Peste 100 de cercetaşi din toate colţurile ţării au explorat frumuseţile Parcului Natural Grădiştea Muncelului Cioclovina în cadrul Campului Castra Exploratorum, de-a lungul a două serii în perioada 2-20 august 2014. Campul a fost implementat de Organizația Națională “Cercetașii României” prin Centrul Local Hunedoara în cadrul Festivalului de Campuri Cercetășești 2014. Campul Castra Exploratorum este o inițiativă care se bucură de sprijinul Organizației Mondiale a Mișcării Scout, prin proiectul “Mesagerii Păcii”.
Proiectul și-a propus ca pe parcursul a 10 zile de camp, prin activități culturale și educative participanții să descopere potențialul de dezvoltare durabilă a Cioclovinei, ca odată întorși acasă aceștia să înțeleagă și să aprecieze potențialul zonelor din care provin.
Prin programul educațional pregătit, cercetaşii s-au întors în timp pe urmele strămoşilor daci şi romani. Au marcat zidul dacic de apărare a cetăţilor din Munţii Orăştiei, l-au pus în valoare cu ajutorul indicatoarelor, au vizitat cetatea de la Piatra Roşie cu ajutorul mijloacelor moderne de orientare şi au acceptat provocarea de a descoperi capitala Sarmisegetusa Regia într-o drumeție de 2 zile. Transpuși în misterul și farmecul locului, cercetașii au descoperit tradiţiile, obiceiurile şi poveştile locuitorilor Cioclovinei şi s-au implicat în activităţile lor de zi cu zi, amenajând până la sfârşitul taberei cercetăşeşti un mic muzeu etnografic.
Aventura nu a lipsit din Campul Castra Exploratorum. Aceasta s-a împletit frumos cu arta în cadrul atelierului de fotografie din Peştera Cioclovina cu Apă, una din cele mai frumoase peşteri din arealul parcului natural. Nelipsit a fost și atelierul de căţărare unde cercetaşii au avut posibilitatea de a-și pune la încercare curajul și de a-și înfrânge teama de înălţime.
Din sfera meşteşugurilor, participanţii au modelat și decorat vase de lut prin tehnici similare cu cele folosite de daci și romani. De mare popularitate s-a bucurat și ineditul atelier de apicultură în cadrul căruia cercetașii au dat dovadă de mare măiestrie în tainele albinăritului, extrăgând singuri mierea din stup. Participanții au descoperit și efectele curative ale plantelor medicinale folosite de localnicii Cioclovinei, colectând în bucheţele flori aromatice pentru ceaiurile calde din campurile de iarnă.
Toate obiectele confecţionate în cadrul atelierelor (vasele din lut, mierea extrasă, plantele medicinale, răvaşele, etc.) au fost vândute la târgul de sfârșit de camp unde kosonii (moneda oficială a campului) agonisiţi de-a lungul taberei şi-au dovedit utilitatea.
Atmosfera de la Cioclovina fost una plină de râsete şi acorduri de chitară, iar prieteniile legate la Castra Exploratorum vor dăinui în timp la fel ca cetăţile dacice.
Alături de cercetași, în cadrul Festivalului de Campuri cercetășești 2014 se află parteneri solidari ca Mercedes-Benz, Kaufland România, Innobyte, și Intel România, care sprijină educația pentru viață alăturându-se inițiativelor educaționale de tip cercetășesc.
Pentru mai multe informații vizitați: www.cioclovina.org.