Național

Apel de angajare – Asistent/-ă Comunicare

Avem nevoie de sprijinul tău pentru a putea duce programul cercetășesc mai departe și prin tot ceea ce comunicăm despre experiențele de la cercetași! Hai în echipa noastră!

Poziție deschisă: Asistent/-ă Comunicare

Localizare: București, sediul național, part-time/full time

Ce vei face?

 • Vei crea materiale de comunicare pentru Website și conturile Social Media ale organizației (FB, Insta, post, story, reels, articole blog etc.)
 • Vei crea materiale grafice, infografice (Canva) și vei edita poze
 • Vei contribui la creșterea vizibilității și recunoașterii brandului cercetașilor
 • Vei contribui la stabilirea calendarului Social Media
 • Vei ajuta la alte taskuri administrative 

Pentru un program așa fain căutăm OM FAIN:

 • Cu experiență de min. 1 an în creare de conținut
 • Social Media pro
 • Apreciem skills Ai sau Ps
 • Deschis/-ă la nou, creativ/-ă, proactiv/-ă, cu atenție la detalii și bun time management

De ce ai vrea să fii parte din echipa noastră?

 • Program flexibil și apartenență la o echipă motivată să contribuie la misiunea cercetășiei
 • Salariu net și diverse bonificații (1 Martie, Crăciun, Paște, zi de naștere)
 • Bicicletă de serviciu / decontarea transportului
 • Ai acces la evenimentele de formare și dezvoltare locale, naționale sau internaționale
 • Zile de voluntariat și zile de concediu suplimentare

Dacă vrei să te alături echipei noastre trimite-ne C.V.-ul tău însoțit de o scrisoare de intenție la adresa de email haiinechipa@scout.ro, cu subiectul mesajului: Aplicație Asistent/-ă Comunicare, până la data 25 iulie 2024.

Evaluarea aplicaţiilor primite se va face cu respectarea principiului confidenţialităţii şi al egalităţii de şanse. Vor fi contactate numai persoanele care îndeplinesc cerinţele menţionate şi sunt selectate pentru interviu.

Cercetășia a oferit în ultimii 30 de ani, un program educațional captivant pentru mii de copii și tineri. Educația cercetășească dezvoltă caractere puternice și construiește comunități durabile, de încredere.

Te aşteptăm cu drag în echipa noastră să contribuim împreună la educația copiilor și tinerilor din România!


Primul Camp Urban la Scout Edu Hub din București!

În această vacanță de vară, împreună cu partenerii noștri Kaufland, Fundația Bosch România și Asko Group, am lansat primul camp urban destinat tinerilor cu vârste între 15 și 24 de ani, la centrul educațional Scout Edu Hub din București. În aceste campuri urbane, participanții parcurg diverse provocări inspirate de faimosul detectiv Sherlock Holmes, menite să le testeze istețimea, atenția la detalii și conexiunea cu lumea din jur. La această primă ediție, ne-au fost alături 17 exploratori de la grupul local Aetos din Drobeta-Turnu Severin care, împreună cu liderii lor însoțitori, și-au dezvoltat abilități noi și cunoștințe esențiale pentru a deveni ajutoarele perfecte ale celebrului detectiv. Această aventură include ateliere care ne ajută să rezolvăm un mister, dar și să dezvoltăm competențe necesare în viață și în carieră. 

Ce te așteaptă?

Abilități și Ateliere – Tematica campului este „Pregătit pentru viața!” iar atelierele și activitățile organizate au ca obiective:

 • Dezvoltarea unor competențe necesare pentru angajare
 • Cultivarea gândirii critice și analitice pentru a naviga eficient în mediul digital, a identifica informațiile valoroase și a evita dezinformarea
 • Creșterea responsabilității fiecăruia dintre noi față de natură și față de propria persoană prin adoptarea unei conduite civice eco-friendly și promovarea unui stil de viață activ și echilibrat

Comunitate și Distracție – Tinerii își dezvoltă un puternic sentiment de apartenență la comunitate și învață într-un mod distractiv; prin intermediul acestor experiențe, tinerii învață valori și principii de viață, cum ar fi respectul, solidaritatea și grija față de mediu. În plus, activitățile sunt concepute astfel încât să fie atractive și pline de energie, îmbinând învățarea cu distracția, ceea ce face ca procesul educațional să fie plăcut și eficient pentru ei. Astfel, tinerii își dezvoltă competențe esențiale pentru viață într-un cadru sigur care încurajează prietenia, colaborarea și bucuria de a învăța prin experiențe practice și captivante.

Aventură și Explorare – Explorarea unor obiective turistice și educative din București, precum Muzeul Satului, Muzeul Cotroceni, Palatul Parlamentului, centrul vechi și parcuri. Plimbările  prin zone reprezentative (calea Victoriei, zona Universitate, Romană etc.) sub forma unui hike educațional le dezvoltă abilități de viață precum orientarea în spațiul urban, identificarea punctelor de reper și a rutelor eficiente, dezvoltarea abilității de a observa detalii arhitecturale, istorice și culturale, cererea eficientă de informații, colaborarea cu ceilalți, planificarea traseelor și respectarea programelor, precum și promovarea unui comportament responsabil față de oraș etc.

De ce să participi?

Iată câteva motive pentru care acest camp este un eveniment de neratat:

 • Experiență Unică: Nu este un camp obișnuit; este o combinație de explorare urbană și tradiții cercetășești.
 • Dezvoltare de Abilități: Dobândește abilități practice care vor fi utile atât în oraș cât și dincolo de el.
 • Networking: Cunoaște persoane cu interese similare și construiește o rețea de prieteni și mentori.
 • Distracție: Înainte de toate, va fi o experiență distractivă!

Detalii și Înscriere

Când: Pe toată durata vacanței de vară, perioada 1 iulie – 6 septembrie.
Unde: Scout Edu Hub, Vigilenței 7, sector 5, București
Cine poate participa: Cercetași cu vârste între 15 și 24 de ani

Cum să te înscrii

 1. Liderul de unitate sau unul din liderii/adulții însoțitori își pot înscrie patrula/patrulele completând formularul.
 2. Campul are loc de luni până vineri și poate găzdui până la 20 de participanți pe ediție.

Testimoniale

“Suntem încântați de succesul primului nostru camp urban dedicat tinerilor. Deși a fost o provocare nouă pentru echipa noastră, rezultatele au depășit toate așteptările. Am reușit să creăm un mediu educațional dinamic și captivant, în care tinerii au învățat, s-au distrat și au format legături strânse. Participanții au demonstrat un entuziasm extraordinar și o dorință de a explora, învăța și contribui la comunitatea noastră urbană. Suntem foarte mândri de toți cei implicați și abia așteptăm să continuăm această inițiativă în săptămânile următoare, dezvoltând și mai multe activități inovatoare și semnificative pentru tineri, alături de partenerilor noștri.” – Leonard Luca, coordonator program Campuri urbane: Pregătit pentru Viață

“Am participat la campul urban de la București și pot să spun că a fost una dintre cele mai faine experiențe ever, atelierele au fost super, unele mai entertaining și care ne-au pus creativitatea la încercare și unele care ne-au pus gândirea logică la încercare. Mi-a plăcut că acest camp ne-a apropiat și mai mult din punctul meu de vedere și ne-a dat timp liber pentru a vizita Bucureștiul. Acest sediu îmi creează un sentiment de acasă ceea ce mă face să îmi fie greu să mă despart de el. Hopefully o să mai avem activități pe aici🥹❤.”  – Diana(coffe), 16 ani

Hai și tu!

Ești pregătit/ă să te alături acestei aventuri? Înscri-te acum și asigură-ți locul!


Proiectul „Cercetășie pe Apă”

Proiectul „Cercetășie pe Apă”, desfășurat între 1 aprilie 2024 și 31 martie 2025, este o inițiativă dedicată combaterii și prevenirii poluării cu plastic a apelor, implicând diverse comunități de-a lungul râurilor Mureș, Siret și Dunăre. Lansat cu o acțiune de igienizare a malurilor Dunării în Drobeta Turnu Severin, proiectul face parte din programul „Cu Apele Curate” și este susținut de Lidl România, în parteneriat cu Asociația MaiMultVerde și Asociația pentru Relații Comunitare. Scopul este de a mobiliza comunitățile locale și autoritățile pentru a proteja mediul înconjurător.

Activitățile principale includ tabere regionale în Oltenia, Moldova și Transilvania, concepute pentru a crește conștientizarea și prevenirea poluării cu plastic, completate de campanii pe rețelele sociale. De asemenea, proiectul promovează dialogul între tineri și autoritățile locale prin campanii de comunicare și mese rotunde. Un punct culminant al inițiativei este organizarea unei Regate pe Dunăre, unde tinerii participanți se angajează într-o excursie educațională cu bărci fără motor, campând timp de trei zile și concurând pentru premii în timp ce curăță malurile râurilor și interacționează cu autoritățile. Cercetașii din Centrele locale participante, Aetos Drobeta-Turnu Severin, Axente Sever Alba Iulia și Sapatino Iași, joacă un rol crucial în aceste eforturi, găzduind evenimente specifice și promovând obiectivele proiectului în comunitățile lor.

Prima Acțiune din Drobeta Turnu Severin

Prima acțiune de igienizare a avut loc sâmbătă, 27 aprilie 2024, în zona comunității Eșelnița de pe Clisura Dunării, județul Mehedinți. Acțiunea a inclus și o masă rotundă, la care au fost invitați reprezentanți ai autorităților publice sau ai instituțiilor publice cu competențe în îngrijirea apelor și dezvoltarea comunităților riverane. Scopul acestei întâlniri a fost de a-i pune „la aceeași masă” pe tinerii implicați în proiect cu responsabilii pentru politicile publice de protecția mediului.

Daniela Borontiș, coordonatoarea proiectului, subliniază importanța implicării fiecăruia dintre noi: „Trebuie să contribuim cu toții dacă vrem să trăim într-un mediu mai curat. Asta înseamnă să ridicăm o sticlă de plastic de pe malul Dunării, să aruncăm gunoiul la locurile corespunzătoare și să-i educăm pe cei din jur să facă la fel. O comunitate implicată are doar de câștigat. Am fost plăcut impresionați să vedem copii și tineri din toată regiunea care au venit la acțiunea de igienizare: în decurs de câteva ore, au strâns peste 3 tone de deșeuri. A doua zi, a avut loc Masa rotundă la care au participat reprezentanți ai autorităților publice locale și ai Agenției pentru Protecția Mediului. Peste 40 de tineri au pus întrebări pe tema poluării cu plastic a apei și au aflat informații interesante despre responsabilități, drepturi și obligații.”

Evenimentele Continuă

Acțiunea din Drobeta Turnu Severin este doar începutul. Cercetașii vor organiza pe toată durata proiectului, în județele Mehedinți, Alba și Iași, ateliere educaționale pentru copii și tineri, menite să prevină poluarea cu plastic a apelor și să promoveze valori de implicare proactivă în comunitate. De asemenea, vor organiza acțiuni de ecologizare și mese rotunde cu autoritățile locale pentru a discuta despre politici publice de protecție a mediului și dezvoltarea durabilă a comunităților riverane. Următorul eveniment va avea loc în localitatea Bucecea, pe malul Siretului, între 21 și 24 iunie.

Cum poți ajuta?

Fiecare dintre noi poate contribui la menținerea naturii curate. Alege să arunci gunoiul la locurile special amenajate, educă-i pe cei din jurul tău despre importanța unui mediu curat și participă la acțiuni de ecologizare. Fiecare gest contează!

Mulțumiri

Acest proiect nu ar fi posibil fără sprijinul Lidl România, Asociația MaiMultVerde și Asociația pentru Relații Comunitare. Le mulțumim pentru implicare și susținere! Pentru mai multe detalii și actualizări, urmărește conturile noastre de Social Media și rămâi conectat cu evenimentele viitoare. Împreună putem crea o lume mai bună! 🌍💚

Despre proiect 

Proiectul “Cercetășia pe Apă” face parte din programul Cu Apele Curate, implementat cu sprijinul Lidl România,  în parteneriat cu Asociația MaiMultVerde si Asociația pentru Relații Comunitare. 

Programul reprezintă un apel la implicare în combaterea și prevenirea poluării cu plastic a apelor Dunării și afluenților săi, adresat membrilor comunităților și autorităților publice din localitățile vizate.

Lidl, parte a grupului Schwarz, cu sediul central în Neckarsulm, este una dintre companiile de top de pe piața de retail alimentar din Europa. Lidl este prezent în 32 de țări din întreaga lume și în prezent operează aproximativ 11.200 de magazine și peste 200 de centre logistice în 29 de țări la nivel mondial.

Lidl este un smart discounter care le oferă clienților produse de cea mai bună calitate la cel mai bun preț. În spatele operațiunilor din magazine, din centrele logistice și din sediile centrale stau simplitatea și orientarea către eficiență. Design-ul și structura proceselor standardizate sunt asigurate de către Lidl Stiftung, cu sediul central de la Neckarsulm.

În toate domeniile sale de activitate, Lidl este o companie care acționează cu responsabilitate față de oameni, societate și mediu. Pentru Lidl, sustenabilitatea este metoda prin care își îndeplinește, zi de zi, promisiunea cu privire la calitate.


Apel de angajare: Asistent/ă Administrativ

Vrei să faci parte dintr-o echipă deosebită? Apel pentru Asistent/ă Administrativ! Ești curios/curioasă cum funcționează din interior o organizație de top în educație? Vrei să faci parte dintr-o echipă pasionată și dinamică? Dacă da, te invităm să te alături echipei noastre!

Cine suntem?
Mișcarea cercetășească din România are peste 6700 de membri activi în mai mult de 80 de comunități, cu o experiență de peste 30 de ani.

Ce îți oferim?
● O echipă faină: Vei lucra cu oameni care prețuiesc valorile cercetășești și sunt întotdeauna gata să găsească soluții.
● Dezvoltare personală și profesională: Ai oportunitatea de a te forma la nivel național și internațional.
● Program flexibil: Adaptat nevoilor tale, alături de o echipă motivată să contribuie la misiunea noastră.
● Impact: Munca ta va contribui direct la crearea unor comunități de încredere pentru tine și familia ta.

Ce vei face?
● Comunicare: Vei gestiona emailurile, telefoanele și corespondența cu membrii organizației și partenerii.
● Administrare: Vei gestiona aplicația de gestiune a membrilor și vei urmări procedurile de lucru.
● Redactare: Vei redacta adrese, adeverințe, rapoarte, notificări și newslettere.
● Organizare: Vei planifica ședințe, întâlniri și evenimente la nivel local, regional și național, asigurând resursele necesare.

Ce ne dorim de la tine?
● Competențe IT: Utilizare avansată a calculatorului (Microsoft Office, Adobe, etc.) și a internetului (WordPress, Google Drive, Mailchimp).
● Cunoștințe de limba engleză.
● Abilități de comunicare și învățare rapidă.
● Seriozitate și adaptabilitate.
● Experiența în voluntariat în cadrul ONCR reprezintă un avantaj.

Programul:
● Full-time în București, la Sediul Național al ONCR.

Cum aplici?
Dacă vrei să te alături echipei noastre, trimite-ne CV-ul tău la adresa haiinechipa@scout.ro, cu subiectul mesajului: Aplicație Asistent Administrativ, până la data de 13 iunie 2024. Și nu-ți face griji, 13 nu aduce ghinion când te alături echipei noastre, ci doar noroc și aventură!

Te așteptăm cu drag în echipa noastră pentru a contribui împreună la educația copiilor și tinerilor din România!


Adunarea Generală 2024 (primăvară)

La finalul lunii aprilie avut loc Adunarea Generală de primăvară la Colegiul Național ‘Sfântul Sava’, din București. În cadrul acesteia s-au luat decizii importante pentru viitorul organizației, iar atmosfera a fost plină de anticipație și emoție. Ne bucurăm că am avut un proces democratic la care au participat reprezentanți din peste 85% dintre Centrele Locale.

Cu o atmosferă încărcată de entuziasm și cu ochii îndreptați spre viitor, noi membri au fost integrați în Consiliul Director și în comisiile strategice, cu speranța și încrederea că vor aduce progres și inovație în organizație. 

Le urăm bun venit și mult succes noilor colegi: 

 • Consiliul Director: Andrei Avram, Florina Pauleti, Viorel Badea, Cătălina Călugărici, Floarea Iacobescu
 • Comisia Naționale de Cenzori: Andrei Dinulescu, Elena Fuduli, Mihaela Ciobanu
 • Comisia de Etică, Disciplină și Statut: Eva Lițcanu, Darius Loga și Mihai Iulian Radu

Ne bucurăm la cercetași să avem o democrație vie, la care avem cu toții posibilitatea – și responsabilitatea – să participăm. Suntem onorați astfel, în calitate de Consiliu Director ales, de votul pe care l-am primit și ne simțim mândri să avem oportunitatea de a reprezenta interesele cercetășiei în România în următorii 3 ani. În spiritul democrației noastre, am ascultat cu atenție observațiile, sugestiile, criticile și laudele care au venit în ultima vreme atât de la Centrele Locale, cât și de la cercetași. Avem și noi, fiecare din cei 5 noi membri ai Consiliului Director, idei, direcții și proiecte pe care vrem să le susținem pentru viitorul cercetășiei. Votul de la Adunarea Generală ne responsabilizează acum să le punem pe toate laolaltă și să găsim acele soluții care nu doar să ne ghideze, dar să ne angreneze pe toți să ajungem sustenabil și împreună la Viziunea 2029. – Andrei Avram, Președinte ONCR

Suntem recunoscători fostului Consiliu Director și Comisiei Naționale de Cenzori și Comisie de Etică, Disciplină și Statut pentru eforturile și perseverența lor din ultimii ani. 

Printre cei care au luat parte la acest eveniment memorabil s-a numărat și Cătălina Galer, consilier de stat în cadrul Administrației Prezidențiale, care a înmânat Ordinul „Meritul pentru Promovarea Drepturilor Omului și Angajament Social” în grad de comandor către ONCR, distincția acordată organizației noastre de către Președintele României, în 2023. Ea a subliniat că acest ordin, instituit în 2020, este o recunoaștere a eforturilor constante ale organizațiilor precum ONCR în beneficiul societății. 

Pe lângă alegeri și ceremonii, adunarea a fost martorul adoptării unei noi viziuni și strategii pentru ONCR, urmărind să transforme organizația într-un loc unde fiecare membru să poată crește și să contribuie semnificativ. Votul unanim pentru viziunea și strategia propuse arată determinarea membrilor de a îndruma organizația către succes în următorii ani. 

O altă realizare remarcabilă a fost aprobarea Planului Trienal 2024-2027, un document esențial pentru ghidarea ONCR către viitor.  În vederea atingerii Viziunii ONCR 2029, am lucrat la planul strategic pentru perioada 2024 – 2029. Acest document strategic reprezintă o viziune ambițioasă și un angajament ferm către adaptare, creștere și inovație, structurat în jurul a trei direcții strategice principale: Mișcarea Tinerilor, Programe Relevante și Organizație Sustenabilă, Flexibilă și Modernă. Cu aceste strategii clar definite, ONCR este pregătită să facă față provocărilor viitoare și să-și atingă obiectivele cu încredere și determinare.

Deciziile luate în cadrul adunării au consolidat și mai mult organizația, pregătind-o pentru un viitor plin de promisiuni și realizări. Reinvestirea profiturilor de la Scout Shop și înființarea noilor centre locale reflectă angajamentul constant al ONCR de a evolua și de a răspunde nevoilor comunității. 

În concluzie, Adunarea Generală de primăvară a ONCR a reprezentat un moment de cotitură, plin de semnificație și angajament. Cu lideri noi la conducere și o viziune clară pentru viitor, organizația este pregătită să meargă înainte și să-și îndeplinească misiunea cu succes în anii care vor urma. 


Tramvaiul Cercetașilor

Pe 14 aprilie, în Iași, a fost inaugurat „Tramvaiul Cercetașilor”, marcând al 19-lea vehicul de transport în comun personalizat în cadrul proiectului cultural „Iași – orașul tramvaielor pictate”, dedicat Cercetașilor României.

Tramvaiul, transformat într-o pânză în mișcare, spune povestea cercetășiei din România. Acest proiect unic a fost creat de artistul Adrian Cîrdei, cunoscut sub numele de Harcea Pacea, și inspirat de ideile comunității locale de cercetași.

Exteriorul tramvaiului prezintă simboluri și scene ce rezonază cu spiritul cercetășiei. De la salutul cercetășesc la focul de tabără, fiecare detaliu reflectă valorile camaraderiei, explorării și implicării în comunitate specifice mișcării Scout. În interior, scaunele tradiționale au fost înlocuite cu piele sintetică albastră, un omagiu adus eșarfei cercetășești. Deasupra lor, panourile împodobite cu imagini și texte descriptive îi invită pe pasageri să exploreze bogata moștenire a cercetășiei, celebrând impactul său asupra societății românești.

„Tramvaiul Cercetașilor” servește ca un simbol puternic al moștenirii durabile a cercetășiei în România. Într-o lume în care ritmul vieții pare să se accelereze, acesta ne reamintește de principiile atemporale ce ghidează mișcarea cercetășiei, inspirând o nouă generație de cercetași să îmbrățișeze rolul de agenți ai schimbării pozitive.

Proiectul „Tramvaiul Cercetașilor” este dedicat tuturor membrilor Organizației Naționale a Cercetașilor României și este emblematic pentru centrele din Iași: Sapatino, Valea Lupului, George Călinescu și Sfântul Anton. Le mulțumim și aici lui Silviu Teodor-Stanciu pentru susținerea și implementarea acestui proiect, și artistului HarceaPacea pentru integrarea simbolurilor cercetășești într-un design armonios!

Poți vedea mai multe poze aici.


Eșarfa pe Bicicletă 2024

Pe data de 6 aprilie 2024, în cinci orașe din România – Iași, Brașov, București, Constanța și Pitești – a avut loc un eveniment cu totul special: „Eșarfa pe Bicicletă”, o inițiativă a cercetașilor din Centrul Local Sapatino, Iași, la care s-au alăturat și cercetași din CL Valea Lupului, CL George Călinescu, CL Sfântul Anton, CL Dacia Pontica, CL Orizont Brașov, CL Aventura, Pitești și Grupul de Inițiativă Montessano, București. Împreună, aceste grupuri s-au unit sub scopul comun de a promova siguranța bicicliștilor și de a pleda pentru condiții mai bune pentru cicliști.

În România, bicicliștii se confruntă adesea cu provocări semnificative din cauza infrastructurii inadecvate, inclusiv lipsa pistelor destinate bicicliștilor și condițiile nesigure ale drumurilor. Ca rezultat, mersul cu bicicleta, care ar trebui să fie un mod de transport durabil și sănătos, poate uneori să pună în pericol siguranța bicicliștilor și este limitat la persoanele peste 14 ani.

Prin participarea la „Eșarfa pe Bicicletă”, cercetașii au pedalat pentru schimbare. Cu mic cu mare, participanții au transmis un mesaj puternic: că este timpul ca legislația și infrastructura să susțină mijloacele de transport prietenoase cu mediul și să permită o deplasare eficientă și în siguranță pentru toți participanții la traficul rutier. Prin acest gest, ei au evidențiat importanța mișcării și au pledat pentru un stil de viață mai sănătos și mai sustenabil.

Prin evidențierea avantajelor mersului cu bicicleta atât pentru indivizi, cât și pentru mediu, participanții și-au dorit să îi inspire pe alții să opteze pentru două roți în loc de patru în deplasările lor zilnice sau în timpul activităților de agrement.

Mulțumiri speciale tuturor celor implicați în organizarea și desfășurarea evenimentului, precum și autorităților locale și voluntarilor care au sprijinit această inițiativă. Prin colaborarea lor, au demonstrat că schimbările sunt posibile atunci când comunitatea se implică și lucrează împreună pentru un scop comun.

Astfel, „Eșarfa pe Bicicletă” a fost nu doar un eveniment recreativ, ci și un moment de solidaritate și conștientizare asupra importanței protejării mediului înconjurător și promovării unor mijloace de transport mai durabile în România.

Poți vedea mai multe imagini accesând linkurile pentru Iași, București, Constanța și Brașov.


Ziua mondială a Cercetășiei – 22 februarie

Dragi cercetași,

Anul 2023 este un an în care am continuat să creăm experiențe memorabile de învățare în cadrul centrelor noastre locale, contribuind la formarea unor copii și tineri responsabili și implicați în dezvoltarea personală și a comunității lor.

Anul acesta a fost, în aceeași măsură, unul plin de provocări precum și de realizări pe care să le celebrăm. Robert Baden-Powell ne îndeamnă să „facem tot ce putem, acolo unde suntem, cu ceea ce avem.” Aceste cuvinte subliniază esența spiritului cercetășesc și a dorinței noastre de a aduce o schimbare pozitivă în comunitățile noastre.

Am desfășurat activități educative diverse, oferind cercetașilor noștri oportunitatea de a-și dezvolta abilitățile, de a învăța despre responsabilitate și de a deveni cetățeni activi și implicați în societate. Fie că a fost vorba de drumeții, ieșiri în natură, întâlniri săptămânale sau campuri, proiecte, acțiuni în comunitate, am purtat întotdeauna cu noi valorile cercetășești.

Venim cu o deosebită apreciere și recunoștință pentru implicarea activă și responsabilă a liderilor și adulților din cadrul cercetășiei. Voi, acești oameni dedicați sunteți alături de cercetași, ghidându-i spre a fi acele exemple pentru ei și pentru cei din jurul lor și încurajându-i să își descopere potențialul maxim. Voi, liderii și adulții din organizație, continuați să fiți sursa de inspirație și suportul necesar pentru a crea o atmosferă propice dezvoltării personale și a spiritului de echipă pentru cercetași.

Un moment special pentru noi toți este Ziua Cercetașilor pe 22 februarie, un moment în care reflectăm asupra valorilor și principiilor care ne definesc. Astăzi, inspirați de cuvintele lui Baden Powell, ne reafirmăm angajamentul față de dezvoltarea continuă a mișcării cercetășești și față de formarea unei generații de oameni responsabili.

Gata Oricând,

Elena Lupoaea-Petrea –  Președinte Organizația Națională Cercetașii României

Mihaela Gîrleanu – Director Executiv Organizația Națională Cercetașii României


20 pentru 20

Te invităm să faci parte din comunitatea 20 pentru 20. Prima cohortă!

Campania 20 pentru 20 a luat naștere ca un manifest de putere a comunității, în care vrem să aducem alături de noi minim 20 de oameni care aleg să doneze lunar 20 de lei către Cercetașii României în anul 2024 aici: https://scout.ro/doneaza/

Darul nostru pentru această nouă comunitate de prieteni și susținători este ceva ce ne caracterizează: oferim ghidaj și suntem gazdă în 2 ture la munte (sezonul toamnă – iarnă și sezonul primăvară – vară) pe Clăbucetul Taurului,

De ce 20 pentru 20?

Începând cu acest an, Statul român a eliminat facilitatea prin care microîntreprinderile puteau redirecționa 20% din impozit către un ONG, dar fiecare dintre noi putem alege să donăm o cafea pe lună pentru o cauză în care credem, căci puterea comunității a fost și va rămâne mereu mai puternică.

Am ales 20 de lei pentru că această idee a luat naștere la 130 de ani de la nașterea Ecaterinei Teodoroiu, prima femeie soldat care a luptat în Armata Romană, într-una din primele unităţi de cercetaşi din Bucureşti, cohorta „Păstorul Bucur”. Personalitatea ei a fost onorată prin lansarea primei bancnote – cea de 20 de lei – pe care este prezentă o personalitate feminină: Ecaterina Teodoroiu.

Poate acest fapt explică un pic din începuturile noastre ca cercetași în România, chiar dacă acum ne-am transformat și alegem dialogul ca mijloc de rezolvare a conflictelor

De ce cohortă? Pentru că ne e dor și vrem să contribuim la formarea de mici de comunități care au idealuri și valori comune. Anul acesta se va naște prima cohortă 20 pentru 20, dar ne-am dori, pe an ce trece să multiplicăm numărul acestora și să fim o masă de oameni care facem bine.

Pentru fiecare dintre noi 20 de lei poate însemna o cafea sau o sticlă de suc pe lună, dar 20 de oameni care pun împreună 20 de lei înseamnă participarea unui copil la o tabără educațională într-o lună! Fii parte din această schimbare, împreună facem și mai mult bine!

22 februarie este Ziua Mondială a Cercetășiei, așadar ne-am propus să invităm prima cohortă la aniversarea din acest an! Așadar până atunci îi vom găsi pe primii 20, dar cu cât comunitatea care face bine e mai mare, cu atât educația va fi mai prezentă la noi în comunitate.
Te invităm să fii parte din primii 20 care aleg să susțină cercetășia din România cu o donație recurentă de 20 de lei lunar aici: https://scout.ro/doneaza/.


Lumina Păcii 2023

În perioada 6-10 decembrie, o delegație de 96 de cercetași români a participat cu bucurie la ceremonia de distribuire a Luminii Păcii de la Bethleem în orașul austriac Linz. În inima orașului gazdă, catedrala catolică Mariendom i-a primit, alături de cercetași din alte 24 de tări, clerici și credincioși, pentru un eveniment plin de încărcătură spirituală. Au fost prezenți cercetași din centrele locale: Cabana Scout București, Nadino București, Baden Powell București, Ținutul Fagilor Suceava, Adormirea Maicii Domnului Pildești, Sapatino Iași, George Călinescu Iași, Insula Cercetașilor Bacău, Aventura Pitești, Orizont Brașov, bleuMarin Constanța, Lotus Tulcea și Mircea cel Bătrân Râmnicu Vâlcea. În continuare, împărtășim din trăirile și gândurilor participanților, așa cum ni le-au transmis aceștia, după întoarcerea cu bine în România:

”Acest eveniment a fost o adevărată lumină, fizică și sufletească. Să fiu în jurul Luminii Păcii împreună cu cercetași din toate colțurile țării și ale lumii a fost cu totul inedit. Rămân recunoscătoare pentru tot ce am trăit în aceste zile.”- A.A

”M-am întâlnit cu cercetași din alte centre locale, am povestit ce s-a mai întâmplat între timp de când nu ne văzuserăm și asta mi-a plăcut foarte mult. M-a impresionat cât de multe și diferite erau uniformele cercetașilor din celelalte țări prezente.” – M.R

”Lumina Păcii semnifică pentru mine iubirea reînviată din viața creștina! Consider că am ajuns cu un pas mai departe în viața mea spirituală, cât și in cea de cercetaș. Activitatea este foarte aproape de inima mea și mă bucur că am putut participa!”- A.C.

” A fost un moment unic să aud ecoul a 100 de cercetași strigând în catedrală „Gata Oricând!”, să văd bucuria celorlalți (si a mea, normal) când schimbau eșarfe, nerăbdarea tuturor să vedem când le vine rândul reprezentanților din Romania să vorbească sau sa treacă cu steagul, uimirea când vedeam fiecare uniformă diferită în felul ei. Am cunoscut și am fost acolo cu oameni frumoși și sper să pot retrăi această experiență.”- E.M.

”O experiență pe care n-am să o uit niciodată! Lumina Păcii a fost mereu pentru mine o activitate de suflet și mă bucur nespus de mult că termin  această experiență cu faptul că am reușit să o aduc din Austria. Pentru mine a fost o încărcătură spirituală de nedescris.”- M.S.

” Lumina Păcii este una din primele activități la care am luat parte când mi-am început viața de cercetaș. De fiecare dată e ceva special în distribuirea ei, întrucât mă ajută să reflectez mai bine asupra aspectelor spirituale din viața mea și să descopăr lucruri noi despre propria persoană. Anul acesta încărcătura a fost cu atât mai mare, întrucât am fost onorat să particip la ceremonia din Austria, iar mai apoi să o împărtășesc cu semenii mei. Chiar dacă flacăra se stinge fizic după un timp, lumina rămâne în suflete, reflectându-se pe chipuri, lucru care mi se pare minunat!”- D.N.

”Călătoria Lumina Păcii a fost interesantă și uimitoare.”- S.R

”În urma participării în calitate de lider însoțitor la Ceremonia Lumina Păcii am căpătat o nouă înțelegere asupra responsabilităților pe care le avem față de noi și față de ceilalți. Am simțit ce înseamnă să ai grijă de nevoile și siguranța participanților, am observat bucuria și entuziasmul cu care interacționau într-un cadru necunoscut și dorința de a învăța și a-și forma amintiri frumoase. Apogeul amintirilor frumoase, pentru mine, a fost în timpul ceremoniei de primire a luminii când, ală0turi de patrula mea și de cercetași din alte țări am cântat cântece in engleza. Am descoperit o legătură ce trece dincolo de cămașă sau eșarfă, naționalitate sau etnie, religie sau credințe, cea care ne unește pe toți: muzica. Alături de participanții la ceremonie am creat o atmosferă plăcută și primitoare pe care o voi preturi și la care mă voi gândi mult de acum încolo. Abia aștept ca anul viitor să îmi revăd noii prieteni și să retrăiesc căldura Luminii Păcii!”- D.D

”Orașul Linz este un oraș plin de viață, cu o arhitectura foarte frumoasă. Ceremonia de preluare a Lumii Păcii a fost una deosebită, deoarece s-au spus lucruri foarte interesante care ne-au amintit de ce suntem cu adevărat cercetași.”- C.O