Ziua Pământului este un eveniment internațional sărbătorit în fiecare an pe 22 aprilie. Această ”sărbătoare” a luat naștere în 1970 ca un mod de a atrage atenția asupra protecției mediului și a arăta sprijinul pentru această cauză. Însă nici Pământul, nici mediul nu au apărut în 1970!
Cum a apărut Ziua Pământului?
Un eveniment tragic pentru planetă a avut loc în 1969. În Santa Barbara, California (Statele Unite ale Americii) o stație de forat petrol de pe coastă a explodat. Aproape 11,5 milioane de litri de petrol s-au vărsat în mare, ceea ce a dus la moarte a peste 10 000 de păsări, delfini, foci, lei de mare, pești și vegetație acvatică. Ca o reacție la acest dezastru, activiștii de mediu s-au mobilizat să creeze reguli și norme pentru mediu, educație pentru mediu și Ziua Pământului. Prima dată această mișcare a fost cunoscută doar pe teritoriul Statelor Unite. În urma tragediei din Santa Barbara, mulți activiști de mediu au scris ”Declarația Drepturilor Mediului”, pornind de la Declarația de Independență a lui Thomas Jefferson, și au pornit cu “Ziua Drepturilor Mediului”. Au ținut conferințe în fața unor mulțimi uriașe, iar activismul pentru mediu începea să ia amploare. Ulterior, un program de studii al drepturilor mediului a fost introdus la Universitatea Santa Barbara. Lucrurile au evoluat, grupările de oameni implicați activi deveneau din ce în ce mai numeroase și mai vocale și până în aprilie 1970 și-au făcut loc în congresul Americii. Cu sprijin politic au reușit să implementeze legi de protecție a mediului. Pe 22 aprilie 1970, ca semn de recunoaștere a Zilei Pământului, președintele Richard Nixon și prima doamnă Pat Nixon au plantat un copac pe peluza Casei Albe.
Tema Zilei Pământului 2021 este Restore Our Earth (Refacem Pământul nostru) și are cinci programe principale: The Canopy Project™, Food and Environment, Climate Literacy, Global Earth Challenge și The Great Global CleanUp®. În decursul unei săptămâni începând cu Ziua Pământului, EARTHDAY.ORG și organizatorii principali, Education International, Hip Hop Caucus și Earth Uprising organizează trei reuniuni separate de acțiune climatică în paralel cu privire la alfabetizarea climatică, protecția mediului, legislație și problemele legate de climă conduse de tineri. EARTHDAY.ORG va organiza, de asemenea, cel de-al doilea eveniment live de transmisie de la Ziua Pământului (22 aprilie 2021) cu activiști globali, lideri internaționali și influenceri. Administrația Biden propune un Summit al liderilor privind schimbările climatice de Ziua Pământului 2021.
Ce poți face ca să contribui la protecția mediului?
Toate aceste lucruri, deși poate păreau mici la început, au avut un impact uriaș asupra planetei noastre. Poluarea devine o problemă din ce în ce mai mare. Viteza alarmantă cu care evoluează lucrurile, viteza din ce în ce mai mare cu care ne trăim viețile au o influență profundă asupra Pământului. Resursele sale sunt limitate, iar multe cercetări spun ca felul în care trăim nu este sustenabil pe termen lung.
Luptă cu deșeurile!
Desigur, o armură și un cal alb ar fi de folos, însă este nevoie de mult mai puțin de atât. Plasticul este unul din cei mai mari inamici ai mediului. Unei sticle de plastic îi poate lua mai mult de 450 de ani să se descompună! În locul unei sticle de plastic de unică folosință, poți folosi un bidon reutilizabil. Unele firme chiar folosesc plastic reciclat! Când mergi la cumpărături, poți aduce propriile pungi sau sacoșe din material textil în locul pungilor de unică folosință. În locul tacâmurilor și paielor de plastic, poți folosi instrumente reutilizabile din metal, pe care le poți folosi multă vreme. Folosește o foaie de hârtie de mai multe ori, folosește caietele până le termini, folosește periuțe de dinți cu coadă de bambus și bețișoare de urechi reciclabile. Poate nu pare mult, dar pentru Pământ, ajutorul fiecăruia contează.
Plantează un copac!
Nu pare atât de ușor, dar nu este nici atât de complicat precum sună. Planeta noastră suferă din cauza tăierilor legale (și ilegale) de copaci pentru hârtie, mobilă și alte produse din lemn. Poate nu reușim neapărat să reducem mobila de lemn, poate chiar avem nevoie de foi de hârtie, dar în schimbul acestor lucruri pe care ni le oferă planeta noastră putem să-i oferim câte un copăcel. Mai mult, copacii sunt sursă de oxigen, sunt casă pentru animale, oferă umbră și astfel reduc chiar și consumul de energie pe timpul verii. De câte motive ai nevoie?
Stinge lumina!
Chiar e nevoie să ții lumina aprinsă la prânz? Dar când nu ești în cameră? De multe ori, este adevărat, poate uităm să stingem lumina în urma noastră, însă energia nu este mereu obținută din resurse naturale. În vreme ce electricitatea poate proveni din centrale eoliene, panouri solare, hidrocentrale, majoritatea orașelor încă au surse neprietenoase de energie. Este întotdeauna o idee bună să reducem consumul de energie electrică – becuri uitate aprinse, televizoare lăsate să meargă, ventilatoare, frigidere, șamd. Cu siguranță există câteva lucruri la care poți renunța, chiar și pentru scurtă vreme.
Grijă la apă!
Apa este cel mai important element pentru viață. Nu doar pentru viața noastră, dar și pentru viața planetei. Plante, animale, toate vietățile au nevoie de apă ca să trăiască. Apele poluate însă afectează din ce în ce mai mult ecosistemul, iar în final, acest lucru se va întoarce împotriva noastră. Poți închide robinetul cât timp te speli pe dinți, pe mâini, poți face dușuri mai scurte și să îți aloci timp separat pentru a lua decizii!
Implică-te!
Acordă din timpul tău Pământului și ai să vezi cum și acesta ne va acorda mai multă atenție. Începe chiar azi să reduci deșeurile pe care le produci și produsele de unică folosință pe care le cumperi. Strânge o gașcă de prieteni și adunați împreună gunoaiele din cartier. Spune familiei tale despre măsurile pe care vrei să le adopți. Dă mai departe informația și fă cunoscute problemele cât mai multor oameni. Nu putem schimba ceva decât împreună, iar la urma urmei, vrem să lăsăm o lume mai bună!
Scris de: Anastasia Grigore, Echipa Națională de Comunicare