Ați auzit vreodată de “sărăcie extremă”? Mai precis, se găsesc în sărăcie extremă toți acei oameni care trăiesc cu mai puțin de 1,25 dolari pe zi. La un calcul scurt, asta înseamnă aproximativ 38 de dolari pe lună. 150 lei pe lună.
Sărăcia extremă a fost unul dintre conceptele pe care le-am discutat la Forumul de Dezvoltare Durabilă, care s-a desfășurat la București, între 10 – 12 noiembrie. La Forum au participat peste 120 lideri, seniori, exploratori și voluntari (lucrători de tineret și tineri) interesați de educația pentru dezvoltare durabilă. Dar ce înseamnă, mai exact, acest concept: “o dezvoltare care permite generaţiei actuale să îşi satisfacă nevoile sale, fără a compromite capacitatea generaţiilor viitoare să îşi satisfacă propriile lor nevoi ” (1987, “Raportul Brundtland”).
Vineri, în prima zi a Forumului, am alocat timp și energie pentru subiectele propuse de către participanți: strategia de comunicare a unui centru local (filiale/ sucursale ONCR), strângere de fonduri, obținerea unui sediu. Ne-am amintit că Metoda Scout reprezintă modalitatea prin care ne atingem scopul; și că recent s-a mai adăugat al 8-lea element la această metodă: implicarea în comunitate.
În același timp, exploratorii și seniorii (tineri cu vârsta cuprinsă între 15 și 24 de ani) care au participat la concursul național de proiecte, s-au întâlnit pentru a avea o evaluare a muncii lor de până acum, pentru a prezenta celorlalți proiectele lor și pentru a se implica în dezvoltarea durabilă a organizației noastre.
Sâmbătă am aflat mai multe despre SDG-urile (Sustainable Development Goals, adică Obiectivele de Dezvoltare Durabilă) promovate de Națiunile Unite, la care cercetașii și-au asumat o implicare activă la nivel global. Pe lângă asta, am discutat despre economia socială, permacultură și aplicabilitatea ei în cercetășie, recrutarea și motivarea adulților și diversitate.
Duminică am încheiat Forumul calculându-ne amprenta ecologică, provocându-ne la o introspecție despre impactul pe care stilul nostru de viață îl are asupra planetei și încercând să găsim soluții pentru ca pașii pe care îi lăsăm pe Pământ să fie mai ușori. Am discutat și despre World Scout Environment Programme – o curriculă de activități de mediu pe care ne dorim să o implementăm în lucrul nostru cu copiii și tinerii. Au existat și câteva ateliere în paralel: viața unui centru local (filială/ sucursală ONCR), ghidul unui eveniment cercetășesc responsabil și implicarea tinerilor în luarea deciziilor.
Forumul de Dezvoltare Durabilă a fost organizat în cadrul proiectului ”Lideri Implicați în Dezvoltare Locală”, implementat împreună cu Lidl pentru un viitor mai bun.
Chiar așa: cum s-a modificat, în ultimii 20 de ani, numărul de oameni care trăiesc în sărăcie extremă? Ce credeți: s-a dublat? A rămas aproape la fel? Sau s-a înjumătățit?