Festivalul Luminii este un alt fel de festival, un spațiu de manifestare artistică a tinerelor talente, o atmosferă creată timp de 2 ore, o idee, zeci de mii de lumânări, …

Festivalul Luminii

Este organizat de copiii, tineri și adulți, voluntari de toate vârstele, membri ai Organizației Naționale “CERCETAȘII ROMÂNIEI”. (www.cercetasiiromaniei.ro)

Ideea a apărut…

În 2004, câțiva cercetași din Cluj Napoca au încercat să amintească oamenilor de fumusețea lucrurilor mărunte din viața lor. Unindu-și forțele au realizat prima ediție a evenimentului, intitulat atunci Seara Viselor Împlinite, când, clujenii prezenți au așezat pe lacul din Parcul Central, aproximativ 200 de cutiuțe confecționate din hârtie, cu lumânări aprinse înăuntru, trimițând odată cu ele și visele lor cat și dorința de a deveni realitate. Festivalul a continuat, în 2005, 2006, 2007, fiind foarte bine primit și crescând în timp exponențial, din toate punctele de vedere, de la 200 de lumânări, la mii.

În 2008, apare pentru prima dată ideea, extinderii lui, de la Cluj, la nivel naţional, preluat fiind de cercetașii din 9 orașe.

Prima dată la nivel național, prima dată când întâmpină serioase probleme legate de condițiile meteo și precipitațiile prezente. Condițiile meteo nefavorabile îngreunează desfășurarea evenimentului și chiar determină amânarea lui în 2 orașe, cu toate acestea, se dovedește a fi un succes iar atmosfera creată, este deosebit de bine primită de membri comunităților locale, prezenți.

În 2009, se ia decizia schimbării lunii decembrie, ca perioadă de desfășurare, cu luna martie, astfel a II-a ediție a evenimentului ajuns la nivel național, este stabilită să se desfășoare în anul următor.

De ce?

Viața de zi cu zi a devenit o adevarată cursă contra-cronometru pentru cei mai mulți dintre noi. Mereu în lipsă de timp, împarțiti între multe responsabilități, slujbă și familie, uităm cu desăvârșire de sufletul nostru, uităm să ne bucurăm de lucrurile mărunte.

Lumea în care trăim ne obligă să ne planificăm cu atenție fiecare clipă pentru a reuși în ceea ce ne propunem și de multe ori uităm să ne oprim din când în când pentru a-i privi pe cei din jur, pentru a simți vântul, pentru a asculta oamenii, pentru a zâmbi la zâmbetul copiilor, pentru a redescoperi frumusețea lucrurilor mărunte.

Pentru a oferi tinerilor implicați o educație non-formală, prin responsabilizarea lor și dezvoltarea abilităților de organizare în cadrul unui eveniment național.

Pentru a oferi comunităților locale un eveniment în cadrul căruia tinerii au posibilitatea de a se manifesta prin diferite forme de artă iar participanții se pot deconecta timp de 2 ore, de la problemele și stresul de zi cu zi, bucurându-se de atmosfera creată.

Mai multe detalii aici.