Mergi la

Evenimente

Școala Altfel

Școala Altfel s-a dezvoltat ca program național în anul 2012 printr-o colaborare de calitate între noi și Ministerul Educației, cu scopul de a integra metode de lucru din educația nonformală în sistemul formal și a oferi copiilor și tinerilor experiențe alternative de învățare pentru formarea abilităților de viață.

În săptămâna “Școala Altfel“ orice elev, are ocazia să fie cercetaș pentru o zi. 

În 2012, de “Şcoala Altfel în spirit cercetăşesc” au beneficiat peste 70.000 de copii din 39 de judeţe, aproape 300 de cadre didactice au urmat unul dintre cele 15 cursuri cu tema “Pedagogia cercetăşească- premisă a educaţiei non-formale”.

Anual, cu sprijinul voluntarilor de la nivel local, răspundem invitațiilor primite de la cadrele didactice pentru a oferi copiilor și tinerilor puțin din entuziasmul și spiritul cercetășesc.

Festivalul Luminii

Descoperă frumusețea lucrurilor mărunte

Festivalul Luminii este organizat, în fiecare an, în mai multe orașe din România, pentru comunitățile din care facem parte, cu scopul de a crea un spațiu liniștit, de deconectare a participanților de la agitația vieții de zi cu zi și pentru a le reaminti că lucrurile mărunte din jurul lor le pot face clipa, ziua și viața mai bune.

În același timp, Festivalul Luminii contribuie la atingerea obiectivelor educaționale pe care le avem pentru cercetașii noștri. Fiecare eveniment și activitate pe care le derulăm la cercetași, are ca prim scop dezvoltarea personală a acestora. La Festivalul Luminii sunt implicate toate ramurile de vârstă, de la cei mai mici (lupișori), la cei mai mari (seniori și lideri). În urma festivalului, pe lângă crearea de noi prietenii, cercetașii sunt mai bogați în abilități și competențe de lucru în echipă, de planificare, de management al timpului, de fundraising și comunicare. Toate acestea le vor putea folosi pentru proiectele următoare și le vor putea transfera în multiple alte domenii (de la cel școlar, la cel profesional).

Dacă pentru comunitate Festivalul Luminii este un prilej de relaxare și de bucurie, iar pentru cercetași este o bună ocazie de a se dezvolta, pentru partenerii noștri, festivalul aduce șansa implicării într-un proiect de amploare care ajunge să impacteze zeci de mii de persoane din toate colțurile țării.

Lumina Păcii

Lumina Păcii de la Betleem este un proiect internaţional prin care cercetaşii dau mai departe flacăra unei lumânări ce, iniţial, a fost aprinsă din Grota din Betleem, unde s-a născut Isus Cristos.

Prin Ceremonia Ecumenică de la Viena, acest simbol, preluat de către organizaţiile de cercetaşi, ajunge în cel puțin 20 de ţări anual şi apoi la milioane de oameni.

Prin mesajul acestui simbol promovăm deschiderea şi acceptarea faţă de cei de lângă noi şi pacea ca metodă de reacţie la provocările zilnice; promovăm ecumenismul, facilitând dialogul între creştini prin colaborarea la răspândirea acestui mesaj care ne cheama la PACE.

Lumina Păcii este un bun prilej pentru ca organizaţiile de tineret să lucreze împreună pentru a duce mai departe acest simbol al Păcii în ţară, în fiecare comunitate şi în sufletul fiecăruia dintre cei de lângă noi. 

Mesagerii Păcii

Peste tot în lume, cercetașii desfășoară proiecte sociale. Ei rezolvă conflicte din școli  împiedicând abuzuri, conduc programe educaționale de elită, ajută oamenii cu probleme materiale, creează soluții pentru problemele de mediu, răspund cu promptitudine la crize umanitare generate de război sau dezastre naturale și desfășoară nenumărate alte proiecte de implicare în comunitate. 

Inițiativa Mesagerii Păcii a Cercetășiei Mondiale (Messengers of Peace), lansată de Comitetul Mondial al Cercetașilor în 2011, își propune să inspire milioanele de cercetași care fac lucruri uimitoare în comunitățile lor locale să spună lumii despre asta și, astfel, să inspire alți cercetași să facă și mai mult. 

Inițiativa Mesagerii Păcii este compusă din trei elemente cheie: Fondul de sprijin pentru Mesagerii Păcii, Programul Mesagerii Păcii și Rețeaua Mesagerii Păcii. 

Tot ce trebuie să faci ca să devii un Mesager este să derulezi un proiect care ajută comunitatea ta. Vezi vreo problemă în comunitatea ta? Poți face ceva să o rezolvi? Dacă da, și tu poţi fi un Mesager al Păcii.

Mai multe detalii despre program (orientări, activități, link-uri social media etc.) poţi găsi aici.

RoJAM

Jamboreea, sau marea întâlnire a cercetașilor

Ce este o jamboree?

Jamboreea este chintesenţa mișcării cercetășești concentrată într-un singur eveniment. Este locul în care cercetașii din întreaga ţară, regiune sau lume se întâlnesc ca să sărbătorească valorile și principiile cercetășiei, să se cunoască și să pună în aplicare ce au învăţat la cercetași.

Rojam 2011

Fă următorul pas!

A contribuit la dezvoltarea personală a peste 1000 de tineri din România și străinătate. Programul a avut activități diverse, precum:

  • Glocals – peste 30 de ateliere de dezvoltare durabilă: social, economic și ecologic.
  • Simply Scouting a dezvoltat aptitudinile tinerilor pentru realizarea de noduri, orientare, gravură în lemn cu ajutorul lupei și al razelor solareș de asemenea, au avut loc ateliere de foto-video, muzică, radio, teatru, tiroliană, geocaching, jonglerii și hike în munții Cindrel.
  • Explorarea Sibiului și mărginimii Sibiului prin parcurgerea de trasee cu diverse provocări (treasure – hunt)
  • Proiecte locale în care tinerii s-au implicat în activități care să răspundă la nevoile comunităților din apropierea taberei.
  • Târgul Educației Nonformale – o zi deschisă tuturor organizațiilor de educație nonformală. 
  • Olimpiada – un campionat care a testat aptitudinile fizice, intelectuale și de lucru în echipă.

RoJAM 2.0 17

Schimbă perspectiva

A reunit 1500 de copii și tineri din România și din alte țări și a avut un program educaţional bazat pe integrarea știinţei și a noilor tehnologii în viaţa de zi cu zi, pe identificarea de soluţii pentru dezvoltarea durabilă a comunităţilor locale, precum și pe încurajarea și promovarea diversităţii în societatea românească. Au fost 10 zile pline de activităţi care au ca scop dezvoltarea unor competenţe și abilităţi de viaţă relevante provocărilor pe care societatea de azi le ridică în faţa tinerilor, cu următoarele activități principale:

  • Târgul de Educație Non-Formală
  • Satul Dezvoltării Durabile
  • Promovarea diversității
  • Viitorul începe azi
  • Trasee montane în Piatra Craiului, Postăvaru sau Bucegi
  • Descoperirea Orașului Brașov
  • Ateliere de Auto-Cunoaștere
  • Ateliere de tehnici cercetășești
  • Schimb de bune practici între grupurile locale
  • Aria Credințelor și a Religiilor