Campul Urban „Pregătit pentru Viață!” #5

Campul Urban „Pregătit pentru Viață!” #5 a marcat apropierea sfârșitul verii și a campurilor urbane. Cu ocazia acestui camp, am avut bucuria de a primi cercetași din centrele Turre Pitz Mediaș și Prietenii Exploratori din Bălan, care au contribuit la crearea unei experiențe valoroase și memorabile.

În aceste campuri, pe lângă activitățile obișnuite de dezvoltare personală, ne-am concentrat și pe un subiect de o importanță deosebită în zilele noastre: protejarea împotriva dezinformării și dezvoltarea unei gândiri critice și analitice. Atelierul de Fake News a fost punctul central al acestui camp, aducând în discuție multiplele fațete ale realității așa cum ne sunt prezentate prin diferite surse de informare.

Participanții au avut ocazia să învețe cum să recunoască și să combată dezinformarea și știrile false, un aspect esențial în era digitală. Am discutat despre modalitățile prin care informațiile eronate se răspândesc rapid în media și am identificat semnalele de alarmă care pot indica o posibilă informație falsă. În cadrul atelierului, s-au exersat tehnici esențiale de verificare a informațiilor, incluzând utilizarea platformelor de fact-checking, a căutărilor inversate de imagini și a geolocațiilor.

Prin activități interactive și studii de caz reale, am analizat diverse știri recente, persoane publice și influenceri, oferindu-le participanților ocazia să își dezvolte gândirea critică și să navigheze mai eficient prin peisajul complex al informațiilor digitale. Aceste abilități sunt esențiale nu doar pentru tinerii cercetași, ci și pentru oricine dorește să fie bine informat și să ia decizii fundamentate în lumea de astăzi.

Testimoniale

„Campul acesta a fost unul dintre cele mai faine la care am participat cu toții. Pe lângă atmosfera extraordinară de la Scout Edu Hub, am avut ocazia să participăm la ateliere captivante, de unde am plecat cu noi cunoștinte, mai încrezători, și mai pregătiți pentru provocările vieții de zi cu zi. Vizitele la muzee și la alte diverse locații din București au fost super, am reușit să cunoaștem mai îndeaproape orașul și să obținem o perspectivă nouă și inedită asupra lui. Iar poate cel mai important pentru noi este faptul ca plecăm de aici cu noi prietenii. Jocurile jucate au fost foarte fun, ne-au apropiat, ne-au făcut să ne simțim în largul nostru și să ne bucurăm de fiecare moment. Vă mulțumim pentru dedicare si entuziasm și abia așteptăm să ne revedem! ✨” – Centrul local Turre Pitz Mediaș


„Campul urban de la București a fost o experiență extraordinară pentru cercetașii din Bălan, în care am luat o pauză de la statul la cort și dârdâitul în sacii de dormit și am explorat orașul, capitala României, de la cele mai rustice colțuri ale lui până la cele mai regale. Pe lângă asta, am reușit să înfiripăm și o relație frumoasă cu cercetașii din Mediaș, fără prezența cărora nu ne-am fi distrat la fel de tare. Evident, toate aceste momente minunate au fost create și cu ajutorul staff-ului plin de viață și mereu cu zâmbetul pe buze, pe care, de asemenea, nu o să-l uităm. București, ne vom vedea și la anul!!!  

P.S: Mediaș, Bălanul are mereu porțile deschise și vă așteptăm cu prima ocazie la un hike pe Hășmaș <3” – C.L. Prietenii Exploratori, Bălan

Le mulțumim partenerii noștri în acest proiect Kaufland Romania, Fundația Bosch România și Asko Group.