Formare pentru Ambasadorii Sustenabilității

Cetățenie globală, implicare activă, Obiectivele de Dezvoltare Durabilă, Agenda 2030 sunt doar câteva dintre lucrurile care s-au discutat la primul training pentru cei 46 de Ambasadori ai Sustenabilității, în cadrul proiectului Viitor prin Acțiune

20 de reprezentanți ai Centrelor Locale de cercetași au luat parte la un program complex de Educație pentru Dezvoltare Durabilă, unde pe lângă noțiuni teoretice, statistici, informări, au avut parte de un cadru de învățare în care să-și adapteze propriile comportamente la o conduită sustenabilă. Asta pentru că, pentru a produce o schimbare în ceilalți trebuie să începi cu tine.

”Toate cele 3 zile de curs au fost interesante, am cunoscut oameni faini, implicați, dornici de a duce mai departe ceea ce am învățat în cadrul cursului.” participant (ă) curs

Primul training (14-18 iulie) și-a propus să seteze bazele unei rețele naționale de ambasadori ai sustenabilității care să poată, prin puterea exemplului și cunoștințele formate să aducă o schimbare în comunitățile locale.

De la finalul acestui training și până la cea de-a doua parte a trainingului (25-29 august) fiecare a adus ajustări în comportamentul zilnic pentru a fi cât mai aproape de un comportament responsabil față de mediu, față de ceilalți și față de ei: colectare selectivă a uleiului, înlocuirea mașinii personale cu mijlocul de transport în comun, obiceiuri zilnice pentru bunăstarea mentală. 

În partea a doua de formare față în față, participanții au putut pune mai mult în practică cele învățate în prima parte a cursului, prin crearea unui atelier pe tematica Dezvoltării Durabile, un exercițiu care le-a permis să experimenteze cum ar trebui să țină un atelier pentru copiii și tinerii cu care lucrează. 

Astfel, fiecare ambasador va putea, cu elementele teoretice și practice, să meargă în comunitatea lui / ei să dea mai departe, într-un mod atractiv, cunoștințe despre consumul responsabil, participarea publică și Obiectivele de Dezvoltare Durabilă, în așa fel încât să angreneze întreaga comunitate: copii, tineri, părinți, școli și instituții publice.

Proiect derulat de Asociația A.R.T. Fusion în parteneriat cu Organizația Națională Cercetașii României și Fundația Noi Orizonturi cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org.