Iarna în cercetășie!

În fiecare an, vacanța de iarnă este transformată de cercetași într-o adevărată aventură! Copiii și tinerii de toate vârstele se adună împreună pentru a practica învățarea prin acțiune în cel mai autentic mod posibil: drumeții, ateliere de orientare, supraviețuire în condiții de iarnă, prim ajutor, construcții de camp, seri de chitară, și desigur, săniuș și bulgăreală! Activitățile cercetăşeşti de iarnă bazate pe un cadru simbolic de poveste au fost organizate în natură în mai multe localități din România, copiii bucurându-se de zăpadă şi de feeria albului.

Cei mai mici și mai năzbâtioși dintre cercetași, lupișorii (7-10 ani) au învățat cele mai importante două noduri, cel de la bocanc și nodul la eșarfă. Iar, după atâta muncă, a urmat o bătaie generală cu zapadă!” (Camp de Iarnă organizat de Centrul Local “Axente Sever”, Alba-Iulia).

10294395_876559099050586_5006504435925617906_n

Cercetașii din București s-au întâlnit în perioada 30 ianuarie – 1 februarie la Bușteni, unde au avut parte de multe ateliere practice (de orientare, botanică, prim ajutor, bagaj de camp, public speaking), momente solemne, drumeții interesante, zăpadă, prietenie și multă veselie (Școala de Iarnă, organizată de Centrul Local “Dimăncescu”, București). În cadrul Școlii de iarnă „Fulg de Nea 2015”, organizată de Unitatea Baden-Powell, Centrul Local “Scout Sfânta Tereza”, București, atelierele de alpinism și construcții de camp cât și concursurile de cultură generală au fost primite cu mare entuziasm de lupişori (7-10 ani) şi temerari (10-14 ani). Centrul Local ”Scout Sfânta Tereza” București a propus copiilor și tinerilor de toate vârstele o frumoasă Școală de Iarnă în Timișul De Jos, plină de activități de învățare, de multe ateliere practice, dar și drumeții pe vreme bună!

Cercetașii au ales locații care mai de care mai inedite pentru desfășurarea activităților. Astfel, Cercetașii Marini au ajuns tocmai la munte în această iarnă, organizând o minunată Şcoală de iarnă la Cristian împreună cu Centrul Local “Ion Soiu”. Povestea din spatele Şcolii de iarnă de la Cristian în câteva cuvinte de la Sorin Dulgheriu, Şef al Centrului Local “Ion Soiu”, Cristian: “La început e doar o idee ce crește într-un colț de creier. Se rostogolește și începe să capete contur atunci când privești în minte către un grup de omuleți ascunși după o eșarfă de aceeași culoare și-i vezi râzând și bucurându-se de toate născocirile minții tale. Apoi strângi în jurul tău vreo doi, trei trepăduși dornici să coboare în vremea copilăriei și împreună așezați grupul de omuleți într-o poveste plină de suspans, o poveste cu eroi care mai de care mai fascinanții și cu provocări dintre cele mai diverse ticluite pe scara experienței scout pe care stau cocoțați tinerii noștri eroi. Căutați un loc minunat și purcedeți în a da viață ideii, dând sfoară în țara cercetășească și așteptând cu nerăbdare sosirea entuziaștilor eroi. Restul… se transformă într-o experiență deosebită ce-o vom împărtăși din când în când prietenilor sau o vom povesti cândva în jurul focului.”

1959318_436229639866237_5709208954415022024_n

Cei mai independenți și aventurieri cercetași, exploratorii (15-18 ani) și seniorii (19-24 ani) s-au bucurat de iarnă la mare altitudine, în mai multe localități din țară, printre care: Cabana Gârbova (Centrul Local “Dimăncescu”, București), Cabana Garofiţa Pietrei Craiului (Grupul de Inițiativă Cabana Scout, București), Cabana Mălăiești (Centrul Universitar București), aducând cu ei din inima Bucegilor “raze de soare, zăpadă pe tălpi şi o legendă frumoasă, numai bună de povestit la focul de tabără” (Roxana Crăciun, “Centrul Universitar Bucureşti”).

Munții Piatra Craiului au găzduit și cercetași din Mioveni (Centrul Local “Dacia Felix”, Mioveni), care au profitat din plin de zilele petrecute împreună, testându-și cunoștințele deja dobândite, învățând numeroase lucruri noi și mai ales, bucurându-se din plin de căldura focului de tabără.

Școala de Iarnă organizată la Băile Olănești de Centrul Local „Mircea cel Bătrân”, Râmnicu Vâlcea în perioada 6-8 februarie a adunat împreună cercetași din mai multe centre locale din țară: Centrul local “Gheorghe Murgoci”, București; unitatea Baden-Powell a Centrului local “Scout Sfânta Tereza”. Pe lângă atelierele obișnuite, organizatorii au propus participanților ateliere de radiocomunicații, radioamatorism, de folosire a stațiilor walkie-talkie, a Codului Morse și a Codului Q.

Unul dintre cele mai bine ingenioase cadre simbolice propuse în activitățile din acest an a fost cel al taberei de iarnă ”White Camp Bucovina”, organizată de cercetașii din Fundu Moldovei (Centrul Local ”Șoimii Bucovinei”). Acest camp a avut la bază povestea peliculei de desen animat Frozen, iar timp de 5 zile copiii au avut de înfruntat numeroase provocări, explorări și încercări, toate pentru a o salva pe prințesa Elsa. Lehaci Florentin, șef al Centrului Local “Șoimii Bucovinei”, ne povestește puțin din experiența campului: “Prietenii noi s-au legat, iar altele mai vechi s-au consolidat. Dincolo de tristețea inerentă unor despărțiri, bucuria reușitelor și lecțiilor acumulate vor rămâne marile câștiguri ale întregului camp.”

unnamed

Primul Camp de Iarnă în toată puterea cuvântului al tânărului Centrul Local „Dimitrie Țichindeal” Arad a avut loc în vacanța intersemestrială. “Ca organizator al acestui camp, pot spune că până și organizarea a fost o plăcere; a fost interesant să adaptăm din activitățile noastre de vară anotimpului rece, să căutăm jocuri și activități – ba prin cărțile lui Robert Baden-Powell, ba prin alte surse la fel de cercetășești. Dimineața zilei de marți ne-a găsit așteptând „zgribuliți” într-o autogară din urbea noastră de pe Mureș, pentru ca la orele amiezii să ajungem în Munții Apuseni, la cabana pe care până vineri am numit-o „acasă”…, un acasă care a găzduit jocuri, discuții pe teme variind de la ecologie la Legea Cercetașului și, evident, cântece la chitară. În ultima zi în urma unui traseu mai lung, pe parcursul căruia am avut diverse ateliere (prim ajutor în perioada rece, adăposturi improvizate, utilizarea diverselor unelte specifice sezonului și a reliefului, etc.) și după o binemeritată masă caldă, 3 temerari și-au depus promisiunea iar 4 exploratori și-au primit eșarfele” (Bogdan Sorinca, Centru Local „Dimitrie Țichindeal”, Arad, despre Școala de Iarnă din Munții Apuseni, 3-6 februarie).

unnamed (1)

În cadrul numeroaselor activități organizate în această iarnă, peste 300 copii, tineri și adulți au participat la activităţi interesante conform Pedagogiei Scout, toate menite să întărească conexiunea cu natura și comunitate. Cercetașii au avut parte de multă învățare prin acțiune, dar și de multă bucurie și socializare: pentru cei mici a fost o primă aventură de acest fel, iar, pentru veterani, un cadru prielnic pentru a-și reactualiza cunoștințele despre cercetășie și mai ales pentru a împărtăși experienţe.