„Cum să rămân un cercetaș fericit chiar și cu bocancii în cuier?”

Odată cu pandemia, care a adus cu ea necesitatea izolării, în rândul cercetașilor a apărut întrebarea: „Cum să rămân un cercetaș fericit chiar și cu bocancii în cuier?”. Astfel că Echipa Națională de Diversitate și Incluziune a lansat acest proiect, care și-a propus să ofere câteva soluții pentru păstrarea stării de bine și a unei vieți armonioase în rândul cercetașilor adulți (seniori, lideri, voluntari) în perioada restricțiilor cauzate de pandemia COVID-19.

Proiectul a fost implementat cu sprijinul Organizației Mondiale Scout prin Fondul de Urgență Covid-19, fonduri colectate pe platforma Scout Donate Platform

Acest proiect s-a desfășurat între 21 mai și 9 iulie, sub forma a 8 sesiuni online saptămânale cu tematici relevante precum echilibru emoțional, comunicare nonviolentă, focus mintal, reziliență, acceptare, orientare spre soluție și optimism, armonie între minte-corp-suflet, leadership.

În fiecare sesiune a fost invitată câte o persoană cu expertiză în domeniul mental health, care a împărtășit din cunoștințele și experiența sa pe un anumit subiect cu participanții, cercetași adulți.

În prima sesiune, ne-a fost alături Anca Burlacu, cercetașă cu experiență în facilitarea de sesiuni de coaching și livrarea de traininguri din aria Diversitate și Incluziune, dar și inteligență emoțională.

Împreună cu Anca am participat la Cafeneaua pentru Dialog, în care am aflat cum putem comunica mai bine prin dialog, care sunt principiile Dialogului pentru Pace și cum ele pot pot fi integrate în comunicarea de zi cu zi. 

Invitata celei de-a doua sesiuni a fost Lăcrămioara Ocunschi, formator și lider cercetaș de 6 ani, trainer și coach, pasionată de comunicare și facilitare, cu experiență în susținerea a zeci de ateliere de comunicare cu empatie pentru adulți și copii, inițiatoarea Zilei Naționale a Empatiei și fondatoarea programului Școala de dresat dragoni. Împreună cu Lăcrămioara am explorat subiectul „Recunoștinţa – o practică mainstream sau contributor la starea mea de bine?” Am aflat care sunt pașii exprimării și practicii recunoștinței ce pot contribui în mod autentic la starea noastră de fericire și de bine? La sfârșitul workshop-ului am avut o metodă de conectare cu noi înșine și o tehnică de exprimare a recunoștinței care ne poate îmbunătăți conectarea cu oamenii importanți din viața noastră, precum și cel puțin trei obiceiuri eficiente de recunoștință.

În cea de-a treia sesiune am aflat de la Magor Csibi câte ceva despre Leadership în vremuri grele: cum inspiri și ai grijă de oamenii din jurul tău. Magor are mulți ani petrecuți în sectorul ONG, a fost director al WWF România și Coreea de Sud și este fondatorul publicației Think Outside the Box. Contribuie în prezent la dezvoltarea culturii organizaționale și la crearea unei noi generații de lideri în România. Împreună cu Magor am descoperit cum putem ajunge niște lideri mai buni, mai autentici și integri, mai ales în perioada aceasta, prin cursul interactiv, care a avut ca scop adaptarea la această criză, din punct de vedere al grijii față de ceilalți și al comunicării.  

În a patra săptămână a proiectului, Nicu Romaniuc ne-a amintit că Muzica este în noi, muzica o facem noi. Muzica face parte din viața lui Nicu atât ca lider cercetaș, cât și profesional, iar în această sesiune online ne-a ajutat să înțelegem cât mai bine rolul muzicii în viața noastră, să conștientizăm sunetele cu care suntem bombardați și să reușim să cernem „gălăgia” din jurul nostru.

A cincea sesiune online a fost despre Armonia minte – corp –  suflet. Împreună cu Sabin Mureșan am descoperit feluri în care să gestionăm energia noastră fizică, emoțională, mintală și spirituală, și cum să reușim să le aducem în armonie, în coerență pentru noi, cu cei din jurul nostru. Sabin a împărtășit cu noi din experiența lui de peste 20 de ani în domeniu, el este trainer acreditat HeartMath®. Lucrează ca life & business senior coach. Sprijină persoane și grupuri să se conecteze la cele mai bune resurse interioare, creând experiențe de învățare, autocunoaștere și conștientizare.

În urma sesiunii am rămas cu câteva idei de bază și resurse valoroase pe care le putem folosi pentru a trăi o stare de bine constantă în viața noastră.

În cea de-a șasea sesiune ne-a fost alături Oana Mitruț, formator pasionat de Diversitate & Incluziune, dezvoltare spirituală și Dialog pentru Pace. De la Oana am aflat importanța întrebării Cu ce pot să ascult azi?, am povestit despre ascultare: cât de importantă este, cum să învățăm să ascultăm activ, mai mult și mai bine, și, mai ales, ce beneficii poate aduce asta în viața noastră: pe plan personal, relațional și în comunitățile din care facem parte. Poți să o asculți și tu pe Oana din filmulețul următor și vei afla beneficiile acestei obișnuințe.

Sesiunea a șaptea a fost despre cum putem să ne dezvoltăm abilitățile de Orientare spre Soluție și cum putem să gândim și să acționăm cu Optimism pragmatic într-o perioadă în care aceste calități sunt extrem de necesare. Invitatul, Florin Ghindă, ne-a arătat instrumente de lucru, concepte și metode pentru orientare spre soluție și optimism, utile în viața personală și profesională și cu impact pozitiv și pentru colegi, prieteni, familie sau societate. Poți să parcurgi și tu programul online dezvoltat de Florin chiar aici și îl poți vedea pe el vorbind cu cercetașii adulți despre Orientarea spre Soluție și Optimism.

În cea de-a opta sesiune a fost invitată Diana Slabu, unul dintre experții în domeniul Adulți în Cercetășie al Regiunii Scout Europene, fondator al sistemului Woodbadge Romania și formator de peste 10 ani, dar și medic pediatru. Ea reușește să găsească echilibrul între toate activitățile și a împărtășit cu noi pașii prin care putem îmbunătăți această abilitate: Managementul timpului și al energiei: Cum să faci să ai timp pentru tot ce îți dorești să faci?

Am aprofundat împreună gestiunea timpului, găsirea echilibrului între voluntariat, viața personală și cea profesională și cum să luăm decizii într-un mod eficient, evitând sindromul de burn-out.