Ce este acest jurnal?
Am deschis apelul la solidaritate pentru ucraineni în prima zi de război. În mai puțin de 5 ore, s-au mobilizat grupuri de voluntari în peste 15 orașe, Gata Oricând! să ofere cazare și să transporte oameni care fug din calea războiului.
Mai mult ca oricând, în asemenea momente de criză, putem vedea cu claritate rezultatele și impactul programului educațional cercetășesc care le formează tinerilor caractere puternice și abilitățile de viață necesare pentru răspuns rapid și acțiune în comunitate.
Tocmai de aceea, dincolo de cifre, rezultate și monitorizări în timp real, prin acest jurnal de frontieră, ne dorim să aducem mai aproape de voi experiențele personale ale cercetașilor activi în țară, poveștile, emoțiile și trăirilor lor autentice. Astfel, prin ochii lor, putem rămâne cu toții conectați la realitatea din teren.
Ce-am văzut?
Noaptea petrecută în frigul Vămii Albița alături de oameni urmăriți de gândul că e posibil să-și fi lăsat casele în urmă pentru totdeauna – pe care încercam să îi ajutăm fără să le cunoaștem absolut deloc limba – ne-a arătat o fațetă a războiului cu totul diferită față de simplele informații pe care începusem să le devorăm zi de zi, în social-media. Am simțit o stare acută de neputință. Totodată, încercam să facem un gest oricât de mic și să credem, din toate puterile, în semnificația lui: o întrebare tradusă cu Google Translate, un ceai cald și un sandviș oferite, însoțite de câte un zâmbet amorțit de oboseală.
”Observ o Lada break, veche de cel puțin 20 de ani, burdușită cu haine, pufuleți și patru copii frumoși pe bancheta din spate. Îmi întipăresc privirile lor cu atenție în minte, în timp ce le transmit o rugăciune de speranță într-un viitor incert…iar asta mă face să mă întreb: în ce stare se regăsesc oare cei rămași în mijlocul frontului?” (Ciprian C.)
Ce-am făcut?
Încă din primele zile ale crizei, cercetașii Centrului Local ”Preasfânta Inimă a lui Isus” Nicolae Bălcescu – Bacău și-au exprimat îngrijorarea privind starea de război din Ucraina și disponibilitatea de a fi alături în campania de sprijin a refugiaților.
Liderii au încurajat, atât membrii Centrului Local, cât și comunitatea civică, să ofere donații și să se implice în campanie, realizând în același timp activități practice de strângere de fonduri și donații, transporturi la/de la graniță și parteneriate cu alte instituții, centre locale și persoane fizice.
Cei mai mici, lupișorii, au fost primii care au răspuns apelului. Organizându-se rapid, au dedicat o parte din timpul lor și au creat mărțișoare stilate, pe care le-au expus apoi în curtea bisericii din localitate, realizând astfel prima strângere de fonduri la nivel local.
Următoarele acțiuni au fost derulate de cei mai măricei. Pentru că lucrurile bune se fac cel mai bine împreună, Ciprian, lider de temerari împreună cu Patriciu, bun prieten și lider al Centrului Local ”Insula Cercetașilor” Bacău s-au alăturat campaniei de donații pentru Vama Albița realizate de ”Omul cu Natura” (vezi canalul youtube). În perioada în care tot mai mulți ucraineni începuseră să aleagă și acest punct vamal ca soluție de fugă din calea războiului, Ciprian și Patriciu au realizat un transport de alimente și produse de igienă, apelând și la fondul de urgență pus la dispoziție de ONCR.
Gabriela, lider al Centrului Local, gestionează cazarea pentru refugiați la Fundația YANA, o organizație care activează în comunitate și care oferă în prezent cazare completă, pe perioadă nedeterminată, pentru două familii. – ”M. are cinci ani, este extrem de veselă. Pe lângă cazare, ea beneficiază și de serviciile de terapie ale fundației destinate copiilor cu autism.” În ajutorarea refugiaților ucraineni colaborăm și cu profesorul Bogdan Pătruț din Bacău care este implicat în diverse acțiuni de solidaritate.
Ceilalți membrii ai Centrului Local, deși nu au posibilitatea de a fi aproape de punctele “fierbinți” ale crizei, sunt gata să ofere ajutor oricând se ivește ocazia. Cercetașii au oferit donații în punctele de colectare din comunitate și au pregătit sandvișuri pentru persoanele din Vama Albița. Ulterior s-au reunit la centrul logistic de colectare a donațiilor din Bacău, unde au depus un efort considerabil pentru a sorta toate donațiile provenite din întreg municipiul, care au fost apoi transportate în Ucraina. De asemenea, câțiva seniori voluntari (studenți în București) au fost participat la mai multe acțiuni de sortare a donațiilor, organizate în capitală.
Credem că putem face mai multe…și mai ales, credem că putem face mult mai multe împreună. Încurajându-ne unii pe alți, acționând în spiritul legilor cercetășești și cu credința că gesturile noastre mici sunt transformate prin puterea lui Dumnezeu, putem să fim prezenți neîncetat și să răspundem nevoilor fraților noștri din Ucraina.
Gata oricând!
Cum ne poți susține?
Persoană fizică – ne poți susține printr-o donație, folosind formularul de aici.
Persoană juridică – ne poți susține completând contractul de sponsorizare pe care să îl trimiți la mihaela.girleanu@scout.ro.
Dacă îți dorești să te alături acțiunilor voluntare ale cercetașilor, nu ezita să contactezi cel mai apropiat centru local.
Sursa: Ciprian Ciobanu, Centrul Local Nicolae Bălcescu, Bacău