Mergi la

Pentru adulți

Ce este Cercetășia?

Cercetășia este locul în care ești ascultat, în care nu există idei greșite, în care imaginația și creativitatea sunt cultivate la fiecare pas. Aici vei găsi oameni care să te accepte, să te înțeleagă și care să te sprijine. Vei face parte dintr-un colectiv unic și frumos.

Cercetășia folosește o metodă specifică, testată în decursul celor mai mult de 100 de ani de existență, care are rezultate minunate în dezvoltarea armonioasă a membrilor ei. Lucrul în grupuri mici (numite patrule), accentul pe învățarea prin acțiune și urmărirea progresului individual al fiecărui cercetaș, realizarea activităților într-un cadru imaginar în care învățarea este distractivă și transferul competențelor dobândite în viața de zi cu zi, petrecerea timpului în natură, implicarea directă în comunitățile locale și asumarea unui set de valori (definite prin Legile și Promisiunea Cercetașului), toate astea cu sprijinul adulților, fac ca Cercetășia să fie un mediu minunat de creștere și dezvoltare personală.

De ce să te alături ONCR?

Cercetăşia nu este rezervată numai tinerilor. În Cercetăşie există un număr mare de adulţi care sprijină dezvoltarea tinerilor şi ajută la organizarea diferitelor activităţi. Adulţii, care fac parte din toate categoriile sociale, ajută organizaţia în funcție de cunoștințele specifice pe care le stăpânesc/domeniul lor de expertiză. Lucrul pe care îl au în comun este bucuria de a ajuta copiii și tinerii să îşi atingă potenţialul.

Pentru a te implica în dezvoltarea cercetașilor este necesară parcurgerea unui drum de formare specific grupei de vârstă cu care intenționezi să lucrezi. 

Liderul cunoaște și aplica Metoda Scout, transpunând orice activitate în cadrul simbolic. Are (sau dobândește) cunoștințe de prim ajutor și știe să creeze un mediu de învățare sigur pentru fiecare cercetaș. 

Liderul este un model pentru cei din jur. Aflat într-un proces continuu de dezvoltare, acesta își asumă responsabilități și face față provocărilor zilnice, oferind susținere și educație pentru viață. 

Voluntariatul în Cercetăşie este distractiv şi plin de recompense. Vei avea ocazia să înveţi lucruri noi, să redescoperi aventura, să îți faci noi prieteni, să petreci mai mult timp în natură şi să dai ceva înapoi comunităţii în care trăiești.

Dacă te-ai convins și vrei să te implici, atunci ia legătura cu noi completând formularul de aici.

Cum devin lider?

MOVIS

MOVIS (Management of volunteers in Scouting) este un program care are rolul de a sprijini și oferi direcție oricărui adult din organizație, urmărind câteva etape foarte bine definite.

  1. Recrutare și Selecție
  2. Contractare
  3. Numire pe poziție
  4. Suport / Activitate/ Formare
  5. Evaluare
  6. Decizie – Înnoire / Retragere / Alegere altă poziție

Scopul acestui program este de a oferi voluntarilor un mediu de activitate plăcut, motivant și încurajator, care să îi ajute să își găsească rolul potrivit pentru fiecare dintre ei / ele în cercetășie și să îi ajute în dezvoltarea personală și de ce nu, profesională.

Inițiere & Promisiune

Fiecare membru nou trece printr-o primă etapă de inițiere, de aspirantură – cuprinsă între 2 și 6 luni, în care dobândește cunoștințe de bază despre cercetășie la nivel local și mondial, despre pedagogia Scout și cultura organizațională. După ce parcurge această primă etapă, noul membru își depune promisiunea de cercetaș în cadrul unei ceremonii. Această promisiune reprezintă angajamentul asumat de fiecare cercetaș și aderarea la valorile cercetășiei. Promisiunea şi  Legea reprezintă „adezivul” care încheagă întregul pachet de elemente numit „Metoda  Scout”. 

Woodbadge (formare)

În organizație s-a identificat nevoia de a avea un sistem de formare în care liderii să dobândească experiență practică în cercetășie, să beneficieze de mai mult sprijin și ghidaj și să existe oportunități de dezvoltare personală pentru lideri. Acestea vin în completarea nevoii de a avea același nivel de formare în toată țara, ca liderii să aplice aceeași metodologie, să interiorizeze și să trăiască aceleași valori.

Programul are 3 componente principale: formarea propriu-zisă (reprezentată de e-learning-uri, 4 weekenduri de formare și proiecte individuale), coaching (făcut de formatori) și mentorat (făcut de un lider cercetaș, de preferat din Centrul Local de unde e participantul). 

Woodbadge acoperă 13 arii de formare: Primii pași în cercetășie, Protecția copilului, Pedagogie cercetășească, Animație și învățare experiențială, Cercetășia în natură, Prim Ajutor, Reprezentarea mișcării Scout, Leadership, Spiritualitate, Diversitate și Incluziune, Comunicare, Ciclul adultului în cercetășie (MOVIS), Dezvoltare Durabilă.

Coachingul este realizat de către formatorii Woodbadge pe toată perioada formării, ghidându-i pe participanți să își seteze și realizeze un obiectiv personal de dezvoltare.

Mentoratul este realizat de către un lider cu experiență, de preferat din Centrul Local de unde vine participantul, și implică sprijinul și ghidajul acordat în aplicarea abilităților dobândite la activitatea de la patrulă sau unitate și în realizarea proiectelor personale.

Găsește cel mai apropiat grup de cercetași

Vrei să fii cercetaș/ă? Caută pe hartă cel mai apropiat centru local, și contactează persoana de contact pentru detalii despre înscriere.

Pornește propriul tău grup de cercetași

Vrei sa fii cercetaș, dar nu există nici un centru aproape de tine? Înființează chiar tu un centru local!

Pentru a înfiinţa un centru local este necesară existenţa unui grup candidat format din  minim 5 adulţi şi 20 de copii/tineri, care îşi exprimă dorinţa de a deveni cercetaşi, completând un proces-verbal, pe care îl trimit Consiliului Director. Pe baza acestuia, grupul primește o autorizaţie provizorie de funcţionare, valabilă până la prima Adunare Generală, dar nu mai puţin de şase luni.

Noul grup are următoarele obligaţii:

a) Să organizeze activităţi conforme cu metoda şi principiile cercetăşeşti
b) Să trimită Consiliului Director evaluări asupra activităţilor desfăşurate
c) Să plăteasca cotizaţia

După trecerea acestei etape, la prima Adunare Generală a organizaţiei grupul este propus spre înfiinţare, urmând să primească decizia de înfiinţare ca Centru Local cu drepturi depline în ONCR.

Din punct de vedere financiar cotizația pe care o persoană o plăteşte pentru a fi membru în Organizaţia Naţională “Cercetaşii României” variază între 50 şi 100 lei/an, în funcţie de grup.

Documentele ce trebuie completate pentru înfiinţarea unui grup candidat le puteţi descărca de aici.

Documente de înființare

Pentru orice alte întrebări sau informații ne poți contacta pe email la adresa