Suntem mai mult de 60 de milioane de cercetași în întreaga lume, uniți printr-un sistem de valori bazat pe o Promisiune și o Lege. Totul a început atunci când o mână de tineri au avut curajul să-și pregătească cortul, bocancii și să plece la drum spre o aventură încă necunoscută. Tabăra a avut un adevărat succes și le-a demonstrat atât participanților, cât și liderului lor, Robert Baden-Powell, faptul că activitățile desfășurate și metodele aplicate și-au atins scopul de a contribui la educarea și formarea tinerilor.
Cine a fost Robert Baden-Powell?
Născut în Londra pe 22 februarie 1857, Robert Baden-Powell a fost un profesor, un artist, un scriitor și un erou național al Angliei. Copil fiind, a iubit dintotdeauna natura, aventura și animalele. S-a alăturat forțelor militare, descoperind astfel noi tehnici de învățare și noțiuni utile supraviețuirii în natură. Așadar, în 1907 acesta organizează o tabără-experiment pe Insula Brownsea la care iau parte 20 de tineri cercetași. În felul acesta ia naștere cercetășia așa cum o știm noi astăzi.
„Un cercetaș este prieten cu toata lumea”, a scris BP în ”Scouting for Boys”. Această carte a schimbat perspective, fiind publicată în peste 100 de milioane de exemplare reușind să lanseze o mișcare cunoscută în toate părțile lumii, deținând titlul de cea mai importantă organizație de tineret la nivel mondial.
Din 1941 Baden-Powell trăiește prin milioanele de cercetași încurajați să se ridice, să își afirme valorile în care ei cred și să își lase amprenta în societate, amintindu-ne să ne păstrăm mereu sufletul liber.
Astăzi cercetășia continuă prin dăruirea și implicarea activă a celor 60 de milioane de membri din 224 de țări. Punând laolaltă ingrediente unice precum spiritul de aventură, educația și distracția, cercetășia reușește să se adapteze la o lume aflată într-o permanentă schimbare dar mai ales la dorințele și interesele diferite ale tinerilor de pe glob. Fiind inspirați de către fondatorul lor, cercetașii ajută la construirea unei lumi mai bune, în care oamenii sunt împliniți ca indivizi și joacă un rol constructiv în societate.
Cercetășia este o mișcare cu adevărat mondială și are un impact pozitiv nu doar în viața fiecăruia dintre noi, a membrilor ei, dar și a celor a căror viață o atingem într-un fel sau în altul prin fapta bună pe care-o facem în fiecare zi.
Iar ăsta-i modul prin care vă propun să-l sărbătorim pe BP astăzi – să ne gândim, fiecare dintre noi, care-a fost rolul cercetășiei în viața noastră și care-au fost oamenii în viața cărora am avut o contribuție pozitivă, indiferent cât de mică, mulțumită lui.
Creăm împreună o lume mai bună încercând să fim noi înșine mai buni, câte un pic în fiecare zi.
Andrei Avram, Președinte
La mulți ani!