Ziua Cercetașilor României și a Fondatorului Mișcării Cercetășești

Pe 22 februarie cercetașii din întreaga lume sărbătoresc Ziua Cercetășiei și aniversarea Lordului englez Robert Baden Powell, fondatorul mișcării.

Vă spunem astăzi povestea care a inspirat sute de milioane de copii și adolescenți din întreaga lumea în cei peste 100 de ani de existență, povestea care unește astăzi peste 40 de milioane de cercetași, tineri și adulți, din peste 200 de țări și teritorii, poveste care educa astăzi în România peste 5000 de copii și tineri cercetași.

Este o poveste reală care a dat naștere unei mișcări educaționale internaționale – Mișcarea Mondială Scout.

La 22 februarie 1857 se năștea Robert Baden Powel într-o familie mijlocie engleză, o familie unită, cu reguli de viață precisă, dar cu preocupări educaționale și culturale. Primește educația elementară acasă, petrecându-și mult timp în aer liber, jucându-se în mare parte. La 8 ani scrie spre uimirea celor care credeau că este pasionat doar de joacă o lege pentru când va fi mare – îmi propun ca în viață să fac ca săracii să fie tot atât de bogați și de fericiți ca și noi.

Ulterior, se înscrie la Colegiul Regal Militar. Întrucât ocupă unul din primele locuri la admitere, la doar 19 ani este direct înrolat cu gradul de sublocotent pe un vapor ce se îndrepta către India. Pe parcursul anilor are multiple misiuni dificile. Însă, Baden Powell încearcă să reformeze metodele de pregătire militară, introducând activităţi distractive pentru ridicarea moralului trupelor și diverse metode educative care să eficientizeze misiunile sale de recunoaștere. Cu timpul își dă seama că ceea ce făcea nu avea ca scop pregătirea unui bun militar, ci formarea unui bun cetățean. Avansarea la gradul de general maior marchează finalul strălucitei sale cariere militare, urmând ca Robert Baden Powell să îşi dedice viaţa promovării păcii și toleranţei.

În anul 1907 testează pentru prima dată ceea ce va numi ulterior un camp/ o tabără cercetășească. El organizează pe coasta de sud a Angliei, o tabără pentru 20 de tineri. Totul este un joc animat de Baden Powell, în care în fiecare zi, tinerii împărțiți pe grupuri mici – patrule, trec prin diverse probe, exerciții și concursuri. Toate răsplătite cu insigne de merit. Au misiuni de recunoaștere și pleacă în drumeții unde sunt nevoiți să se descurce singuri în mijlocul naturii. Însă, momentele cele mai frumoase sunt cele petrecute seara la focul de tabără, acolo unde se învață altfel decât la școală, se învață din poveștile spuse cu multă pasiune de Baden Powell. Succesul acestei tabere este transpus în cartea Scouting for Boys, carte ce își propunea să răspândească principiile prin care caracterul unui copil poate fi educat. Succesul ei ea amploare în Marea Britanie și mii de tineri încep să practice principiile invocate în carte. Scouting for Boys devine a patra cea mai vândută carte din lume și temelia pentru ceea ce va însemna pedagogia cercetășească/ pedagogia scout.

Începând cu 1907 și până în zilele noastre, Mișcarea Cercetășească crește de la an la an, atât ca și număr de cercetași cât și ca și calitate a educației. Copii, tineri și cercetași adulți se alătură mișcării din dorința de a se dezvolta personal și de a contribui la crearea unei lumi mai bune în jurul lor.

 

Anul acesta ne dorim să serbăm Ziua de Naștere a Fondatorului Cercetășiei prin două campanii naționale. În această săptămână cercetașii vor duce #eșarfalateatru în mai multe localități din țară, Cluj Napoca, București, Timișoara, Iași, Drobeta Turnu Severin ș.a. din dorința de a promova evenimentele culturale ca un prilej de dezvoltare pentru tinerii de astăzi. Iar în data de 22 februarie, care reprezintă de altfel și Ziua Cercetașilor României, vom prezenta pe pagina noastră de facebook SuperEroi Cercetași, pe toți aceia care într-un fel sau altul au contribuit la suportul și încrederea tinerilor din organizație, care ne-au ajutat pe fiecare dintre noi să privim cercetășia ca un mod de viață.

 

Foto: Tagu – Moonlab