Viata de voluntar la tara

Publicat pe de scout.ro

28 de tineri descopera frumusetea voluntariatului in decursul a doua saptamani pline de aventura

 

Daca pana acum ajutarea unei batrane sa treaca strada si coborarea pisicii din pom defineau conceptul de voluntar in mintea unora, luna august marcheaza o schimbare majora de viziune pentru 28 de tineri. Acestia vor lua parte la desfasurarea proiectului “Viata de voluntar la tara”, realizat de „Organizatia Nationala Cercetasii Romaniei, Centrul Local Oradea” si finantat de Comisia Europeana prin programul “Tineret în actiune”. In decursul a 14 zile, tineri din intreaga tara vor experimenta si trai conceptul de voluntar, încercand sa-si faca o idee cat mai completa in aceasta privinta in cadrul proiectului care se va desfasura în Saliste, judetul Sibiu.

Intreg colectivul de 28 de participanti, jumatate din ei provenind din zona rurala și jumatate din mediul urban, vor interactiona in scopul de a identifica si patrunde in tainele voluntariatului. Astfel, acestia vor avea parte de activitati diverse, cum ar fi jocuri de cunoastere, invatarea de meserii de la meatesugarii satului, vizitarea de obiective turistice, reamenajarea unui spatiu de joaca, crearea unui traseu turistic si reconstituirea vietii dintr-un sat dacic, impreuna cu alti tineri din localitatile invecinate. Tinerii vor trebui, de asemenea, sa-si promoveze proiectul, prin crearea unui stand cu informatii legate de acesta, impărtind pliante satenilor si vorbindu-le acestora despre ce inseamna sa traiesti „o viata de voluntar”.

Proiectul doreste sa ofere sansa unor tineri, 8 dintre ei cu posibilitati reduse, de a experimenta o activitate noua, pozitiva, in cadrul careia sa poata contribui la dezvoltarea lor personala prin diferite activitati non-formale, si sa constientizeze nevoia de dezvoltare, atat pe plan personal cat si al societatii din care fac parte prin implicare activa in proiecte de voluntariat. Datorita rutinei zilnice oamenii nu-si mai fac timp de actiuni voluntare, de implementarea unor proiecte, a unor idei prin mijloace proprii. Acest proiect isi propune sa dezvolte si sa insufletească ideea de voluntar ca promotor al dezvoltarii si progresului in mediul rural.

Cercetasia este o miscare educativa a copiilor si tinerilor, bazata pe voluntariat, cu caracter apolitic, deschisa tuturor, indiferent de nationalitate, rasa, sex, credinta sau conditie sociala, in concordanta cu metoda Scout. Cercetasia contribuie la dezvoltarea tinerilor, in vederea implinirii lor fizice, intelectuale, sociale, spirituale, pentru a deveni cetateni responsabili ai comunitatii locale, nationale si internationale.

Organizatia Nationala “Cercetasii Romaniei” (ONCR – www.next.scout.ro) este cea mai mare organizatie educativa de tineret din Romania, cu circa 2500 de membri în peste 53 de centre locale raspandite in toată tara. Organizatia nationala este, de asemenea, integrata in cercetasia mondiala, prin apartenenta ei ca membra cu drepturi depline a Organizatiei Mondiale a Miscarii Scout (WOSM – www.scout.org), fiind singura organizatie de cercetasi recunoscuta ca atare din Romania.