Ziua Mondială Fair Trade

Poate prea puțin se vorbește la noi despre Fair Trade (eng. comerț echitabil) și ce implică acesta din partea noastră, a consumatorilor, dar și a societății în general. Vă invităm să citiți acest articol și să aflați mai multe despre mișcarea #FairTrade și cum putem contribui într-un mod responsabil și sustenabil.

În fiecare an, în a doua sâmbătă a lunii mai, se sărbătorește Ziua Mondială a Fair Trade, anul acesta fiind pe 9 mai. Ea reprezintă o inițiativă a Organizației Mondiale Fair Trade, care se bucură de sprijinul a mii de cetățeni, producători și consumatori, precum și diverse organizații neguvernamentale și instituții guvernamentale.

Din prisma Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă, Mișcarea Fair Trade acoperă mai multe arii prin caracterul asigurării accesului pe piața globală a micilor producători din țările Lumii a Treia și prin oferirea unor condiții de muncă de calitate și a unui preț corect pentru produsele acestora.

”Mișcarea de Comerț Echitabil a fost dezvoltată pentru a susține producătorii din țările emergente, în special pe cei mai mici, să își îmbunătățească viața, într-o manieră sustenabilă. Prin sprijinul oferit de către consumatorii conștienți, Comerțul Echitabil s-a dezvoltat ca o soluție durabilă în lupta împotriva sărăciei și a crizei economice. Astăzi, impactul Comerțului Echitabil se manifestă nu numai asupra producătorilor, ci asupra noastră a tuturor. Comerțul Echitabil este o mișcare a oamenilor, făcută de oameni și pentru oameni.”, spune Natália Leal, WFTO Chief Executive.

Sunt produse care nouă ne sunt la îndemână și ni se par necesare. Poate ne este greu să credem că acestea au un proces atât de complex (cules, producție, transport – fiecare cu subetape) și uneori nedrept, prin care ajung în rafturile magazinelor. Aici ne referim la materii precum: bananele, cafeaua, ceaiul, bumbacul, ciocolata. Asociația Mai Bine a realizat un scurt material explicativ despre munca din spatele acestor produse pe cât de fundamentale pentru noi, pe atât de vitale pentru cei din mediile vulnerabile. 

Comerțul echitabil este un instrument puternic pentru reducerea sărăciei și îndreptarea către dezvoltarea durabilă. De aceea, prin comportamentul nostru putem aduce o îmbunătățire a sistemului de producție-cumpărare. Astfel că, pe lângă să fim niște consumatori responsabili, trebuie să fim și niște consumatori informați. 

Ne bucurăm să avem o inițiativă a unui grup de cercetași din Centrul Local Aetos din Drobeta-Turnu Severin care au creat hanorace și tricouri cu însemnele organizației, sub deviza #fairtrade, adică care sunt făcute din bumbac natural, iar faptul că poartă acest însemn de #fairtrade înseamnă că cei care le-au produs au primit un preț corect pentru munca lor și li s-a asigurat un mediu de lucru just. Ele pot fi achiziționate de către orice cercetaș luând contact direct cu cercetașii din Severin.

#ziuamondialafairtrade#pretulcorect