BiPiloniada 2009 – spirit cercetasesc si aventura !

Publicat pe de scout.ro

Timp de 3 zile, în perioada 24-26 aprilie 2009, peste 180 de cercetasi   au raspuns la apel la Bipiloniada 2009, în mijlocul naturii primitoare, în cadrul unei camp de primavara care s-a desfasurat la Centrul de Agrement „Cerbul” Bratei din Muntii Bucegi.

Bipiloniada 2009 a reunit cercetasi ai Organizatiei Nationale Cercetasii României cu vârsta cuprinsa între 7 si 50 de ani din orase precum Bucuresti, Iasi, Giurgiu, Tecuci, Gaesti, Miercurea Ciuc, Pucioasa.

BiPiloniada, denumirea sugestiva a evenimentului, promoveaza de 7 ani, numele fondatorului miscarii cercetasesti, Baden Powell, dar si valorile activitatilor scout. Ca si în anii precedenti, campul a fost organizat de catre Centrul local Aventura Gaesti sucursala a Orgazitiei Nationale Cercetasii României, în colaborare cu Centrul Alb din Bucuresti.

 Noutatile acestei editii au fost:  locatia în cadrul montan de exceptie oferit de împrejurimile Centrului de Agrement „Cerbul” Bratei, participarea unei patrule de lideri ( > 18 ani )   reprezentati ai Asociatiei Scoutilor din Republica Moldova, dar si a unei patrule de lupisori (7-11 ani ) membri ai Centrului Local Pucioasa al ONCR, prezenta în camp a unui lider francez membru Scouts et Guide de France.

 Organizarea Bipiloniadei cu ocazia Zilei Mondiale a Pamântului a avut ca  scop sensibilizarea tinerilor în vederea promovarii si adaptarii unui stil de viata sanatos si dinamic dar si motivarea acestora în privinta pastrarii valorilor spirituale care tind sa se piarda în societatea  zilelor noastre. Ca actiune concreta, participantii au strâns mai bine de 40 de saci de gunoi, de pe traseele parcurse;

Participantii si-au pus la încercare rezistenta fizica, spiritul de orientare dar si istetimea în cadrul unor activitati dinamice  care au avut loc în cadrul Parcului de Aventura. Impartiti pe patrule, cercetasii si-au  demonstrat, de asemenea, spiritul de echipa si solidaritatea în timpul hike-urilor pe care le-au efectuat în Cheile Rateiului si Cheile Orzei.

În încercarea de a descoperi tot ceea ce îi înconjoara, cercetasii prezenti la Bipiloniada au participat la un workshop pe teme de astronomie, sustinut SARM (Societatea Astronomica Româna de Meteori) coordonatorul proeictului „100 de Ore de Astronomie”,  cel mai mare eveniment care are loc pe parcursul Anului International al Astronomiei 2009. Planeta Saturn a fost atractia cercetasilor care au observat-o prin intermediul unui telescop, asa cum Galileo a facut-o pentru prima data cu 400 de ani în urma.

Focul de tabara si acordurile de chitara au relaxat atmosfera, astfel încât cercetasii l-au tinut departe pe domnul Urs, care din fericire nu si-a facut aparitia la Bipiloniada. Cine stie, poate vine la editia din 2010 !!!

Au fost alaturi si au sprijinit  derularea evenimentui Bipiloniada 2009: Directia Judeteana pentru Tineret Dâmbovita, Asociatia de Turism Chindia, Centrul Local Pucioasa al ONCR, SARM, OnTime Media, Columna TV, Casa din Casa, Cronica Gaestiului, Incomod, Turist Mania.

                                             Stanciu Sebastian
                                            Coordonator proiect