Proiectul „Cercetășie pe Apă”

Proiectul „Cercetășie pe Apă”, desfășurat între 1 aprilie 2024 și 31 martie 2025, este o inițiativă dedicată combaterii și prevenirii poluării cu plastic a apelor, implicând diverse comunități de-a lungul râurilor Mureș, Siret și Dunăre. Lansat cu o acțiune de igienizare a malurilor Dunării în Drobeta Turnu Severin, proiectul face parte din programul „Cu Apele Curate” și este susținut de Lidl România, în parteneriat cu Asociația MaiMultVerde și Asociația pentru Relații Comunitare. Scopul este de a mobiliza comunitățile locale și autoritățile pentru a proteja mediul înconjurător.

Activitățile principale includ tabere regionale în Oltenia, Moldova și Transilvania, concepute pentru a crește conștientizarea și prevenirea poluării cu plastic, completate de campanii pe rețelele sociale. De asemenea, proiectul promovează dialogul între tineri și autoritățile locale prin campanii de comunicare și mese rotunde. Un punct culminant al inițiativei este organizarea unei Regate pe Dunăre, unde tinerii participanți se angajează într-o excursie educațională cu bărci fără motor, campând timp de trei zile și concurând pentru premii în timp ce curăță malurile râurilor și interacționează cu autoritățile. Cercetașii din Centrele locale participante, Aetos Drobeta-Turnu Severin, Axente Sever Alba Iulia și Sapatino Iași, joacă un rol crucial în aceste eforturi, găzduind evenimente specifice și promovând obiectivele proiectului în comunitățile lor.

Prima Acțiune din Drobeta Turnu Severin

Prima acțiune de igienizare a avut loc sâmbătă, 27 aprilie 2024, în zona comunității Eșelnița de pe Clisura Dunării, județul Mehedinți. Acțiunea a inclus și o masă rotundă, la care au fost invitați reprezentanți ai autorităților publice sau ai instituțiilor publice cu competențe în îngrijirea apelor și dezvoltarea comunităților riverane. Scopul acestei întâlniri a fost de a-i pune „la aceeași masă” pe tinerii implicați în proiect cu responsabilii pentru politicile publice de protecția mediului.

Daniela Borontiș, coordonatoarea proiectului, subliniază importanța implicării fiecăruia dintre noi: „Trebuie să contribuim cu toții dacă vrem să trăim într-un mediu mai curat. Asta înseamnă să ridicăm o sticlă de plastic de pe malul Dunării, să aruncăm gunoiul la locurile corespunzătoare și să-i educăm pe cei din jur să facă la fel. O comunitate implicată are doar de câștigat. Am fost plăcut impresionați să vedem copii și tineri din toată regiunea care au venit la acțiunea de igienizare: în decurs de câteva ore, au strâns peste 3 tone de deșeuri. A doua zi, a avut loc Masa rotundă la care au participat reprezentanți ai autorităților publice locale și ai Agenției pentru Protecția Mediului. Peste 40 de tineri au pus întrebări pe tema poluării cu plastic a apei și au aflat informații interesante despre responsabilități, drepturi și obligații.”

Evenimentele Continuă

Acțiunea din Drobeta Turnu Severin este doar începutul. Cercetașii vor organiza pe toată durata proiectului, în județele Mehedinți, Alba și Iași, ateliere educaționale pentru copii și tineri, menite să prevină poluarea cu plastic a apelor și să promoveze valori de implicare proactivă în comunitate. De asemenea, vor organiza acțiuni de ecologizare și mese rotunde cu autoritățile locale pentru a discuta despre politici publice de protecție a mediului și dezvoltarea durabilă a comunităților riverane. Următorul eveniment va avea loc în localitatea Bucecea, pe malul Siretului, între 21 și 24 iunie.

Cum poți ajuta?

Fiecare dintre noi poate contribui la menținerea naturii curate. Alege să arunci gunoiul la locurile special amenajate, educă-i pe cei din jurul tău despre importanța unui mediu curat și participă la acțiuni de ecologizare. Fiecare gest contează!

Mulțumiri

Acest proiect nu ar fi posibil fără sprijinul Lidl România, Asociația MaiMultVerde și Asociația pentru Relații Comunitare. Le mulțumim pentru implicare și susținere! Pentru mai multe detalii și actualizări, urmărește conturile noastre de Social Media și rămâi conectat cu evenimentele viitoare. Împreună putem crea o lume mai bună! 🌍💚

Despre proiect 

Proiectul “Cercetășia pe Apă” face parte din programul Cu Apele Curate, implementat cu sprijinul Lidl România,  în parteneriat cu Asociația MaiMultVerde si Asociația pentru Relații Comunitare. 

Programul reprezintă un apel la implicare în combaterea și prevenirea poluării cu plastic a apelor Dunării și afluenților săi, adresat membrilor comunităților și autorităților publice din localitățile vizate.

Lidl, parte a grupului Schwarz, cu sediul central în Neckarsulm, este una dintre companiile de top de pe piața de retail alimentar din Europa. Lidl este prezent în 32 de țări din întreaga lume și în prezent operează aproximativ 11.200 de magazine și peste 200 de centre logistice în 29 de țări la nivel mondial.

Lidl este un smart discounter care le oferă clienților produse de cea mai bună calitate la cel mai bun preț. În spatele operațiunilor din magazine, din centrele logistice și din sediile centrale stau simplitatea și orientarea către eficiență. Design-ul și structura proceselor standardizate sunt asigurate de către Lidl Stiftung, cu sediul central de la Neckarsulm.

În toate domeniile sale de activitate, Lidl este o companie care acționează cu responsabilitate față de oameni, societate și mediu. Pentru Lidl, sustenabilitatea este metoda prin care își îndeplinește, zi de zi, promisiunea cu privire la calitate.