Ecologizare la viteză maximă

Publicat pe de scout.ro

Organizaţia Naţională “Cercetaşii României” (ONCR) demarează în forţă curăţenia de vară în Masivul Făgăraş: peste 50 de cercetaşi din Centrele Locale (CL) Orion Miercurea Ciuc, Târgu Mureş şi Giurgiu vor participa sâmbătă 14 august 2010 la o acţiune de ecologizare desfăşurată concomitent pe Colţii Brezei, spre cabana Urlea, şi pe Valea Sâmbetei, spre cabana Sâmbăta.

Cercetaşilor li se vor alătura copiii din comunele Lisa, Sâmbăta de Sus şi Viştea. Aceştia vor urca pe cărări de munte pentru a stânge gunoaiele “uitate” de “turiştii neglijenţi”. Prin participarea copiilor din zonă la această acţiune se doreşte educarea acestora şi înrădăcinarea ideii de protejare a naturii.

Duminică, 15 august 2010, cercetaşii vor participa la pelerinajul ce va avea loc la Mânăstirea Brâncoveanu de la Sâmbăta, unde vor împărţi pliante referitoare la acţiunile lor, dar şi saci menajeri tuturor turiştilor care vor lua parte la acest eveniment. La sfârşitul zilei o utilitară pusă la dispoziţie de firma Mercedes – Benz va colecta gunoaiele predate de turişti.

Aceasă acţiune încheie programul de ecologizare desfăşurat de cele trei CL. De-a lungul a două săptămâni au fost ecologizate Muchia Tărâţa, Muchia Drăguşului, Valea Dejaniului, Valea Sebeşului şi Valea Viştea Mare.

Ecologizare şi mulţi cai putere

Pe toată durata acţiunii de ecologizare sprijinul logistic a fost asigurat de firma Mercedes-Benz. Două maşini utilitare, un Sprinter şi un Atego, precum şi o maşină de transport persoane, Vito, proaspăt ieşite din fabrică, au fost folosite la transportarea sacilor de gunoi şi a persoanelor implicate în activităţi.

Când natura întâlneşte istoria

Pe lângă ecologizarea unei părţi din Masivul Făgăraş, cercetaşii din cele trei CL au participat la recondiţionarea unor cabane de vânătoare.Coliba Haşilor din Valea Pojortei, coliba Remus Sofonea din Muchia Drăguşului şi Crăiasa Munţilor din Văcarea Mică au fost reamenajate de către voluntarii din ONCR.

Prin forţe proprii, aceştia au cărat până la altitudini de peste 1600 de metri lambriu, unelte, cuie, lacuri pentru protejarea lemnului şi tot felul de alte maeriale necesare reamenajării.

Cabanele au fost renovate în memoria partizanilor din Ţara Făgăraşului. Acţiunea a avut ca scop introducerea temei mişcării de rezistenţă în circuitul turistic, mişcare foarte puternică în Ţara Făgăraşului.

Anul acesta se predă ştafeta

Acţiunile de ecologizare şi de reamenajare fac parte din proiectul “S.O.S Munţii Făgăraş”, demarat în anul 2006.Aproape mereu în formula Ciuc – Mureş – Giurgiu, cercetaşii au marcat şi au refăcut trasee montane.

 

Mărgineni – Vf. Comisu, Hârseni – Vf. De Amiază – Vf. Berevoiescu, | Recea – Picioru Bătrân – Muchia Scoarţa,  Lisa – Vf. Trăznita – Vf. Caţaveiu, sunt noile traseemontane omologate anul acesta de Ministerul Turismului şi al DezvoltăriiDurabile.

 

Realizarea proiectului a fost posibilă cu sprijinul Asociaţiei S.O.S Ţara Făgărasului, Salvamont Victoria, Jandarmeriei Harghita, care în fiecare camp a participat cu logistica pentru munca şi jocuri, autorităţile locale, precum şi cetăţeni din zonă.Campul de pe Valea Seaca Lisei încheie proiectul „S.O.S Munţii Făgăraş” prin care s-a urmărit modernizarea Masivului Făgăraş, pentru a-l face mai curat şi mai accesibil turiştilor.

Cercetaşii îşi vor continua activitatea în slujba naturii şi a societăţii, fiind gata mereu de noi provocări.