Cel de-al 7-lea Forum European Scout pe Metode Educative

Publicat pe de scout.ro

În ultimii ani, Organizatia Nationala “Cercetasii Romaniei” – ONCR – s-a concentrat mult la nivel intern peinnoirea si actualizarea programului de educatie non-formala oferit, in acelasi timp asigurand un nivel cat mai inalt al calitatii formarii voluntarilor adulti care lucreaza cu tinerii dupa acest program.
Un aspect important al procesului mentionat a fost decizia de implicare mai intensa in mediul european si international al educatiei. Acest proces a adus o dorinta crescanda de a cauta consultanta internationala si de a dezvolta unul dintre primele proiecte internationale de aceasta anvergura, gestionate direct de catre Organizatia Nationala “Cercetasii Romaniei”.

În acest sens, ONCR a decis sa organizeze, in parteneriat cu Regiunea Europeana a Organizatiei Mondiale a Miscarii Scout, cu sustinerea programului Tineret in Actiune si alaturi de Autoritatea Nationala pentru Sport si Tineret, un Forum European, unde responsabilii nationali din aria programelor educationale si voluntari care ocupa functii de management, pot sa se intalneasca, sa faca schimburi de experienta, sa obtina informatii despre tendintele actuale din domeniul educatiei non-formale, dar si sa impartaseasca din propria lor experienta.
„Suntem bucurosi sa spijinim lucrarile Forumului European Scout pe Metode Educative, fiind pe deplin constienti de beneficiile pe care acest tip de interactiune le aduce atat participantilor la eveniment, cat si celor care urmeaza sa beneficieze pe viitor de cunostintele acumulate de catre participanti cu acest prilej. Dialogul si schimbul de experienta sunt mijloace eficiente de perfectionare.
Nu in ultimul rand, faptul ca Romania gazduieste un astfel de eveniment de educatie non-formala demonstreaza progresul pe care tinerii romani il fac atat in plan local, cat si la nivel european, precum si faptul ca vocea lor este una din ce în ce mai demna de luat in seama”, afirma Lorincz Szell, Vicepresedinte al Autoritatii Nationale pentru Sport si Tineret.
Forumul European Scout pe Metode Educative este unul dintre cele mai populare evenimente care are loc in Europa si ofera o atmosfera deosebita participantilor: acestia au interese comune care tin de aspectele educationalein cercetasie si pot face schimb de idei, de bune practici, de alternative, etc.

Dupa Malta (1999), Spania (2001), Slovenia (2003), Luxemburg (2005), Danemarca (2007) si Portugalia (2009), Regiunea Europeana Scout reda tonusul viu al organizarii celui mai important eveniment atat pentru responsabilii de Programe si Resurse Umane a organizatiilor de cercetasi din Europa, cat si pentru echipele acestora ”NFE 2.0 – Are our approaches and practices still relevant? ”- cel de-al 7-lea Forum European Scout pentru Metode Educative, Romania, Sinaia, 30 mai – 3 iunie 2012.

„Sprijinirea dezvoltarii cercetasiei este un subiect esential al activitatii Regiunii Europene Scout. Stim ca atunci cand oferim oportunitati pentru voluntarii europeni din pozitii cheie
de a seintalni, a face schimb de experienta si ainvata unii de la altii, rezultatele sunt puse in practica in tarile pe care acestia le reprezinta.

„Cercetasia in Europa creste si se pare ca va continua s-o faca, multumita inovatiei continue a misiunii noastre principale: crearea si oferirea de programe de calitate, sprijinite de voluntari capabili si bine pregatiti. Al 7-lea Forum pentru Metode Educative este ointalnire importanta, care va impulsiona acest spirit inovator,in asa fel incat cercetasia sa ramana relevanta si atractiva atat pentru tineri, cat si pentru adultii voluntari din Europa, pe care ne bazam pentru a raspunde cererilor venite din partea tinerilor.” – Craig Turpie, Presedinte al Comitetului European al Organizatiei Mondiale a Miscarii Scout

„Metodele noastre educative – ce facem si cum livram programul educativ, reprezinta esenta cercetasiei, deoarece sprijina dezvoltarea tinerilor astfelincat prin eforturile proprii si lucrand in echipa sa poata contribui la dezvoltarea unei lumi mai bune.
Forumul va sprijini propunerile educative oferite de fiecare organizatie de cercetasi din Europa, pentru a raspunde nevoilor tinerilor si societatii. Acest eveniment ne va ajuta sa fim o organizatie mai puternica, ce traieste pe principiile voluntariatului si va permite cercetasiei sa raspunda nevoilor in continua transformare ale tinerilor, in asa fel incat ei sa fie capabili sa accepte schimbarea, mai degraba decat sa fie ingrijorati de ea. Nu in ultimul rand, Forumul va fi un eveniment antrenant pentru participanti, ca parte a pregatirii lor pentru provocarile care ii asteapta. Urez tuturor un sejur excelent in Romania!” David McKEE – Director al Regiunii Europene – Organizatia Mondiala a Miscarii Scout

Principalul scop al Forumului este oferirea unui spatiu de interactiune voluntarilor implicati in elaborarea programelor educationale la nivel national in organizatiile lor de trimitere si, implicit, folosirea acestui spatiu de intalnire pentru lucrul in comun in urmatoarele domenii:
–    schimbari prezentein viata tinerilor si a comunitatilor (imigrare, tinerii din cartierele “dificile”, globalizare, noi tehnologii) si influenta lor in elaborarea efectiva a programelor educationale;
–    pregatirea tinerilor pentru viata adulta: abilitati de viata si piata muncii, antreprenoriat (cu un accent pe conceptele de  “advocacy” si “youth empowerment”)
–    noi tendinte in voluntariatul european: analiza muncii si activitatilor care au fostintreprinse pe parcursul Anului European al Voluntariatului si posibilitatile de capitalizare a rezultatelor in contextul educatiei non-formale.

La acest Forum vor participa aproximativ 135 de tineri din 33 de tari din Europa.

Rezultatele atinsein timpul acestui seminar vor forma o baza buna pentru toti responsabilii nationali prezenti pentru analiza pozitiei actuale a organizatiei lorin ceea ce priveste educatia si pentru a evalua relevanta metodelor, participantii fiind in masura sa propuna schimbarile necesare in cadrul organizatiilor din care fac parte.
Ne asteptam ca, la sfarsitul evenimentului, participantii:
– sa stie mai multe despre noile tendinte emergente in ceea ce priveste tinerii din Europa si influenta lor in cadrul formularii si implementarii programelor de educatie non-formala;
– sa fi inteles principalele elemente legate de pregatirea tinerilor pentru piata muncii si implicarea acestorain viata comunitatii locale;
– sa fi inteles principalele tendinte care afecteaza voluntariatulin prezent, incluzand, de exemplu, rezultatele Anului European al Voluntariatului (2011)
–    – sa fi lucratintr-o echipa internationala la o provocare concreta legata de re-elaborarea unor elemente ale educatiei non-formale pentru adaptarea acesteia la standardele societatii de acum;
–    – sa fi realizat schimburi de experienta si bune practici cu ceilalti participanti la forum.

Site-ul forumului:http://emforum.scouthub.org/