De mai bine de 110 ani, în fiecare zi, milioane de copii și tineri din întreaga lume lasă în urma lor un loc mai bun pentru toți, prin fapte bune, oricât de neînsemnate ar părea ele. Sunt motivați de un singur lucru: promisiunea de cercetaș și angajamentul față de valorile cercetășești. Astăzi îi celebrăm pe cei ce s-au alăturat mișcării cercetășești, Prietenii Cercetășiei și pe cei care trăiesc principiile cercetășești în viața de zi cu zi. Tot astăzi celebrăm Ziua Fondatorului, marcând ziua în care s-au născut, atât Lordul Baden-Powell, cât și soția sa, Olave Baden-Powell, cei care au creat Mișcarea de Cercetași și cea de Ghide.
O zi memorabilă
În urmă cu 160 de ani, pe 22 Februarie 1857, pe Strada Stanhope la numărul 6 din cartierul londonez Paddington s-a întâmplat un lucru pe cât de natural, pe atât de uimitor, așa cum se va dovedi ulterior. În acea zi s-a născut un anume Robert Stephenson Smyth Baden-Powell, care pe parcursul vieții sale a schimbat fundamental modul în care copii și tineri din întreaga lume sunt educați și pregătiți pentru viață, inspirând generații întregi să contribuie la crearea unei lumi mai bune. În anul 1907, îmbinând experiența din armată cu pasiunea sa pentru natură, organizează prima tabără de cercetași, pe Insula Brownsee, pentru 20 de tineri. Timp de 10 zile a creat un cadru prielnic de învățare, implicându-i într-un cadru imaginar prin valorificarea spațiului natural. Încurajând învățarea prin acțiune, în grupuri mici, el a oferit ghidajul educațional inspirându-i prin povești cu tâlc, în jurul focului de tabără. Un an mai târziu publică cartea „Cercetășia”, vândută în peste 150 de milioane de exemplare, promovând o metodă educațională nonformală unică, metodă care oferă o dezvoltare echilibrată, cu conștiință față de valori personale și cu asumare de responsabilitate față de comunitate.
Celebrăm valorile
Săptămâna aceasta, cercetașii și voluntarii din întreaga țară se întâlnesc, ca de fiecare dată, pentru activitățile educative periodice, dar și pentru a-i celebra pe fondatorii mișcării. E un moment în care reflectăm asupra impactului pe care Cercetășia îl are în viețile noastre, ale altor milioane de cercetași și voluntari din întreaga lume și în comunitățile în care suntem prezenți. E totodată o ocazie în care reafirmăm practicarea sistemului de valori pe care fiecare cercetaș și-l asumă prin Promisiune, sistem de valori care, deși vechi de mai bine de o sută de ani este la fel de actual și necesar azi, ca și atunci. Pe lângă prietenie, respect, toleranță, muncă în echipă și spiritul de lider pe care îl iînsuflăm în fiecare din tinerii cu care lucrăm, a face o faptă bună în fiecare zi și a-i ajuta pe cei din jurul nostru, au fost și rămân centrale atât în programele și activitățile cercetășești, cât și în viața noastră de zi cu zi.
Privim spre viitor
Ultimul an a adus cu el schimbări majore la nivel global cu un impact important asupra vieților noastre. Evenimentele recente ne dau sentimentul că se adâncește tot mai tare diviziunea și intoleranța în societăți din întreaga lume. Credem că acestea nu reflectă speranțele, aspirațiile și așteptările tinerei generații de la lumea în care trăiesc. În același timp suntem convinși că valorile și metoda de educație cercetășească poate juca un rol important în a diminua diferențele și a aduce aproape tinerii din întreaga lume și a le oferi abilitățile, experiența și valorile de care au nevoie pentru a-și face vocea auzită și pentru a crea lumea pe care și-o doresc, o lume mai tolerantă, mai puțin divizată, în care, indiferent de unde provin, au aceleași oportunități egale de educație, sănătate și de a le fi respectate drepturile.
În timp ce celebrăm această zi alături de prieteni, indiferent de unde se află ei, fiind mândri de ce am realizat în ultimul an, privim cu atenție și determinare spre viitor, pentru a-i pregăti și inspira pe tinerii din jurul nostru și ne respectăm angajamentul de a Crea o lume mai bună. De aceea, astăzi îi provocăm pe toți cercetașii să facă o faptă bună în plus și ne a aduce mai aproape de a ne îndeplini misiunea.