
Susținem candidatura Dianei Slabu pentru Comitetul Regiunii Europene!
Diana Slabu are 35 de ani și este cercetaș de 25 de ani, timp în care a activat la nivel local, național și internațional. Este pasionată de sănătatea și educația copiilor și tinerilor, iar în viața profesională este medic pediatru și specialist în sănătate publică.
Este membră a Centrului Local Cluj-Napoca din anul 1999, unde a preluat treptat roluri de voluntariat începând cu vârsta de 16 ani, printre care lider pentru ramurile de vârstă temerari și exploratori, membru în Consiliul Centrului Local și, ulterior, Șef al Centrului Local (2011–2014).
În prezent, ocupă funcția de vicepreședinte al Comitetului Scout European.

Experienţa ei în cercetăşie la nivel naţional
Coordonator Național de Programe– Ramura de vârstă temerari
(2008–2011)
În această perioadă, a coordonat procesul de actualizare a programului educațional destinat cercetașilor cu vârste între 11 și 14 ani, a organizat două campuri naționale (Scoutland 2009 și 2010), a susținut formări pentru voluntari adulți și a fost responsabil de coordonarea resurselor adulte în jamboreea națională RoJAM 2011.
Membru în Consiliul Director al ONCR și Coordonator Resurse Umane
(2015–2018)
În calitate de membru al Consiliului Director al Organizației Naționale „Cercetașii României”, Diana a condus procesul de revizuire al sistemului de formare pentru adulți, contribuind la introducerea programului de formare Woodbadge, prin parteneriatul cu Scouting Ireland. Rolul său a îmbinat expertiza educațională cu viziunea strategică și a implicat gestionarea schimbării, lucrul cu diverși actori cheie și promovarea unui leadership bazat pe valori, autenticitate și integritate.
Coordonator al programului Woodbadge
(2018–2022)
Ulterior, a continuat ca și coordonator al programului de formare al adulților – Woodbadge, contribuind la implementarea coerentă a noului sistem de formare și la asigurarea sustenabilității acestuia prin planificarea succesiunii și menținerea standardelor de calitate în formarea adulților.

Experienţa ei în cercetăşie la nivel intenaţional
În calitate de Vicepreședinte al Comitetului Scout European (2022-prezent), Diana a demonstrat un angajament remarcabil față de dezvoltarea cercetășiei la nivel regional și internațional. Prin rolurile sale din Advisory Board on the New Geographical Boundaries of Europe și Contact Group on Eurasia, precum și persoană de legătură pentru 7 organizații membre, a fost o punte esențială între comunități, facilitând colaborări și reprezentând interesele cercetașilor la toate nivelurile.
A fost o prezență activă la evenimente regionale și naționale, susținând și contribuind atât la implementarea Planului Trienal al Regiunii Europene, cât și la Adunări Generale și inițiative locale. Totodată, a avut un rol cheie în implementarea Planului Comun de Acțiune cu WAGGGS, urmărind parteneriatul strategic între Cercetași și Ghide.
Diana Slabu a adus o expertiză valoroasă în domeniul Safe from Harm, Adulți în cercetășie și Bună Guvernanță, având un rol activ ca WOSM Consultant. A contribuit la implementarea politicilor de siguranță în cercetășie, fiind Listening Ears Co-lead la Roverway 2024 și Safe from Harm Co-lead la Academy 2024. Prin dedicarea sa, a sprijinit crearea unui mediu sigur și incluziv pentru toți cercetașii, asigurându-se că valorile noastre sunt respectate și aplicate la toate nivelurile.

Priorităţiile Regiunii Europene în viziunea Dianei

O regiune conectată
Puterea regiunii stă în comunitatea internațională diversă, ai cărei membri se susțin constant în momentele de criză, dar și în momente de importanță strategică și în celebrare.
Privind înainte, ea își imaginează o regiune și mai conectată—eliminând barierele de participare, sporind sprijinul reciproc și creând noi parteneriate strategice, pentru că împreună putem inova și obține mai mult.
Suport de calitate pentru Organizaţiile Membre
Multe dintre organizațiile membre văd structura regională ca pe o „plasă de siguranță”, din ce în ce mai mult apelând la aceasta pentru ghidaj în perioade de schimbare, tranziție și criză, mai ales acolo unde există o lipsă de expertiză internă.
În următorii trei ani, ea vede regiunea devenind și mai eficientă în amplificarea impactului, promovarea inovației și întărirea suportului interconectat, îmbunătățind astfel experiențele transformative pentru tineretul din întreaga lume.


Cercetăşia ca „lipici social”
Pe măsură ce conflictele și diviziunile cresc, cercetășia rămâne o forță esențială pentru unitate, construind comunități incluzive în care dialogul, încrederea și valorile comune prosperă. Asigurarea accesibilității cercetășiei pentru toți este crucială în combaterea urii, dezinformării și polarizării.
Paşi necesari:
- Construirea de comunități incluzive
- Crearea unei culturi a păcii
- Împuternicirea cercetașilor ca cetățeni activi
Cercetașii joacă deja un rol vital în apropierea comunităților din diferite culturi și generații. În următorul trienniu, prioritizarea unității în fața diviziunilor va fi cheia pentru întărirea mișcării noastre și crearea unui impact pozitiv în societate.
Testimoniale despre Diana
Am lucrat alături de Diana în ultimii 10 ani de cercetășie și sunt mândră să spun că a fost un mentor și un model pentru mine. Am învățat de la ea să fiu un trainer mai bună și m-a pregătit pentru rolul de lider ca coordonator al formării Woodbadge.
Astăzi, Diana este candidata noastră pentru Comitetul European Scout (2022-2025).
Florina Pauleti, membru al Consiliului Director
Diana este o persoană inteligentă și grijulie, dedicată bunăstării celor din jur. Abordarea sa practică și fără dramă a vieții este esențială în profesia ei și un atu în cercetășie. Cred că aduce multe calități valoroase și ajută la aduce claritate și dedicare atunci când este cea mai multa nevoie.
Kevin Camillieri, membru al Cercetaşilor din Malta
Am fost martoră pasiunii și angajamentului neclintit al Dianei față de mișcarea cercetășească.
Sunt încrezătoare că Diana este una dintre cele mai bune candidate pentru Comitetul European Scout și aștept cu nerăbdare să văd cum energia și expertiza ei vor susține dezvoltarea cercetășiei în Europa.
Sinziana Rasca, fost Comisar Internţional