Numaratoarea inversa a inceput! Au mai ramas doar sapte zile pana cand Romania va gazdui la Saliste, langa Sibiu, cel mai mare eveniment de educatie non formala: RoJam 2011.
Dupa 75 de ani, cercetasii romani reiau traditia jamboreelor, in perioada 11 – 21 august.
Mai sunt doar sapte zile pana la deschiderea celui mai mare eveniment cercetasesc din istoria post-belica a Organizatiei Nationale “Cercetasii Romaniei”: RoJam 2011, a cincea Jamboree Nationala. Oricine se poate bucura de aceasta experienta extraordinara, fiindca cercetasii au deschis usa camp-ului lor si pentru prieteni si vizitatori.
Pentru 10 zile, un camp de la Saliste, langa Sibiu, se va transforma intr-o asezare cu peste 1300 de cetateni din toate colturile tarii pentru a gazdui RoJam, Satul Dezvoltării Durabile.
In cercetasie se considera ca termenul “jamboree” a fost initiat de catre Lordul Baden-Powell, insa originea lui ramane necunoscuta, teoriile variind de la Hindi pana la dialectele amerindiene. Unii presupun ca termenul e inrudit cu „corroboree”, un cuvant aborigen pentru o adunare zgomotoasa nocturna. Avand in vedere trecutul african al lui Baden-Powell, o alta teorie sustine ca jamboree deriva din „jambo”, care inseamna „salut” sau „buna” in Swahili.
Lordul Baden-Powell a introdus acest nou cuvant pentru ca „intrunire”, „adunare” sau „miting” nu transmiteau pe de-a-ntregul spiritul noului sau concept. Cu ocazia primei Jamboree Mondiale din Londra din 1920, Baden-Powell a afirmat: „Oamenii dau mai multe intelesuri acestui cuvant insa, de azi inainte, el va avea un sens special si va fi pentru totodeauna asociat cu cea mai mare adunare de tineret organizata vreodata!”.
Obiectivele RoJam 2011 sunt:
• Implicarea a 1000 de copii si tineri in activitati de voluntariat pe perioada respectiva;
• Crearea de oportunitati pentru dobandirea cunostintelor, abilitatilor, atitudinilor si valorilor necesare implicarii active in comunitate pentru sprijinirea dezvoltarii durabile;
• Promovarea metodei scout ca un exemplu de succes pentru implicarea activa in societate si dezvoltare personala;
• Promovarea cercetasiei ca o metoda de educatie non-formala si voluntariat deschisa tuturor tinerilor si copiilor din Romania.
“A fi participant la Jamboreea Naționala este o oportunitate incredibila! Pe parcursul a 10 zile vei cunoaste oameni din toate colturile tarii si chiar ale lumii, vei participa la aventuri extraordinare si vei fi provocat sa te gandesti la solutii de dezvoltare durabila” transmite Bianca Nesiu-Bedreag, Presedinte ONCR, oricarui cercetas, dar si oricui este interesat de acest eveniment extraordinar.
Cine poate participa la RoJam?
RoJAM este un eveniment al ONCR dedicat membrilor organizatiei. La Jamboree vor participa 1000 de copii si tineri cu varste cuprinse intre 7 si 18 de ani.
Daca doriti sa traiti experienta RoJAM sau sunteti curiosi sa aflati ce se intampla intr-o Jamboree, dar nu sunteti membru al organizatiei, puteti participa ca vizitator de o zi.
Parintii, rudele sau prietenii participantilor sau a membrilor din Staff pot participa la RoJAM in calitate de vizitatori de o zi. Ca vizitator poate participa, timp de o zi, orice persoana. Legitimatia de Vizitator se va elibera cu numele persoanei respective si va fi valabila doar pentru acea zi. Fiecare persoana are dreptul la un singur bilet de vizitator.
Vrei sa vizitezi Satul Dezvoltării Durabile? Esti curios ce se intampla la o Jamboree? Sau doar vrei sa vizitezi pe cineva? Participa la RoJAM ca vizitator de o zi! Detalii in sectiunea “Vizitatori” a site-ului dedicat acestui eveniment, www.rojam.ro