Vești de la cercetașii formatori!

Liderii cercetași (voluntarii adulti care lucrează cu copii și tinerii) sunt unul din elementele indispensabile cercetășiei, indiferent la ce nivel, fiind cei care aplică metoda noastră de educație non-formală, metoda Scout. De aceea, procesul de formare a liderilor cercetași este bine pus la punct, are mai multe etape și cere implicare și consecvență, atât din partea viitorilor lideri, cât și din partea celor care îi formează.

 

pozatot

 

Procesul de formare intră în responsabilitatea Echipei Naționale de Resurse Umane (ENRU) și este pus în aplicare prin munca voluntară a unui grup de formatori cercetași, care, desigur au la randul lor nevoie de pregătire. De aceea, după apelul deschis și un proces de selecție internă în care ENRU a primit noi membri la sfârșitul anului trecut, au fost planificate două ToT (Training of Trainers – formare de formatori) pentru 2015 – unul pentru traineri juniori – care sunt la prima întâlnire cu experiența de formator – și unul pentru traineri seniori.

 

Astfel, între 4 și 8 martie, la Burg Hostel, o locație strâns legată de istoria recentă a cercetășiei din România, în inima cetății Sighișorene, a avut loc ToT-ul destinat trainerilor juniori, deschis atât membrilor  ENRU cât și liderilor și seniorilor interesați de subiectul livrării de training-uri în general.

 

În primele trei zile, participanții-învățăcei au aflat tot ce au nevoie pentru a putea susține traininguri altor lideri – de la postură la metode de aplicat și de la planificarea sesiunilor la cum se primește feedback. În ce-a de-a patra zi, împărțiți în echipe de câte trei, participanții au avut oportunitatea de a susține o sesiune de training în fața celorlalți, dar și de a primi feedback consistent, atât de la ei, cât și, desigur, de la formatori.

 

Cursul a fost livrat de formatori ONCR – Diana Slabu, Alexandra Roșioară și Cătălin Cătană si formatori cercetași danezi – Henrik Hansen și Anne Rise, fiind finanțat de aceștia prin programul Asocio, inițiativă prin care organizațiile de cercetași din Danemarca susțin dezvoltarea cercetășiei în țările din Europa centrală și de est.