În perioada 18-25 august, Organizaţia Naţională “Cercetaşii României” prin Centrul Cercetăşesc Nocrich – H.C. Habermann implementează proiectul “Discovering the culture and crafts in Hartibaciu Valley”, un schimb de tineri finanțat de Uniunea Europeană prin programul Erasmus+, care implică participarea activă a peste 40 de tineri cu vârste curpinse între 15 şi 22 de ani din patru ţări diferite: România, Serbia, Macedonia şi Islanda.
Programul evenimentului este bazat pe redescoperirea zonei multiculturale a Văii Hârtibaciului din judeţul Sibiu, în special tradiţiile săseşti şi istoria locală, prin meşteşuguri tradiţionale, gătit, muzică, dansuri tradiţionale săseşti, seri de film, explorări în satele din jurul Nocrich, programe de seară la foc de tabără şi multe altele. Toate aceste activităţi de educaţie non-formală se vor desfăşura într-un cadru simbolic inspirat de legenda Fluieraşului Fermecat din Hamelin, personaj mistic despre care se spune că a răpit copiii oraşului german şi i-a adus în Transilvania.
Proiectul este dezvoltat în colaborare cu un număr de meşteşugari din zonă pricepuţi în arta lor particulară: olărit, pielărit, fierărie, împletit de nuiele. Scopul proiectului este să prezinte tinerei generaţii tradiţiile într-o manieră non-formală. Credem că interesul tinerilor faţă de tradiţii este important şi trebuie încurajat, în special prin contactul direct cu acestea, pentru a-i sensibiliza faţă de ele şi a le creşte conștientizarea faţă de importanţa de a le păstra vii în cadrul comunităţii din care fac parte. În urma acestui proiect care îi va expune la diversele tradiţii şi cultura multifaţetată a Transilvaniei, prezicem o creştere a interesului faţă de tradiţiile proprii ale zonei de unde provin participanţii şi o dorinţă mai mare de a le promova.
Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană prin programul Erasmus+, iar sponsorii proiectului sunt: Fundația Saşilor Transilvăneni, Mercedes-Benz România, Kaufland România, Intel Education, Innobyte şi Sobis Group.
Pentru detalii, vă rugăm să aveţi amabilitatea de a ne contacta la adresa de email: nocrich@next.scout.ro, telefon: +40 72 144 0710; persoană de contact Andreea Anghelea, coordonator proiect “Discovering the culture and crafts in Hartibaciu Valley”.
Gata Oricând!
Echipa Centrului Cercetăşesc Nocrich – H.C. Habermann
Organizaţia Naţională “Cercetaşii României” (ONCR)
Centrul Cercetăşesc Nocrich – H.C. Habermann este singurul centru cercetășesc din România şi a fost deschis în anul 2010 cu suportul domnului Hans Christian Haberman, fiind un loc de întâlnire pentru cercetaşii români şi străini. În fiecare an găzduim în jur de 600 de copii si tineri din Romania si diverse ţări precum Franţa, Belgia, Austria, Germania, Norvegia şi Suedia. Activitatea centrului este desfăşurată de către voluntari care vin din ţări variate şi cu experienţă diversă. Sediul centrului este localizat într-o clădire construită în 1796 ce a servit drept casă parohială până în urmă cu 20 de ani. Organizaţia Naţională ”Cercetaşii României” a demarat acest proiect în 2010 pentru a dezvolta activităţi de educaţie non-formală şi de atunci un număr considerabil de grupuri şi cercetaşi individuali din toată Europa au venit la Nocrich şi au facut muncă voluntară ce a inclus restaurarea casei şi implicarea în comunitatea locală dezvoltând o serie de activităţi pentru copii din comunitate.