45000 de tineri au trăit împreună cea mai valoroasă experiență educațională 

40 de cercetași români și-au reprezentat țara în cadrul celei mai mari adunări de cercetași din lume între 22 iulie – 2 august în West Virginia, Statele Unite ale Americii. Jamboreea Mondială a reunit peste 45 000 de tineri din peste 150 de țări și a fost o experiență unică pentru participanții acesteia.

24° Jamboree Mundial Escoteiro, Summit Bechtel Reserve, West Virginia, Estados Unidos. // Gabriel Rodrigues, Escoteiros do Brasil

De-a lungul a două săptămâni, participanții au explorat o zonă de peste 4 000 de hectare participând la ateliere care i-au ajutat să aprofundeze sau să își însușească noi cunoștințe, abilități și aptitudini, pe care le vor putea pune în aplicare în viața de zi cu zi, au cunoscut cercetași din întreagă lume și au fost provocați să găsească soluții la problemele globale, toate în spiritul aventuros al cercetașilor. Escalada, mountain bike, rafting, scuba diving, tir cu arcul, acestea sunt doar câteva din activitățile fizice de care participanții au avut parte sub supravegherea atentă a liderilor adulți și a instructorilor. La toate acestea s-au adăugat ateliere de dezvoltare durabilă, de comunicare interreligioasa și oportunitatea de a interacționa cu diversitatea de cultură și tradiții prezenta pe teritoriul locului de campare.

Opening Ceremony WorldScoutJamboree 2019 Opening Ceremony of World Scout Jamboree 2019

Forță care dirijează întreagă Jamboree este data de cei 9 000 de voluntari adulți din întreagă lume care au decis să se alăture mișcării cercetășești, oferind din timpul și energia lor pentru a livra toate activitățile din cadrul evenimentului. Unii dintre ei se ocupă cu planificarea și derularea activităților, alții sunt instructori, picoli, doctori sau consultanți IT, fiecare ocupând un post care ajută la bunul mers al lucrurilor. Lui Mihai Moreanu din București i-a fost alocat postul de Duty Officer Program Headquarter.

“M-am înscris în echipă de organizare de la Jamboree din dorință de a contribui la crearea unei lumi mai bune, prin intermediul valorilor pe care cercetășia le promovează în societate.

Am vrut să văd ce se întâmplă în spatele atelierelor, am simțit nevoia să ofer ceea ce mi s-a oferit și aici lista este lungă. Cert este că după toată experiență această, după toate orele de muncă, trezitul de dimineață, la finalul acestui eveniment plec acasă încărcat sufletește știind că am făcut ce mi-am dorit, știind că am putut să ajut. Ceea ce mi-am propus de la început a fost să mă implic cât pot de mult în organizarea evenimentului, în special în partea de programe, unde am lucrat timp de 20 zile că Duty Officer Program HQ, adică practic ca principala legătură între subcampuri și HQ. Experiența ca staff m-a inspirat și m-a motivat în același timp, pentru că am învățat o mulțime de lucruri noi și modalități noi de a face activități și îmi doresc să ajung să aplic acasă lucrurile învățate cât mai curand”.

În zilele libere, Mihai își petrece timpul explorând un continuu festival de pace, prietenie și aventură, un loc unde toată lumea este acceptată, unde cultura fiecărui popor este celebrată și unde învățăm unii de la alții că diferențele ne unesc.

Experiența de voluntar adult este unică și poate fi practicată de orice persoană adultă, nu numai în cadrul unui asemenea eveniment, dar și local, în orașul în care vă aflați. Aflați cum puteți să vă implicați de pe www.next.scout.ro și alăturați-vă celor 50 de milioane de cercetași din întreagă lume!