De ce ar trebui părinții să încurajeze copiii să fie cercetași?

Apartenența la mișcarea cercetășească ar putea diminua riscul de boli mintale apărute mai târziu în viață, sugerează un studiu realizat de cercetători de la universitățile din Edinburgh și Glasgow.

Copiii care participă la activitățile unei organizații – ale căror programe urmăresc dezvoltarea încrederii în sine, găsirii de soluții la provocări variate, dorinței de dezvoltare prin auto-învățare – au o șansă mai mare de a atinge o sănătate mintală mai bună la vârsta de mijloc, arată același studiu.

Activitățile care în mod frecvent includ petrecerea timpului în natură, par să înlăture bolile mentale, care au o probabilitatea relativ mare în contextele sociale defavorizate.

Concluziile reies dintr-un studiu de lungă durată, derulat pe 10 000 de persoane născute în Marea Britanie în noiembrie 1958, cunoscut ca ”Studiul Național de Dezvoltare al Copiilor” (National Child Development Study).

Cercetătorii din cadrul universităților Edinburgh și Glasgow, care au analizat datele, au găsit că persoanele aparținând acestor grupuri tindeau să aibă o sănătate mintală mai bună la vârsta de 50 de ani.

Aproximativ un sfert din participanții la studiu erau cercetași, aceștia având cu 15% mai puține șanse de a suferi de anxietate sau tulburări comportamentale, comparativ cu ceilalți. Conducătorul cercetării, profesorul Chris Dibben de la Școala de Geo Științe din cadrul Universității din Edinburgh menționează: “Este surprinzător că acest beneficiu este prezent după o perioadă destul de lungă de când aceștia au fost cercetași”.

“Ne așteptăm ca aceleași principii să se aplice și cercetașilor de astăzi, așa că, având în vedere costurile considerabile ale bolilor mintale aduse indivizilor și societății, o focalizare asupra programelor de voluntariat ale tinerilor, cum sunt cercetașii, ar putea fi o dovadă de înțelepciune.”

Conform declarațiilor cercetătorilor, programele care sprijină copiii să-și dezvolte atât independența cât și lucrul în echipă, încurajând activitatea în natură, ar putea avea beneficii pentru întreaga durată a vieții.

Participarea la activitățile cercetașilor ar putea ajuta la construirea unei rezistențe crescute împotriva stresului cotidian, crescând șansele de a obține mai multe realizări în viață, experimentând un nivel mai mic de stres în fața provocărilor, sugerează cercetătorii.

Studiul, susținut de Consiliul Cercetărilor Economice și Sociale, a fost publicat în Jurnalul de Epidemiologie și Sănătate Publică (Journal of Epidemiology and Community Health).

Profesorul Richard Mitchell, de la Centrul de Cercetare a Mediului, Societății și Sănătății de la Universitatea din Glasgow, a mărturisit: ”Guvernele și serviciile de sănătate din lume se chinuie să facă ceva împotriva diferențelor privind sănătatea dintre mediile sărace și cele bogate, astfel încât aceste noi dovezi, cum că a fi cercetaș poate ajuta, sunt foarte importante”.

Liderul Bear Grylls întâlnindu-se cu cercetașii într-un camp din Ceredigion, Wales (Rex)

Bear Grylls, președintele Asociației Cercetașilor din Marea Britanie, a declarat: ”Sunt foarte mândru că cercetășia oferă o oportunitate tinerilor de a-și dezvolta abilitățile de care au nevoie pentru a-și dobândi capacitatea de adaptare și să facă față provocărilor vieții”.

“Prin inițiative precum Campania unui milion de mâini (A Million Hands Campaign), cercetășia ajută tinerii să obțină bunăstarea mentală pe tot parcursul vieții.”

Emma Brodey, 18 ani, cercetaș, spune: ”Liderii noștri ne spun că realizările și amintirile lor din cadrul organizației le-au fost alături de-a lungul vieții; astfel, este uimitor să văd un studiu care să arate beneficiile de lungă durată ale apartenenței la mișcarea cercetășească.”

Lucinda Cameron, „Being a Scout or Guide can help improve mental health in later life”, The Independent, 10 Noiembrie 2016

Traducerea: Andrada Crăciun