foto-lumina-pacii

Proiectul “Lumina Păcii de la Bethleem” a fost inițiat în 1989 de către cercetașii din Austria, pentru a promova Pacea și Dialogul Ecumenic între confesiuni. Din anul 1995 mesajul acestei manifestări a fost definit ca un mesaj de pace adresat fiecărui om ce primeşte această Lumină în casa sa.

Lumina Păcii 2016

Lumina Păcii 2015

An de an, scopul acestei iniţiative este de a duce Lumina Păcii la cât mai mulţi oameni, de a le purta acestora mesajul de pace, de a încuraja pe oricine, dar în special pe cercetaşi, prin această acţiune internaţională, să creeze Pacea, nu doar să vorbească despre ea, prin a începe să fie toleranţi în cadrul diferitelor grupuri etnice, culturale, politice ori religioase.

Anual are loc la Viena o ceremonie ecumenică (o ceremonie religioasă la care participă reprezentanți ai diferitor confesiuni creștine: catolici, ortodocși, anglicani, protestanți, evangheliși etc.) în care se oferă ca simbol o flacără aprinsă de la Grota de la Betleem. Împărțirea acesteia semnifică angajamentul cercetașilor de a promova ecumenismul, dialogul între confesiuni și PACEA ca modalitate de a relaționa cu ceilalți, fie că vorbim de relația cu cei din jur, de relații între țări, între confesiuni/ Biserici. Cercetaşii poartă Lumina în biserici, spitale, azile de bătrâni, case de copii, instituţii publice, celor implicaţi în administraţie, politică, cultură, chiar şi deţinuţilor, celor săraci, bolnavi şi singuri din comunităţile lor.

În România Lumina Păcii este adusă încă din 1996, iar din 2007 Lumina este distribuită tuturor cercetaşilor din Organizaţia Naţională „Cercetaşii României” indiferent de religie.

Cum se întâmplă să vină Lumina Păcii de la Betleem în România?

1. O delegaţie din România merge la Viena şi participă la ceremonie, urmând ca apoi, să aducă simbolul acasă. Din delegaţie fac parte cercetaşi ortodocsi şi catolici. Alături de noi merge şi o delegaţie a Cercetaşilor Maghiari din România.

2. În Viena şi pe drum ne oprim în diferite locaţii/localităţi în care oferim simbolul: Parohia Ortodoxă Română din Viena, Ambasada Română din Bratislava, în Budapesta, apoi în Deva, Alba Iulia, Sibiu, Cluj Napoca, etc. De fapt, e un fel de caravană, atât în afara României, cât mai ales în ţară.

3. Au loc Ceremonii regionale (Iaşi, Bucureşti, Cluj Napoca, Timişoara, etc) în care se împarte Lumina Păcii atât cercetaşilor din zonă (Ardeal, Banat, Moldova, Muntenia, etc), cât şi altor persoane care participă la aceste ceremonii. De exemplu, cercetaşii din Rm. Vâlcea fac această ceremonie în colaborare cu Arhiepiscopia Vâlcii.

4. Au loc Ceremonii locale în care cercetaşii oferă Lumina Păcii către comunitatea locală.