Însemnul de merit marchează nevoia urgentă de acțiune pentru protejarea biodiversității
București, 25 iulie 2019 – Organizația Mondială a Mișcării Scout (WOSM) lansează, în parteneriat cu WWF, un nou Panda Badge astăzi, la cea de-a 24 Jamboree Mondială a Cercetașilor (World Scout Jamboree, în SUA). Însemnul de merit simbolizează în pedagogia cercetășească dobândirea anumitor competențe în rândul copiilor și tinerilor. Activitățile de obținere a însemnului Panda contribuie la atingerea mai multor Obiective de Dezvoltare Durabilă (SDG): 2 (Foamete Zero), 11 (Orașe și Comunități Durabile), 12 (Consum și Producție Responsabile), 14 (Viața Acvatică) și 15 (Viața Terestră) .
Lansarea noului Panda Badge vine într-un moment în care natura este în criză. Impactul din ce în ce mai nociv al schimbărilor climatice, pierderea biodiversității, degradarea solului și deficitului de apă grăbesc prăbușirea ecosistemelor planetei.
Noul însemn de merit, anterior denumit World Scout Conservation Badge, va inspira mai mult de 50 de milioane de cercetași și tineri din 224 de țări și teritorii din întreaga lume pentru a crea schimbări pozitive în comunitățile lor și pentru a aborda cele mai presante provocări de mediu din lume, inclusiv consumul de combustibil fosil și despăduririle.
Panda Badge face parte din programul de mediu revizuit al WOSM, Earth Tribe Alliance, care mobilizează tinerii prin educație pentru dezvoltarea durabilă. Însemnul Panda adresează în mod specific consumul responsabil, ajutând tinerii să înțeleagă mai bine impactul obiceiurilor consumatorilor asupra mediului și cum să facă alegeri mai sustenabile. Cercetașii pot câștiga însemnul prin completarea a trei niveluri de activități educaționale adecvate vârstei și realizând proiecte de mediu.
„Activitatea cercetășească a fost întotdeauna foarte strâns legată de
natură, iar parteneriatul cu cea mai mare organizație independentă de
conservare din lume, WWF, ne permite să întărim această legătură”, a
declarat Ahmad Alhendawi, Secretar General, Organizația Mondială a Mișcării
Scout. „Prin noul
Panda Badge și programul nostru de mediu îmbunătățit putem permite mai multor
tineri să ia măsuri pentru conservarea naturii și protejarea planetei noastre,
inspirând în același timp și alți tineri să facă alegeri mai durabile din punct
de vedere ecologic”.
Parteneriatul Mondial între WWF și WOSM a fost traspus la nivel național între cele două organizații încă de anul trecut prin semnarea unui Acord de Parteneriat în cadrul Forumului European de Metode Educative ce a avut loc la București în luna mai 2018. Până în prezent, cele două organizații și-au unit forțele pentru protejarea naturii, marcând împreună Ora Pământului. De asemenea, cele două organizații au dezvoltat și livrat sesiuni de formare pe tema Educației pentru Dezvoltare Durabilă considerând că investiția în educația tinerilor este una dintre măsurile necesare pentru a adaptarea modului de viață la schimbările ce au loc în jurul nostru și a asigura resurse naturale și pentru generațiile viitoare.
WOSM și WWF susțin, de asemenea, obiectivul Aichi 1 al Convenției privind Diversitatea Biologică a Organizației Națiunilor Unite. Acesta își propune ca oamenii să fie conștienți de valorile biodiversității și de pașii pe care îi pot lua conservarea și utilizarea durabilă.
Notes to Editors:
Images – https://hive.panda.org/Share/67stsoi8e6w6vwfs0mh1u0577if2sb76
Video – https://www.youtube.com/watch?v=yXcLYEi2lzY&feature=youtu.be
Pentru mai multe informații contactați:
Adriana Trocea, Brand Manager WWF România, atrocea@wwf.ro, 0728278737
Mihalela Gîrleanu, Director Executiv Cercetașii României, mihaela.girleanu@next.scout.ro, 0736 341 822
Despre WWF (World Wide Fund for Nature)
Înfiinţată în anul 1961, WWF este una dintre cele mai importante organizaţii internaţionale care derulează proiecte pentru conservarea naturii, în peste 100 de ţări. Misiunea WWF la nivel global este să oprească degradarea mediului înconjurător şi să construiască un viitor în care oamenii trăiesc în armonie cu natura. Mai multe detalii la: www.wwf.ro
Despre Cercetașii României și World Organization of the Scout Movement
Organizaţia Naţională „Cercetaşii României” (www.next.scout.ro) este cea mai veche mișcare educațională de tineret din România, cu aproximativ 5000 de membri activi în peste 90 de comunități locale. Cercetășia este un model educațional, de formare continuă, având ca scop dezvoltarea de indivizi responsabili și implicați în comunitățile din care fac parte. Organizaţia Națională „Cercetașii României” este membră cu drepturi depline a Organizaţiei Mondiale a Mişcării Scout (www.scout.org) ce numără în prezent peste 50 de milioane membri activi în 224 de ţări şi teritorii, fiind cea mai mare mișcare de tineret din lume.