În acest an, Organizația Națională “Cercetașii României” (ONCR) a reușit să adune împreună în cadrul campurilor cercetășești peste 1000 de cercetași de toate vârstele, copii curioși, tineri energici și adulți responsabili din întreaga țară, ce vor experimenta frumoasa poveste a cercetășiei.
Ofertă educațională a Festivalului de Campuri Cercetășești 2015 este gândită în baza Metodei Scout, cu activități eficient structurate, concepute astfel încât să răspundă nevoilor fiecărui ciclu de formare, axându-se pe dezvoltare intelectuală, fizică, a caracterului, afectivă, socială și spirituală a copilului și tânărului. În același timp, fiecare activitate are ca scop dezvoltarea spiritului de echipă și a coeziunii de grup și încurajează autonomia copiilor și tinerilor prin metode participative.
Cu aceeași încredere în educația non-formală în spirit cercetășeșsc, Innobyte și Kaufland România sprijină activitățile copiilor și tinerilor din această vară, investind în dezvoltarea armonioasă a liderilor și în construirea unei societăți durabile.
Pentru al VI-lea an consecutiv, Mercedes-Benz România asigură mașinile necesare transportului copiilor și tinerilor în cele mai confortabile condiții în campurile de vară, precum și suportul logistic al organizatorilor.
Magiunul de Topoloveni îndulcește diminețile cercetașilor menținând un nivel energetic sănătos, în timp ce Romfilatelia alină dorul de casă al copiilor și asigură transportul scrisorilor pline de emoții către cei dragi.
Startul celor mai captivante activități de învățare a fost dat de cei peste 130 de copii cu vârste cuprinse între 11-14 ani, în cadrul Campului Național de Temerari – “Un cuib de daci”. Timp de o săptămână (6-12 iulie), participanții au avut posibilitatea să cunoască tradiţii culturale străvechi din zona Parcului Grădiştea Muncelului: olărit, albinărit, morărit, pomicultură și să descopere potenţialul natural al munţilor Şureanu.
Campul „Faber Scout 2015” (perioada 10-19 iulie) din localitatea Seini, județul Maramureș a reunit în curtea interioară a ruinelor cetăţii din localitate, peste 50 de tineri cu vârste cuprinse între 14 și 18 ani, pentru a le oferi un program complex, incluzând activități sociale, cultural-istorice și jocuri medievale.
În perioada 16-23 iulie, aprox. 75 de tineri cercetași cu vârste cuprinse între 15 și 18 ani (exploratori) trăiesc o adevărată experiență internațională într-un mediu intercultural unic în cadrul proiectului YOU’RE UP, în Strasbourg, Franța. Tinerii vor învăța cum să utilizeze echilibrat resursele, să promoveze diversitatea culturală și conceptul de cetățenie activă.
Vara cercetășească continuă cu ediția a-VII-a Campului Național de Lupișori (copii cu vârstă cuprinsă între 7 și 10 ani), a doua ediţie a proiectului internațional “C.A.M.P. de Nocrich – Romanian Villages speak nonformal”, cea de-a treia ediție a Campului “Sterie Stinghe”, Campul “Pierdut în Pădure” – ediția a IV-a și cu experiența de neuitat a Contingentului român la Jamboreea Mondială din Japonia – ediția a XXIII-a, în Kirara-hama, localitatea Yamaguchi, Japonia.
Cortul, sacul de dormit și bocancii de munte sunt prieteni de nădejde, fără de care cercetașul nu ar porni la drum. La fel, drumul cercetășiei românești ar fi infinit mai anevoios fără sprijinul și dedicația partenerilor de suflet ai organizației. Gata Oricând, ne continuăm povestea lui 2015 …