Cea mai veche organizație a copiilor și tinerilor din toată lumea, Organizația Mondială a Mișcării Cercetășești (World Organization of the Scout Movement), celebrează pe 22 februarie Ziua Mondială a Cercetășiei și totodată îl aniversează pe lordul englez Robert Baden Powell, fondatorul mișcării.
40 de milioane de copii și tineri de pe glob, îndrumați de voluntari adulți, sunt formați printr-una dintre cele mai răspândite metode educaționale non-formale, metodă care oferă o dezvoltare echilibrată, cu conștiință față de valori personale și cu asumare de responsabilitate față de comunitate. Uitându-ne în urmă, printre foști cercetași întâlnim regi, președinți, premieri, campioni în sport, astronauți, muzicieni, cercetători și artiști. A patra cea mai vândută carte din lume, “Manualul cercetașului”, publicată de Robert Baden Powell oferă ghidajul pedagogic pentru cercetășia practicată astăzi în peste 200 de țări și teritorii.
Organizația Națională „Cercetașii României”, membru fondator al Mișcării Mondiale Cercetășești, are credința că numai investind cu responsabilitate în educația copiilor și tinerilor se poate produce schimbarea pe care o așteptăm cu toții. În România sunt peste 3500 de cercetași, organizați în 79 de filiale aflate în 31 de județe, ce derulează săptămânal activități în comunitate, sub îndrumarea atentă a 800 de voluntari adulți.
Continuitatea mișcării cercetășești în lume este dată de metoda pedagogică cercetășească, veche de peste 100 de ani, dar unică și autentică printr-o adaptare continuă la nevoile actuale ale comunității. Adaptată pentru vârste cuprinse între 7 și 18 ani, ea antrenează dorința de a ști și de a progresa personal și oferă suportul cunoașterii prin: crearea unui cadru prielnic (acțiunile sunt dezvoltate într-un cadru imaginar, prin crearea unei povești și prin valorificarea spațiilor naturale), învățarea prin acțiune în grupuri mici (spre deosebire de sistemul teoretic, copilul/ tânărul descoperă singur informațiile noi, își dezvoltă abilități prin activitatea directă în cadrul propriului grup), oferirea ghidajului educațional prin suportul oferit de voluntarii adulți. Alături de actul educativ derulat săptămânal, cercetășia dezvoltă în timp un mod de viață, o promisiune tradusă prin datoria și respectul față de sine, față de aproape și față de valorile spirituale ale fiecăruia.
Cu ocazia celebrării zilei de 22 februarie, suntem recunoscători celor ce s-au alăturat mișcării cercetășești, Prietenilor Cercetășiei și celor care trăiesc principiile cercetășești în viața de zi cu zi. Cercetășia este un mod de viață și ultimele evenimente încărcate din societate ne încurajează să vă invităm să trăiți și să practicați în fiecare zi, și deopotrivă astăzi, îndemnul fondatorului mișcării cercetășești:
“Cred că Dumnezeu ne-a adus pe această lume pentru a fi fericiţi şi a ne bucura de viaţă. Fiţi mulţumiţi de ceea ce aveţi şi folosiţi totul în cel mai bun mod cu putinţă. Priviţi partea luminoasă a lucrurilor mai curând decât cea întunecată. Dar adevărata cale către a atinge fericirea este să o răspândiţi în jurul vostru. Încercaţi să lăsaţi această lume un pic mai bună decât aţi găsit-o şi, când vă va veni timpul, veţi muri împăcaţi gândindu-vă că, în fiecare ocazie, nu aţi pierdut timpul, ci aţi făcut tot ce v-a stat în putinţă. Fiţi astfel “GATA ORICÂND” să trăiţi şi să muriţi fericiţi, fiind mereu loiali Promisiunii Cercetăşiei chiar şi atunci când nu veţi mai fi copii … şi Dumnezeu să vă ajute”. (Robert Baden Powell)