Ridică-te și Fă-te auzit!

Publicat pe de scout.ro

Ediţia de anul acesta a provocării „STAND UP and SPEAK OUT!” are loc pe intervalul 16-17 octombrie, cu un număr de acţiuni importante, planificate de „Global Call to Action against Poverty” (Apelul Global pentru Acţiune împotriva Sărăciei) şi Campania Millenium dezvoltată de Organizaţia Naţiunilor Unite pentru a menţine avântul şi presiunea asupra liderilor ţărilor sărace şi bogate pentru a onora angajamentele făcute de a pune capăt sărăciei, a cunoaşte şi întări obiectivele Campaniei.

 

Anul trecut, cu sprijinul a peste 23,5 milioane de oameni, a fost stabilit un nou record mondial pentru cel mai mare număr de oameni care s-au ridicat împotriva sărăciei şi pentru Millennium Development Goals în decurs de 24 de ore. Aceasta mobilizare în masă a trimis un mesaj clar factoriilor de decizie că exista o mişcare mondială de oameni care nu mai sunt pregătiţi să stea în tăcere în faţa sărăciei şi a promisiunilor deşarte.

 

Anul acesta, cu dedicaţia şi sprijinul tău, urmărim să ne unim forţele şi să batem recordul de anul trecut.

 

În concordanţă cu colaborarea noastră pentru Campania Millennium prin intermediul Memorandumului de Înţelegere semnat în 2005, Cercetăşia Mondială poate contribui la această iniţiativă mondială prin mobilizarea cât mai multor tineri pentru a se ridica şi a se pronunţa împotriva sărăciei şi a inegalităţii, pentru atingerea Obiectivelor Campaniei (MDG) şi pentru a participa la încercarea de a doborî recordul mondial. Copiii şi tineretul sunt un segment larg şi puternic al populaţiei lumii, cu un rol puternic de jucat în 16-17 octombrie.

 

Se speră că prin reţeaua enormă reprezentată de Organizaţia Mondială a Mişcării Scout, cercetaşii vor organiza evenimente „STAND UP and SPEAK OUT”.

 

Există mai multe moduri prin care tinerii pot participa: organizarea de dezbateri în şcoli, lobby pentru ca sportivii să poarte o banderolă albă la mână în timpul unei întreceri sportive, iniţierea de discuţii în clase despre sărăcie sau piese de teatru stradal.

 

Anul acesta este simbolic deoarece marchează jumătatea de drum către 2015, termenul limită pentru realizarea MDG. Este mai important ca niciodată să ne unim forţele într-un efort comun de a populariza şi a-i ajuta pe oameni să înţeleagă importanţa obiectivelor Campaniei Milenium şi să le reamintim politicienilor să îşi respecte promisiunile făcute în acest sens.

 

Provocarea „Ridică-te şi Fă-te auzit!” este o oportunitate pentru a ne  asigura că rezolvarea problemei sărăciei rămâne o prioritate în agenda politică globală.

 

Pe 16 şi 17 octombrie, pentru a coincide cu Ziua Internaţională a Eradicării Sărăciei, vom încerca să stabilim un nou record mondial prin provocarea oamenilor din toată lumea să se ridice şi să se exprime împotriva sărăciei, inegalităţii sociale şi pentru a atinge MDG-uriile.

 

Este uşor să luaţi parte la campanie prin organizarea unui eveniment „STAND UP and SPEAK OUT” sau să vă alăturaţi unei iniţiative existente deja în zona voastră, vizitaţi www.standagainstpoverty.org

 

Cercetăşia mondială doreşte să transmită un mesaj puternic factoriilor de decizie mondiali pentru a continua lupta împotriva sărăciei şi a lua parte la activităţile din 16-17 octombrie.

 

Obiectivele Campaniei Millenium

 

Ca o iniţiativă cheie a ONU, Campania Millennium încurajează şi susţine efortul cetăţenilor de a contabiliza acţiunile guvernului lor pentru atingerea obiectivelor campaniei.

 

Adoptată formal de 189 de ţări în anul 2000, MDG-uriile sunt un set de 8 ţinte specifice prin care se doreşte colaborarea ţărilor sărace cu cele bogate pentru a înlătura împreună sărăcia şi foametea extremă, de a asigura copiilor  educaţia primară, de a promova egalitatea sexelor, de a îmbunătăţi sănătatea mamelor şi a copiilor, de a înfrânge răspândirea HIV/SIDA, a proteja mediul şi de a crea un parteneriat global pentru dezvoltare ţărilor sărace.

 

Articol preluat de pe www.scout.org