Code 4 n@ture – Programează pentru protejarea mediului

Cu ocazia Săptămânii Europene a Programării (Europe Code Week), pe data de 9 octombrie 2021, am derulat online proiectul „Code 4 n@ture (Programează pentru protejarea mediului)”, propus de Organizația Națională „Cercetașii României” – Centrul Local Dapyx Medgidia.

Evenimentul a urmărit dezvoltarea de competențe de robotică și programare precum și formarea de atitudini responsabile pentru mediul înconjurător pentru elevii de gimnaziu.

Activitățile din cadrul evenimentului online au început cu un joc interactiv de cunoaștere, apoi au urmat discuții despre mediu și protejarea acestuia, prezentarea principiilor de dezvoltare durabilă care determină copiii și tinerii să iubească și să protejeze natura și un joc interactiv pentru verificarea cunoștințelor acumulate de participanți. 

În partea a doua a evenimentului s-a programat în Scratch, fiecare participant având ocazia să realizeze o poveste sau un joc pe teme de mediu. A fost prezentată construirea robotului mBot (acesta a primit și un nume-Yendo) și a stației meteo realizată cu senzori și leduri pe o plăcuță Arduino care funcționa în cadrul unei ferme (machetă).

Astfel, prin activitățile desfășurate, cei 27 participanți au conștientizat care sunt efectele încălzirii globale și cum putem ameliora această problemă atunci când respectăm mediul și folosim tehnologia în acest scop. 

„Programul Meet and Code a fost foarte important pentru comunitatea noastră deoarece am reușit să facem o introducere în programare și robotică, dar am tras și un semnal de alarmă cu privire la protejarea mediului înconjurător demonstrând astfel că tehnologia poate ajuta mediul dacă omul își dorește acest lucru. Cercetașii Dapyx au lucrat în timpul evenimentului alături de elevi de vârsta lor din Medgidia, s-au distrat și au învățat împreună despre mediu, programare și robotică. Deoarece participanții au fost foarte încântați, la solicitarea lor, am decis să organizăm mai des astfel de evenimente.”, a declarat coordonatorul evenimentului, Gina Șerban.

Code 4 n@ture este finanțat cu ajutorul programului Meet and Code (https://www.meet-and-code.org/), susținut la nivel european de compania de software SAP. Meet and Code 2021 este coordonat de Haus des Stiftens gGmbH și rețeaua TechSoup Europe în 35 de țări europene și susține, pentru al 5-lea an consecutiv, evenimente de tehnologie și programare aliniate cu misiunea inițiativei Comisiei Europene: Europe Code Week.

În România, programul Meet and Code este coordonat de Asociația Techsoup. Din 2010, Asociația Techsoup (https://www.asociatiatechsoup.ro) creează și oferă resurse IT și experiențe de învățare a tehnologiei pentru organizații nonprofit, tineri și profesori. Asociația Techsoup este câștigătoare a premiului Digital Skills for Education din cadrul European Digital Skills Awards în 2017, competiție organizată de Comisia Europeană.