Suceava, Bacau- 29 Iulie 2009 – Primul dicţionar on-line de superstiţii internaţionale va fi realizat în cadrul proiectului de schimb intercultural de tineri “Black Cat International” .

 

V-aţi întrebat, uneori, de ce vă uitaţi urât la o pisică neagră care vă taie calea? sau de ce, odată ieşiţi din casă, nu vă mai întoarceţi nici în ruptul capului după umbrela uitată, deşi s-au anunţat ploi torenţiale pentru ziua respectivă? 

 

40 de tineri cercetaşi cu vârste cuprinse între 15 şi 25 de ani proveniţi din 4 ţări europene, s-au hotărât să investigheze tradiţiile şi obiceiurile ţărilor lor pentru a crea primul dicţionar on-line de superstiţii. În cadrul schimbului intercultural de tineri “Black Cat International”, iniţiat de Organizaţia Naţională “Cercetaşii României”, Filiala Suceava şi finanţat prin programul Tineret în Acţiune, ce va avea loc în perioada 1-11 august la tabăra de copii Salatruc din judeţul Bacău, cercetaşii vor lucra împreună la găsirea de superstiţii specifice fiecărei ţări participante, dar şi la identificarea celor comune, pentru a realiza, pe lângă dicţionarul on-line, o hartă a conexiunilor culturale între România, Polonia, Bulgaria şi Franţa. 

Proiectul are şi un aspect social, doi membri ai fiecărei echipe provenind din familii cu dificultăţi financiare, participarea lor la proiect fiind finanţată integral. Acest aspect al proiectului urmăreşte includerea socială a tinerilor cu o situaţie materială mai puţin bună prin apartenenţa lor la echipe în care toţi membrii sunt trataţi în acelaşi mod, dispunând de aceleaşi condiţii de viaţă.
Tema schimbului de tineri este încurajarea redescoperirii propriei culturi şi a localizării acesteia în context european de către tineri din patru ţări europene, prin mijloace cât mai interesante şi apropiate stilului lor de viaţă, folosind ca şi instrument superstiţiile.

Obiectivele principale ale proiectului “Black Cat International” sunt focalizate pe implicarea celor 40 de tineri în:
-descoperirea originii şi explicaţiilor superstiţiilor atât din ţările de orgine a participanţilor cât şi din alte ţări europene;
-eliminarea diferenţelor de ordin social prin locuirea timp de 11 zile în aceleaşi condiţii, cu aceleaşi facilităţi şi probleme;
-activităţi care să-i ajute să conştientizeze apartenenţa lor la o societate şi un mediu multicultural- Uniunea Europeană;
-folosirea internetului ca şi mijloc de comunicare şi promovare a ideilor şi a muncii depuse de tineri;
-folosirea mijloacelor non-formale de educaţie pentru acumularea de noi cunoştinţe;
-demontarea stereotipurilor despre alte culturi prin contactul direct cu acestea.

Schimbul intercultural de tineri “Black Cat International” este al doilea proiect de acest fel iniţiat de Organizaţia Naţională “Cercetaşii României”, Filiala Suceava, cu ajutorul fondurilor europene provenite din programul Tineret în Acţiune.
Filiala Suceava a Organizaţiei Naţionale “Cercetaşii României” a fost înfiinţată în 1991, cu scopul de a oferi tinerilor o alternativă de petrecere a timpului liber şi dezvoltarea constructivă a personalităţii lor prin metode non-formale de educaţie, funcţionând după principiile şi metoda scout. Misiunea Cercetăşiei în societatea româneasca este de a contribui la educarea tinerilor printr-un sistem de valori bazat pe o Promisiune şi o Lege, de a ajuta la construirea unei lumi mai bune, în care oamenii sunt împliniţi ca indivizi şi joacă un rol constructiv în societate.

Cercetăşia a fost fondată de către tinerii care au răspuns ideilor şi idealurilor formulate în lucrarea “Scouting for Boys”, scrisă de Baden Powell în 1908. Ideea initială nu a fost aceea de a crea o organizaţie pentru tineret, ci mai degrabă de a promova nişte idei pentru educarea caracterului aşa-zis “de cercetaş” – pe care apoi, organizaţii deja existente (ca Boys Brigade, spre exemplu), să le preia şi să le adapteze programului propriu. În 1922 Asociaţia Cercetaşii României devine membru fondator al Organizaţiei Mondiale a Mişcării Cercetăşeşti.În prezent, in România, peste 2.500 de membri îşi desfăşoară activitatea în 63 de filiale.

 

Râșca Ioana Sînziana- manager de proiect
0722 367 364
www.suceavascout.blogspot.com