Training of Trainers, Baile Felix, 13-17 ianuarie 2010

Publicat pe de scout.ro

  Săptămâna trecută, Echipa de Formatori a spus bun-venit noilor junior-traineri ai Organizației Naționale Cercetașii României (ONCR). În perioada 13-17 ianuarie, hotelul Ami din Băile Felix a găzduit 15 lideri cercetași care au participat la stagiul de formare de formatori (cunoscut și ca Training of Trainers- ToT), finanțat prin proiectul „100 de idei de educație non-formală”. 

 

  Alături de ei, pentru a-i îndruma, au fost Radu Seuche, responsabilul de Formare din cadrul proiectului și doi formatori de la Regiunea Europeană, Milutin Milosevic și Gražina Kačergytė. A fost prezentă coordonatoarea proiectului „100 de idei pentru educație non-formală”, Amedeea Enache și responsabila de Programe a proiectului, Elena Petrea, echipa proiectului întâlnindu-se pentru a trasa liniile de viitor ale desfășurării acestuia.
  Miercuri seara a fost dedicată sosirii participanților, fixării valorilor după care să se orienteze pe parcursul stagiului, cât și jocurilor de cunoaștere. Ziua de joi a început în forță cu sesiunea despre adulți în cercetășie, cum învață adulții, elementele unui stagiu și rolul formatorului. Vinerea a însemnat descrierea și diferențierea aptitudinilor și competențelor, metode de formare și tehnici de prezentare. Punctul culminant a fost sesiunea de „Public speaking” (vorbitul în public), unde participanții au învățat cum să prezinte liber, ce greșeli frecvente se fac și cum pot fi evitate, au primit sfaturi și au pus întrebări.
  Dacă până atunci formatorii au făcut toată treaba, sâmbătă a fost rândul participanților. Dupa două zile jumătate de prezentări, teorie, lucru tematic pe grupuri mici, a venit momentul final: proiectarea și prezentarea unei sesiuni de 15 minute de stagiu propriu-zis. Temele au fost date de formatorii care le-au evaluat prestația, evidențiindu-le la final punctele tari și punctele slabe. Încărcătura emoțională a fost uriașă, mulți fiind puși în situația de a-și înfrunta frica de a prezenta un subiect în fața unei mulțimi. 
  Duminica a însemnat înmânarea diplomelor de formatori, semnarea contractelor prin care se angajează să țină un număr de stagii, negociat în prealabil, și interviurile, unde s-au orientat către o parte din stagiile de formare puse la dispoziție de către Echipa de Resurse Umane. Au urmat despărțirile, schimburile de contacte și promisiunea că se vor vedea la cel puțin un stagiu unde să formeze lideri și voluntari puternici pentru organizație.
Laura Hen, CL Cluj-Napoca