suntem cu toții egali” – un proiect de succes

Suntem încântați să anunțăm că Proiectul „Hai în camp! În fața naturii suntem cu toții egali”, o inițiativă desfășurată în parteneriat cu Pepco de Organizația Națională a Cercetașilor din România, a fost un real succes. În acest articol o să îți povestim pe scurt scopul acestui proiect, câteva dintre activitățile educaționale organizate și o să poți citi câteva testimoniale pe care ni le-au transmit participanții după experiențele frumoase trăite în campurile de vară. Poze de la activități găsești aici.

Prin aceast parteneriat, ne-am propus să împuternicim beneficiarii să crească ca cetățeni responsabili, empatici și conștienți de importanța protejării mediului înconjurător. Scop principal a fost crearea unui mediu favorabil pentru integrarea copiilor și tinerilor din grupurile vulnerabile într-un proces educațional etic, ecologic și echitabil, mai exact în taberele noastre educaționale de  vară.

A fost o experiență în care am putut să cunosc lupișorii mai mult și împreună să ne bucurăm de toate activitățile, mai ales că pentru mine este primul camp la lupișori. Mi-au plăcut foarte mult toate activitățile pe care le-am făcut. A fost foarte tare. Mi-am regăsit prieteni, ne-am jucat, am râs, am stat la focul de tabără, ba chiar am și plâns uneori. Mă bucur că am putut vedea ce fac cei mai mari, cât de interesant este și la ei. Abia aștept următorul camp! – Pătrășcan Maria Sofia, lupișor

Ce am reușit? Să finanțăm participarea a 115 copii, cu vârsta între 7 și 18 ani, în 15 campuri organizate de 13 Centre Locale din țară. Această inițiativă a oferit o oportunitate unică copiilor și tinerilor de a-și dezvolta potențialul și abilitățile într-un cadru educațional incluziv. Prin aceast parteneriat, ne-am propus să împuternicim beneficiarii să crească ca cetățeni responsabili, empatici și conștienți de importanța protejării mediului înconjurător.

Ce activități am avut? Au fost organizate 15 campuri de 4-7 zile, pe parcursul a 3 luni, în locații diverse din Delta Dunării, Vulcanii Noroioși, Iezer, Durău, Pârâul Rece, Nemțișor, Nocrich, până în Romos-Hunedoara. 

Mi-a plăcut mult comunicarea cu ceilalți cercetași, atelierele făcute împreună, focul de tabără, urcarea pe munte, entuziasmul de a descoperi lucruri noi, toate provocările, cunoștința cu oamenii zonei, invitații la festivalul luminii, experiența de a dormi în cort și toate celelalte activități. Sunt foarte mulțumitor liderilor și aștept următoarea ieșire. Și îmi cer scuze pentru micile pozne făcute.” – cercetaș CL Sfântu Nicolae, București

Cercetașii au învățat despre Virtuți și morale pentru viață cu accent pe  toleranță, responsabilitate, onestitate, curaj, dragoste, respect și empatie.  Au aflat care sunt nevoile de bază ale formării caracterului și dezvoltării personalității. 

Sunt foarte fericită că am putut participa și ajuta la organizarea și susținerea campului de Centru Local din anul acesta. A fost o experiență super, plină de distracție, învățare și muncă (de-aia care ne place). Mă bucur mult și că am putut petrece timp cu ceilalți cercetași. – Eli

Au participat la ateliere de Storytelling, Fun with Science, Meșteșuguri din gunoi reciclat, Evitați activitățile de plastic – reutilizarea hârtiei – ecologizare, Enter Dignity Land – un joc de societate realizat de Consiliul Europei.

Mie unul mi-a plăcut foarte mult în camp, m-am bucurat de natură și de aerul curat. Mi-a plăcut în mare parte faptul ca am putut ajuta la unele activități. În concluzie mi s-a părut un camp reușit. – Giorgio

Au discutat despre valoarea economiilor, despre politica Safe from Harm – protocol pentru toate grupele de vârstă, au exersat scrierea creativă la atelierul de exprimare liberă folosind cuvinte tăiate din ziare și reviste și au confecționat lumânări la Atelierul de confecționare de lumânări de ceară în borcane de sticlă.

Mie mi-au plăcut toate activitățile organizate. Dormitul în cort a fost o experienta noua. A fost pentru prima data când merg in tabăra. Organizatorii au fost foarte grijulii. Am învățat foarte multe lucruri pe care nu le știam. Vă mulțumesc! – David

Au dezvoltat abilități de supraviețuire de bază – aprinderea focului în pădure, tipuri de adăposturi – soluții pentru a construi adăposturi din lemn, frânghii și prelate, semnalizare. Au făcut Birdwatching – identificarea și cunoașterea păsărilor din zonă. Au descoperit viața din râu, descoperind lumea acvatică. 

Mie mi-a plăcut așezarea campului, ideile activităților, mâncarea pregătită, locul și lacul Zetea. Desigur că  mi-a mai plăcut și că am învățat să fac praștie, să tai lemne corect, să fac nodul de suport de ceaun și că am învățat să” supraviețuiesc” în natură atâtea zile împreună cu voi toți. – Luca

Au practicat Alpine Caving Techniques (TSA) – tehnica de cățărare pe o frânghie folosind blocante (mână și piept) cu o pedală; Slackline – atelier de mers pe o linie de slackline întinsă între doi copaci, cu accent pe echilibru și concentrare; Tir cu arcul – tragere la țintă; Golf – introducere în golf și Noduri – atelier de noduri și verigi pentru construcții și cățărare.

Mi-a placut foarte mult în camp, am petrecut mult timp cu patrula, cu jocuri și tot felul de activități. Am reușit și să strângem 2 saci de gunoaie de plastic în timpul hike-ului, lucru care mi-a plăcut pentru că am lucrat în echipă toți temerarii, dar care m-a întristat puțin, fiind atăt de multe. Am învățat ce trebuie să facem în caz că ne pierdem pe munte, cum să atenționăm ursul că suntem pe traseu, și că niciodată nu lăsăm pe nimeni în urmă pe hike. Mi-a plăcut și că am cântat la chitară seara împreună. – Răzvan Groza, temerar

Ne dorim să le mulțumim partenerilor noștri Pepco, care au făcut posibilă realizarea acestui program și celor 13 centre locale implicate: CL Axente Sever – Alba Iulia, CL Steaua Polara – București, CL Prietenii Exploratori Bălan – Harghita, CL Nord Cluj, CL Cercetașii Franciscani București, CL Licuricii Buzău, CL Orizont Brașov, CL Scout Sfânta Tereza București, CL Stejarii Ialomiteni Slobozia, CL Nicolae Bălcescu – Bacău, CL Sfântul Nicolae București, CL Vest Cluj, Centrul Cercetășesc Nocrich. Împreună, Gata Oricând, să oferim educație non formală în stil cercetășesc.


Academia de Supereroi – o școală urbană în stil cercetășesc, ediția 1

Odată un supererou, mereu un supererou!

Simți că ești special și că se petrec schimbări în interiorul tău? Nu-ți face griji, este complet firesc. Superputerile tale încearcă să iasă la suprafață și încă nu știi cum să le controlezi. Dar asta nu e o problemă! Există mulți copii ca tine în întreaga lume, care trec prin aceeași experiență și pot avea nevoie de puțin ajutor.

Academia de Supereroi este locul perfect pentru tine! Aici poți învăța să-ți pui în valoare superputerile și să-ți faci prieteni noi, care, la fel ca tine, doresc să contribuie la crearea unei lumi mai bune. 

Academia de supereroi, o academie educațională, are o programă gândită pe parcursul a 5 zile (L-V, 09:00-17:00), în perioada 30 octombrie – 3 noiembrie, cu ateliere atât afară cât și înăuntru, cu activități diverse care vor pune în valoare copiii. Academia ajută orice copil să devină un supererou. Este deschisă pentru toții copiii care vor să-și cunoască valorile, punctele forte, ce anume le place să facă și la ce se pricep, cum să fie responsabili, cum să-și construiască mediul dorit prin joc, activități experiențiale, reflecție și prin expunere la contexte noi.

*Mai multe detalii despre program și înscrierea se găsesc în formular (termen completare 16 octombrie).

** Dacă vii cu frățiorul sau surioara vei beneficia de 10% reducere. 

Loc de desfășurare Academie: Scout Edu Hub (str. Vigilenței 7, sector 5, București; 8 minute de la metrou Izvor; 10 min de la metrou Piața Unirii)

Alegeți un nume de supererou și vino cu noi pentru o super aventură!


Școala Abilităților de Viață: un spațiu sigur pentru educație non-formală – ediția #1

Salutare cercetași și prieteni ai cercetășiei! Revenim pentru a vă povesti, și pentru a sărbători încă un proiect de success, cu experiențe de neuitat și zâmbete largi. „Școala Abilităților de Viață”, organizată la Scout Edu Hub, între 1 iunie și 31 august 2023, a însemnat un proiect nou și ambițios pentru organizația noastră, iar rezultatele au fost pe măsură. 🌿🌍✨

Ne-am propus să oferim acces la un spațiu sigur și un program educațional nonformal pentru copiii și tinerii cu vârste cuprinse între 7 și 14 ani din comunitatea de refugiați, indiferent de gen, religie sau orientare sexuală. 

Programul nostru a oferit o varietate de activități educaționale și ludice, menite să contribuie la echilibrarea efectelor negative ale conflictului din Ucraina asupra bunăstării emoționale și a dezvoltării lor. 

Am organizat 17 ateliere pentru 1227 de copii. Printre tematici se regăsesc activități creative –  lucru cu 3D pen, pictură, confecționare de carpete; ateliere de gătit sănătos; activități de dezvoltare socio-emoțională – confecționarea unor păpuși tradiționale ucrainene; activități cognitive și de dezvoltare motorie – lucru cu plastilină; activități sportive – yoga în Parcul Izvor, jocuri cercetășești și 2 ieșiri în natură – la Grădina Botanică și la Zoo, alături de 65 de copii români. 

Am organizat și 5 cursuri pentru părinți, cu tematici diverse, la care 121 de adulți și-au îmbogățit cunoștințele și abilitățile. Iar în sistem Open Acces@Scout Edu Hub, 1080 de părinți au trecut pragurile centrului. Aceștia au avut acces la internet, un spațiu de recreere confortabil și gustări și băuturi gratuite, inițiativă care a facilitat socializarea și conexiunile între diverși membrii ai comunității ucrainene și române. 

Am angajat 3 persoane din comunitatea de refugiați ucraineni ca lucrători de tineret și translatori. 

Am lansat un manual de jocuri și activități pentru copii, atât în limba engleză cât și în limba ucraineană

 ©Edupedu

Astfel, proiectul „Școala Abilităților de Viață” a ajuns la final, iar noi ne dorim să le mulțumim partenerilor noștri de încredere: Fundația Bosch România și United Way, pentru susținerea lor. Împreună am reușit să oferim un spațiu sigur pentru educație non-formală comunității de refugiați ucraineni. 

Privind înapoi spre această experiență incredibilă de vară, nu putem să nu simțim o împlinire, bucurie și mândrie imense pentru legăturile create, viețile pe care le-am atins și momentele pe care le-am împărtășit alături de cei care au ajuns la Scout Edu Hub. Angajamentul nostru de a crea un spațiu sigur de învățare, de a dezvolta mințile copiilor și tinerilor, și de a aduce un plus în comunitatea noastră rămâne neschimbat. Gata Oricând!

Scout Edu Hub rămâne deschis atât oamenilor, cât și oportunităților. Suntem dedicați oferirii unui spațiu educațional sigur și inclusiv pentru grupuri și comunități diverse. Ușile noastre sunt întotdeauna deschise și așteptăm cu nerăbdare șansa de a explora noi oportunități de implicare și de a continua să oferim un spațiu sigur pentru învățare tuturor. Credem în puterea colaborării și căutăm activ parteneriate și proiecte care pot să susțină misiunea noastră.

*Toate informațiile, datele și resursele prezentate pe acest site aparțin ONCR (Organizația Națională Cercetașii României). Opiniile exprimate aici aparțin exclusiv autorilor și colaboratorilor originali.


Proiectul „Hai în Camp”, în parteneriat cu Pepco

Suntem încântați să anunțăm Proiectul „Hai în camp! În fața naturii suntem cu toții egali.”, o inițiativă desfășurată în parteneriat cu Pepco de Organizația Națională a Cercetașilor din România, având ca scop principal crearea unui mediu favorabil pentru integrarea copiilor și tinerilor din grupurile vulnerabile într-un proces educațional etic, ecologic și echitabil, mai exact în taberele noastre educaționale din această vară.

Scopul principal al acestei inițiative este de a oferi o oportunitate unică copiilor și tinerilor cu vârste cuprinse între 7 și 24 de ani de a-și dezvolta potențialul și abilitățile într-un cadru educațional incluziv. Prin această parteneriat, ne-am propus să împuternicim beneficiarii să crească ca cetățeni responsabili, empatici și conștienți de importanța protejării mediului înconjurător.

Proiectul se va desfășura în natură, în locații diferite de campare la cort, astfel încât participanții să se bucure de frumusețea naturală a României. De la munte la pădure și râuri, participanții se vor lăsa cuprinși de frumusețea naturală a României, dezvoltând în același timp o apreciere profundă pentru mediul înconjurător.

Prin intermediul unei serii de activități pline de distracție și provocări, Proiectul ”Hai în camp” va insufla beneficiarilor abilități de viață valoroase și camaraderie. Scopul nostru este să-i îndrumăm să devină lideri empatici, cetățeni responsabili, pregătiți să aibă un impact pozitiv în comunitățile lor și în societatea în ansamblu.

De asemenea, proiectul își propune să abordeze problemele majore cu care se confruntă tinerii în România, precum interesul scăzut pentru educație și activități civice și lipsa de motivație. Folosind metoda cercetășească, ne dorim să oferim un cadru pentru dezvoltarea de abilități practice ale tinerilor și să-i pregătim  pentru piața muncii, precum și pentru implicarea activă în comunități.

Această inițiativă reprezintă o oportunitate unică pentru tineri de a-și construi un viitor mai bun, bazat pe valori precum încrederea, prietenia și aventura, și de a contribui la dezvoltarea lor fizică, mentală, intelectuală, socială și spirituală. Proiectul „Hai în camp! În fața naturii suntem cu toții egali.” are potențialul de a aduce o schimbare pozitivă în viața tinerilor și de a contribui la bunăstarea comunităților din care aceștia fac parte.

Peste 115 copii și tineri din categorii vulnerabile, alături de alții 300+ participanți vor avea o vară plină de amintiri, și vor reveni din taberele educaționale / campurile cercetășești cu o bogăție nemăsurabilă: iubirea față de natură.

Ne dorim să le mulțumim partenerilor noștri Pepco, care au făcut posibilă realizarea acestui program. Împreună, Gata Oricând, să oferim educație non formală în stil cercetășesc.