A XV-a „zi a amintirii” dedicată lui Baden Powell

Publicat pe de scout.ro
Pildesti: 22 februarie
 

În fiecare an, data de 22 februarie este o zi specială, pentru peste 28 de milioane de cercetaşi din lumea întreagă care o sărbătoresc într-un mod cu totul deosebit, pentru a-l omagia pe lordul Robert Baden Powell, întemeietorul familiei Scout, născut la Londra la data de 22 februarie 1857.
Centrul local „Adormirea Maicii Domnului" din Pildeşti, care anul acesta împlineşte cincisprezece ani de existenţă, s-a pregătit din timp pentru această sărbătoare mult aşteptată de peste o sută de copii, adolescenţi şi tineri, precum şi de familiile lor.
Pregătirea s-a terminat cu bilanţul făcut la fiecare ramură cu liderii lor, sâmbătă 21 februarie 2009. Douăzeci şi cinci de lupişori, temerari şi exploratori au pus în comun tot ceea ce au făcut mai frumos în această săptămână pentru a trăi cât mai bine ceremonia de depunere a promisiunii.
Două momente au stat în centrul interesului cercetaşilor în ziua aceasta. În primul rând Sfânta Liturghie de duminică de la ora 8, numită „a copiilor" şi festivalul artistic.
Ceremonia religioasă a avut loc în biserica parohială „Adormirea Maicii Domnului" din localitate şi a fost prezidată de Pr. Ioan Jicmon, paroh al comunităţii noastre. La predică acesta s-a axat pe tema evangheliei zilei, încurajându-ne să dăm importanţă în viaţa noastră atât sănătăţii trupeşti cât şi unei vieţi fără de păcat. După predică Pr. Ioan a binecuvântat cravatele şi a fost martor special al promisiunii făcute de 12 lupişori, 10 temerari şi 3 exploratori. O sută unsprezece cercetaşi şi-au reînnoit în această zi promisunea de a-şi „îndeplini datoriile faţă de Dumnezeu şi ţară -România-, de a-i ajuta pe alţii în orice situaţie şi a observa legea scout". Acest moment s-a finalizat cu cântecul promisunii: „Promit în faţa voastră, pe onoarea mea, să îmi respect cuvântul, prin dragostea ta". Imnul cercetaşilor „Scoutul e viaţa noastră", compus de Dana Bulai, fostă şefă de centru local şi de Dl. Iosif Mârţ, dascălul din Pildeşti, cântat cu brio de o sută treizeci şi şase de cercetaşi, a marcat finalul celebrării religioase.
Cravatele pe care le-au purtat noii cercetaşi au fost făcute de tinerele croitorese de la Şcoala Profesională „La Salle" din localitate.
Tot în această şcoală, mereu pusă la dispoziţie de Fraţii Şcolilor Creştine pentru activităţile noastre, a avut loc programul de după-amiază. Începând cu ora 11.30 au venit, frumos îmbrăcaţi, toţi cercetaşii pentru a participa la un concurs de dansuri şi la balul mascat. Momentul artistic s-a început cu rugăciunea lupişorului şi a cercetaşului. După aceea, toţi cei prezenţi, prin cântece, poezie şi scenete, şi-au scos la iveală calităţile artistice pentru a crea un ambient plăcut. Dintre scenetele care a avut un special ecou în sufletele tuturor spectatorilor, a fost cea prezentată de cele cinci patrule ale temerarilor despre viaţa şi opera educativă a lui B.P. Sufletul pus de ultima patrulă, care a prezentat finalul vieţii lui B.P., a făcut ca lacrimile să curgă involuntar pe obrazul unora dintre scoutişti. Bravo, temerari!
Iată o mică poezie, compusă şi recitată frumos de către Andreea Mârţ, de la temerari, care a plăcut publicului:

Astăzi este zi prea mare
Zi de amintire-n care
Pe R.B. Powell îl sărbătorim,
Şi c-a fondat Scoutul
îi mulţumim.
Cei ce cravată n-au avut,
Azi promisiunea au făcut
În familia Scout au intrat
Şi cu noi s-au bucurat.
Şi noi toţi ne bucurăm
Pe Dumnezeu îl implorăm
Să fie cu noi la această sărbătoare
Care pentru noi este foarte mare.

„Ruperea găştii" la ora 15,00 a marcat finalul celebrării „Ziua Amintirii la Pildeşti", o serbare îmbibată de spiritul lui B.P. care ne spune: "Adevăratul drum spre fericire îl găseşti dăruind-o celorlalţi. Încercaţi să lăsaţi această lume un pic mai bună decât aţi găsit-o, iar când se va apropia ceasul morţii veţi putea muri fericiţi gândindu-vă că nu v-aţi pierdut vremea şi că aţi făcut ce aţi putut mai bine. Fiţi gata să trăiţi fericiţi şi să muriţi fericiţi, fiţi mereu fideli Promisiunii voastre de cercetaş, chiar şi atunci când nu veţi mai fi copii; Dumnezeu să vă ajute !"
Liderii din C.L. Pildeşti şi Fr. Jesus