(Cum) să vorbești copiilor și tinerilor despre război?

Am pregătit următoarele sfaturi pentru liderii cercetași din țară, dar acestea pot fi utile și pentru educatori, părinți sau voluntari care lucrează cu copii și tineri în ONG-uri.

Probabil că în jurul fetelor și băieților din centrele noastre locale, fie că sunt mai mici sau mai mari, a ajuns deja subiectul despre războiului din Ucraina. Mulți urmăresc rețelele de socializare sau știrile în direct, unii au auzit în timp ce erau în autobuz sau în mașină, alții au văzut la televizorul de acasă în timp ce se pregăteau pentru școală. Este puțin probabil ca subiectul războiului să nu-i fi afectat în vreun fel. Indiferent dacă au auzit doar fragmente sau părți mai cuprinzătoare, aceste lucruri sunt ceva nou, ceva care aduce incertitudinea înapoi în viața lor, imediat după o pandemie dificilă.

Cum să reacționăm când copiii sau tinerii aduc subiectul în discuție la întâlnire?

  • Să le acordăm timp pentru nevoia lor de a vorbi despre subiect împreună, chiar dacă este în detrimentul programului făcut deja.
  • Să fim buni ascultători și să le arătăm că suntem interesați de ceea ce gândesc și simt în aceste momente.
  • Să întrebăm ce știu ei despre subiect, ce au înțeles deja. Poate fi o rampă de lansare bună pentru următoarea noastră conversație.
  • Să le completăm informațiile cu o descriere bazată pe fapte a ceea ce se întâmplă. Dacă au întrebări, haideți să le răspundem sincer și concret. Să alegem limbajul și profunzimea informațiilor proporțional cu vârsta lor. Nu vrem ca ei/ele să părăsească conversația cu o teamă și mai mare de război. Să nu reducem gravitatea războiului, dar să ținem cont că nu este nevoie ca cei mai tineri, în special, să cunoască toate detaliile sângeroase despre ceea ce se întâmplă.
  • Să discutăm despre faptele reale, fără a vorbi prea mult despre amploarea impactului. Să nu anticipăm ce se poate întâmpla în continuare și nici să nu vorbim despre cât de teribil se pot întâmpla lucrurile în viitor.
  • Dacă vrem să ne împărtășim opiniile, să vorbim despre modul în care percepem războiul, în general. Să lămurim clar că violența nu este o modalitate bună de a rezolva un conflict, la fel cum nu este corect să se încalce drepturile altora și drepturile internaționale.
  • Să încurajăm tinerii să simpatizeze cu cei afectați direct de război. De multe ori nu trebuie să fie departe, poate au în clasă sau chiar în patrulă prieteni ucraineni sau ruși. Ei nu au nimic de-a face cu agresivitatea și ei înșiși pot fi, de asemenea, îngrijorați pentru cei dragi.
  • Să vorbim cu ei despre ce putem face pentru oamenii afectați de război, care sunt opțiunile noastre ca unitate, dar și ca indivizi. Poate fi o contribuție financiară la una dintre colecțiile publice, asistență materială sau doar o simplă înțelegere, compasiune și disponibilitate de a ajuta în viitor, după cum este necesar.
  • Să învățăm unde să căutăm informații verificate sau cum să le verificăm și să le distingem de știrile false. Războiul de dezinformare este, de asemenea, parte a acestui conflict și trebuie să-i pregătim pe cei mai mici să nu cedeze în fața lui.
  • Să le arătăm oamenii buni care ajută. Să le subliniem serviciul pe care aceștia îl fac, pentru ca cercetașii să știe că, deși există câțiva oameni răi pe lume, există și alții, mult mai buni, care se susțin unii pe alții.
  • Să-i asigurăm că există o mulțime de profesioniști cărora le pasă de siguranța noastră – soldați, oameni de stat, polițiști, medici și asistente și mulți alții.
  • Să le dăm un exemplu bun. Este important ca fetele și băieții să vadă cum ne abordăm pe noi înșine. Cum lucrăm cu propriile noastre temeri, că îi putem sprijini în mod clar pe cei care suferă sau căutăm în mod activ modalități de a ajuta. Chiar și un astfel de model îi va ajuta să facă față propriilor frici.

Ar trebui să deschid singur subiectul războiului din Ucraina?

Fără îndoială, o întrebare dificilă. După cum am scris mai sus, este puțin probabil ca copiii să nu știe deja despre război.

Dacă nu sunteți siguri dacă să deschideți subiectul, lăsați-i pe ei să îl aducă în conversație. Întrebați la începutul întâlnirii cum sunt, ce au experimentat în timpul zilei, cum se descurcă. Dacă vreunul dintre ei se confruntă cu subiectul războiului, probabil îl va menționa, iar alții se pot alătura. Apoi puteți urma punctele de mai sus. Dacă subiectul nu apare, s-ar putea să nu fie nevoie să îl deschideți cu ei încă.

Ce altceva este bine de știut?

  • Este posibil ca unii copii mai anxioși să nu vrea să meargă la o întâlnire și ar prefera să fie cu familia. Să respectăm asta.
  • Dacă la întâlnire observi pe cineva mai anxios, o schimbare mai semnificativă a comportamentului etc., anunță-i părinții. Și dacă este evident, spune-le că anxietatea provine probabil din ceea ce aude despre război și sfătuiește-i să înceapă să vorbească acasă despre asta. 

 

(Adaptare după Bára Tichavová – Rozárka / Viceprimarul Junák – cercetaș ceh și reporter pentru program / Sursa: (Jak) mluvit s dětmi o válce?)