Meșteșugul olăritului a început în Valea Hârtibaciului o dată ca niciodată, iar tainele și secretele lui au fost uitate de majoritatea oamenilor din acea zonă pentru mai bine de 100 de ani, până când, în 2014, mai mulți Feți-Frumoși și Ilene Cosânzene de la Centrul Cercetășesc Nocrich – H.C. Habermann, s-au hotărât să pună peste argilă apă vie și să scoată forme pline de viață.
Povestea
Ca în orice basm, drumul nu le-a fost ușor, fiind presărat cu foarte multe obstacole peste care au trecut mai mult sau mai ușor. Roata olarului le-a dat de furcă, precum un cal nărăvaș, până când au aflat ei că trebuie să-i dea jăratec înainte să încerce să-l îmblânzească.
Ajutorul nu a întârziat să apară, dar nu de la Sfânta Vineri sau de la Împăratul Verde, ci de la meșteri pricepuți, care au păzit cu atenție secretele din moși-strămoși, împărtășindu-le doar celor mai vrednici dintre flăcăi și fete. Așa i-au cunoscut eroii noștri pe meșterul olar Csaba Balint, care nu i-a învățat doar să îmblânzească roata și să modeleze lutul, el a reușit să-i și încânte seara lângă foc cu acorduri de chitară ce spălau oboseala adunată de-a lungul zilei. Artista vizuală Ramona Stanca i-a învățat să vrăjească pensula și să picteze cu măiestrie pe vasele proaspăt create, oferindu-le un stop de originalitate.
Educație prin olărit
Să nu-i uităm nici pe cei mai mici (nu, nu piticii cu Albă ca Zăpada) care au trecut pe la Nocrich, unde au învățat că din mâinile lor pot să iasă obiecte frumoase și pline de entuziasmul caracteristic vârstei lor: cercetașii, la ei mă refer, fie ei lupișori sau seniori. De-a lungul timpului au trecut sute de cercetași pe la Nocrich, mulți dintre ei au rămas acolo mai mult decât au plănuit inițial, devenind sufletul atelierului de olărit.
Atelierul este deschis tuturor celor care vor să cunoască mai multe despre tainele acestei meserii care a început să fie uitată, dar care poate crea cele mai frumoase forme, folosind doar lut, apă, răbdare, atenție și puțină pasiune, care să le lege pe toate și să le facă rezistente, până când soarele și focul le vor transforma în forme pietrificate. Bucuria care se citește pe chipurile copiilor și tinerilor care participă la activități atunci când se deschide ușa cuptorului și își pot vedea creațiile, este cea mai bună recompensă pentru eforturile tuturor celor care s-au implicat în proiect.
Aceasta este povestea Ceramicii de Nocrich, născută din pasiunea unor oameni care nu au vrut să lase tradițiile să moară și care a crescut încet, încet, cu ajutorul voluntarilor și a cercetașilor. Atelierul se apropie de idealul de a deveni autosustenabil, reușind să ofere activități educaționale pentru copii și tineri.
Mai multe detalii
Pe site-ul lor, http://ceramicanocrich.ro, puteți găsi întreaga poveste, le puteți admira munca și chiar achiziționa o parte din produsele prezentate acolo, pentru a aduce în casele voastre magia tradițiilor din Valea Hârtibaciului.